$
בארץ

המלצות ששינסקי 2 אושרו פה אחד בקבינט החברתי כלכלי

הוחולט להטיל מס רווחי יתר בשיעור מקסימלי של 42% ותמלוג אחיד של 5% על כל משאבי הטבע החל מ-2017. בנוסח הסופי הוכנסו שינויים קלים, כגון הכרה בהוצאות המחקר והפיתוח של כיל לצורך חישוב המס

תומר גנון 14:0310.11.14
הקבינט החברתי כלכלי בראשותו של שר האוצר, יאיר לפיד, אישר היום (ב') פה אחד, בתיקונים קלים, את המלצות ועדת ששינסקי 2 לבחינת החלק היחסי אותו מקבלת המדינה כתוצאה משימוש במשאבי טבע. כעת ינוסחו ההמלצות לכדי חקיקה ויעברו לאישור הכנסת.
ועדת ששינסקי השנייה בחנה את משטר המיסוי על חברות המחצבים, המים והכרייה שפועלות בשטח ישראל, כאשר מסקנותיה ישפיעו בעיקר על חברה אחת – כיל מקבוצת החברה לישראלשכורה משאבי טבע בים המלח ובנגב מתוקף זיכיון. על פי נתוני האוצר, בין השנים 2012-2006 בעלי המניות של כיל קיבלו 500 מיליון דולר, לעומת 60 מיליון דולר שקיבלה המדינה בתמלוגים ומס. במשרד האוצר צופים שכאשר יהפכו לחוק ההמלצות הסופיות, שעברו ריכוך לעומת דו"ח הביניים, יגדלו הכנסות המדינה בכ-400 מיליון שקלים בשנה.

 

ההמלצה המרכזית של הוועדה שאושרה היום, וממנה תושפע כיל, היא להטיל מס רווחי יתר בשיעור מקסימלי של 42% ותמלוג אחיד של 5% על כל משאבי הטבע, וזאת החל מ-2017. מס רווחי היתר יוטל אחרי תשואה על ההון של 14% שתישאר בידי החברה. גביית מס רווחי היתר מכיל תהיה דיפרנציאלית. על פי המנגנון, חלקה הכולל של המדינה ברווחי כיל (תמלוגים + מס חברות + מס רווחי יתר) יקטן בשנים שבהן הרווחיות שלה תהיה נמוכה, ויגדל בשנים שהיא תהיה גבוהה. המשמעות בפועל היא שבין תשואה של 14%-20% על ההון יגבה מכיל מס רווחי יתר של 25%-42%. בתשואה הגבוהה מ-20% יגבה המס המקסימלי – 42%.  

 

מפעלי ים המלח מפעלי ים המלח צילום: עמית שעל

 

לעניין זה הוסיף הקבינט היום כי הוצאות מחקר ופיתוח של החברות המפיקות, בהן כיל, יובאו בחשבון בחישוב מס רווחי היתר. על פי גורמים באוצר לדבר תהיה השפעה שולית על חלקה הכולל של המדינה ברווחי כיל – מיליוני שקלים בודדים בשנה. הבהרה נוספת במסקנות שאושרו היום, היא שלצורך חישוב מס רווחי היתר תילקח בחשבון גם הסינרגיה בין פעילות מפעל המגנזיום לתחומים נוספים – אשלג וברום.

 

בעניין בחינת התמלוג על חומרי חציבה (חצץ, גיר וחול), הוועדה מצאה כי קיימים רווחי יתר בפעילות הפקת חומרי החציבה בישראל הנובעים מהיצע מוגבל של אתרי חציבה. עם זאת הוועדה לא המליצה על הטלת מס רווחי יתר, אלא על היטל סביבתי שייבחן על ידי המשרד להגנת הסביבה. לדברי הוועדה, חלק המדינה הראוי בסקטור זה, הוא כזה שישקף שלושה מרכיבים: היטל על ההשפעות

החיצוניות השליליות של פעילות החציבה; דמי שימוש בקרקע המשקפים את הערך האלטרנטיבי של הקרקע; תמלוג המשקף את הגריעה של חומרי החציבה (נדירות המשאב). הקבינט החליט היום כי בשל עבודתה של ועדת בלינקוב, הבוחנת את הריכוזיות בענף המחצבות,לא תהיה הנחיה לרשות מקרקעי ישראל כיצד לחשב את ההיטל הסביבתי.

 

עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל 'אדם טבע ודין' מסר בתגובה: "אם לא היה די במתנות שניתנו עד היום לכיל במסגרת ועדת ששינסקי 2, משמעות ההטבה הנוספת שאישר היום שר האוצר לכיל היא שהחברה תוכל לנכות הוצאות נוספות מהתמלוגים שהיא אמורה לשלם למדינת ישראל. למרבה האבסורד, בשבוע שבו הממשלה מתכנסת לאשר תקציב שפוגע בסביבה ובשכבות החלשות, היא מעניקה מתנות נוספות לטייקונים מכיל שמרווחים מילארדים בשנה על חשבון ניצול משאבי הטבע".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x