תל אביב: ביהמ"ש ביטל את צווי הסגירה של רשתות המזון בשבת
השופט אביים ברקאי הכריע לטובת העירייה בקרב על השבת שניהל נגדה שר הפנים הפורש, גדעון סער וקבע כי המרכולים שייפתחו בסוף השבוע יפעלו על פי חוק: "הודעת שר הפנים על עיכוב החוק חסרת ערך"; העסקים הקטנים: "נפנה לבג"ץ"
בית המשפט לעניינים מקומיים בתל אביב ביטל היום (ג') את צווי הסגירה שהוציאה עיריית תל אביב ל-21 מרכולים שפעלו בשבת וקבע כי תיקון חוק העזר שאישרה מועצת העיר ייכנס לתוקף. "אין מקום ליתן צווים בהתאם לחוק עזר עירוני שמועצת העיר קיבלה החלטה על תיקונו ואשר שר הפנים נמנע מלבטלו", כתב השופט אביים ברקאי בהחלטתו וקבע: "הודעת שר הפנים על עיכוב החוק חסרת ערך".
- בעלי העסקים בת"א מבולבלים: "משחקים איתנו כשבינתיים שר הפנים עזב"
- ביהמ"ש ידון היום בבקשת עיריית ת"א לסגירת 21 עסקים העובדים בשבת
- ת"א: חילקנו 439 דו"חות לעסקים שפעלו בשבת
החלטתו של השופט ברקאי דנה בסוגיה האם ניתן לתת צווי סגירה או לאשר את אותם הצווים, כאשר על הפרק ישנו תיקון חוק עזר חדש שהיה מייתר את הצווים הללו ושעה ששר הפנים מתעכב בהכרעתו בסוגיה.
עיריית תל אביב אישרה לפני למעלה מחודשיים תיקון חוק עזר לפתיחת בתי עסק בשבת, הקובע כי 165 בתי עסק ברחבי העיר יהיו פתוחים בשבתות ובחגים, בהקצאות לפי אזורים ופרמטרים דמוגרפיים. ההצעה, שאושרה ברוב קולות במועצת העיר, הועברה לעיונו של שר הפנים כאשר לפי החוק ניתנים לו 60 ימים להביע עמדתו לגביו. ואולם, שר הפנים היוצא, גדעון סער, לא הכריע בסוגיה בתוך 60 הימים שניתנו לו ובטרם עזב את תפקידו גלגל את ההכרעה לפתחו של השר הנכנס, גלעד ארדן.
לפי בית המשפט, העובדה ששר הפנים לא הכריע לגבי תיקון החוק בזמן שניתן לו, משמעה כי החוק מאושר ועובר לתהליך הטכני של פרסומו ברשומות. "ההודעה על עיכוב החוק חסרת ערך", הוסיף השופט. בנוסף, ההודעה של שר הפנים לפיה ההכרעה תועבר למחליפו בתפקיד, כך לפי בית המשפט, "היא ללא סמכות בחוק". כלומר, לאחר שחלפו 60 הימים "חלפה לה זכותו של שר הפנים להתערב בחוק העזר".
לפי ההחלטה: "אין לקבל אמירה ממנה עולה כי שר הפנים הבא יחליט כאשר יחליט בהתאם לתנאים שישקול כאשר ישקול. קשה לקבל תשובה כזו בכלל ואין לקבל תשובה זו כאשר היא חורגת מההוראות שנקבעו בפקודת העירייה".
השופט ברקאי, שנמנע עד כה מלהכריע בסוגיה בניסיון לאפשר לשר הפנים להביע את עמדתו, מבהיר בפסק הדין העקרוני אותו הוא מפרסם כי לבית המשפט יש את הסמכות לאשר ולקבוע את תוקם של חוקי העזר.
עו"ד גיורא ארדינסט ממשרד ארדינסט בן נתן ושות', בא כוחה של רשת AM:PM אמר בתגובה: "משמעות ההחלטה היא כי רוב בתי העסק הפועלים כיום בתל אביב בשבתות ובחגים יוכלו להמשיך לפעול וזאת בהתאם לקריטריונים שנקבעו בחוק העזר החדש שחוקקה מועצת העיר, ואשר את תוקפו ביקש שר הפנים לעכב. השורה התחתונה היא שאופייה של העיר ייקבע על ידי תושביה וכי דמוקרטיה משמעה גם מתן אוטונומיה לקהילה לקבוע את אורחות חייה ולא שהללו יוכתבו ע"פ השקפת עולמו הפרטית של שר הפנים".
עו"ד תמיר כהנוב ממשרד צלרמאיר פילוסוף ושות' אשר ייצג את רשת טיב טעם אמר היום: "אנחנו שמחים שנמנעה פגיעה קשה בטיב טעם כמו גם בעשרות עסקים אחרים. פסה"ד של בית המשפט אמיץ מהבחינה הזו שהוא לא נרתע מלבטל החלטה של שר ולמחוק 21 בקשות של העירייה לצווי סגירה של עסקים".
ממטה העסקים הקטנים והמכולות נמסר: "פסיקת השופט עומדת בניגוד לחוק שעות עבודה ומנוחה. חילופי שרי פנים במדינת ישראל לא יכולים להצדיק התעלמות בוטה מהחוק ומפסיקת בית המשפט העליון. עוד השבוע תוגש עתירה לבג"ץ על מנת שגם העסקים הקטנים והמכולות יוכלו בסופו של דבר לזכות ביום מנוחה אחד בשבוע כמו כל שאר אזרחי ישראל".
צווי הסגירה המקוריים לפעילות המרכולים בשבת הוצאו על רקע הליכים משפטיים שונים בהם מעורבת עיריית תל אביב. תחילה, בפסיקה של בית המשפט העליון שקבע כי עליה לשנות את מדיניותה בנוגע לאכיפת חוק העזר ובהמשך, הליכים שהתקיימו בביהמ"ש לעניינים מנהליים בתל אביב שם נקבע כי על העירייה למלא אחר פסיקת העליון.
בקיץ האחרון, לקראת סוף מבצע צוק איתן, הגישו בעלי העסקים הקטנים, הם המובילים את המאבק בעירייה, בקשה לביזיון ביהמ"ש כשלטענתם העירייה אינה קובעת מדיניות, מתחמק מלעשות כן ובכך פועלת שלא כדין ושלא לפי פסיקת ביהמ"ש.
בתגובה פנתה העירייה ל-21 מרכולים ברחבי העיר והוציאה כנגדם צווי סגירה מאחר ופעלו בשבת. אולם, אלה התנגדו לכך ומשכך הועבר הדיון בעניין הצווים לביהמ"ש לעניינים מקומיים בפני השופט אביים ברקאי.
השופט ברקאי סירב תחילה לנקוט עמדה בסוגייה ובדיון שהתקיים לפני כחודשיים הציע להמתין להכרעתו של שר הפנים גדעון סער לגבי הצעת החוק המתוקנת שאישרה מועצת העיר. הצעה זו, המאשרת ל-165 בתי עסק בעיר לפעול בשבת, הועברו לעיונו של השר באותו הזמן והוא צפוי היה להכריע אם לאשר את המדיניות החדשה ובכך לייתר את הצווים.
אולם, להפתעת הצדדים הודיע השר על פרישתו מהחיים הפוליטיים ומתפקידו והעביר את ההכרעה למחליפו – גלעד ארדן. בינתיים כינס ברקאי דיון נוסף, כשברקע אי בהירות לגבי המדיניות, תוקפו של חוק העזר והעיכוב מכיוונו של שר הפנים.
"לא יכולתי שלא להיכנס לתחושה שיש כאן משחק כוחות ומשחקים איתנו בזמן שעיריית תל אביב רבה עם שר הפנים וזו תחושה מאוד לא נעימה", ציין באותו הדיון גם עו"ד עידו ואראס המייצג בעל עסק נוסף.