$
בארץ

ההקלה במכס תפגע בבעלי העסקים יותר מאשר תועיל לצרכנים

שר האוצר קבע כי מוצרים שהוזמנו מחו"ל וערכם עד 500 דולר לא יחויבו במכס. מי שעלולים להיפגע מהמהלך הם בעלי עסקים שהפטור לא יחול עליהם. הצרכנים לא ירוויחו הרבה כי ימשיכו לשלם מע"מ ומס קנייה. אובדן ההכנסות למדינה - 4 מיליון שקל בשנה

דוד רפאלי 22:4611.11.14

יבוא אישי של מוצרים יהיה פטור ממכס עד לסכום של 500 דולר, כך נקבע בצו שעליו חתם היום שר האוצר יאיר לפיד וייכנס לתוקף בימים הקרובים. עד היום תקרת הפטור עמדה על 325 דולר, שאותה קבע שר האוצר הקודם יובל שטייניץ בינואר 2012. המשמעות הכספית של צעד זה למדינה היא ויתור על הכנסות של כ־4 מיליון שקל בשנה. השר לפיד אמר כי "זהו צעד נוסף שמצטרף למאמץ שאנחנו מובילים להורדת יוקר המחיה באמצעות הורדת מחירים ועידוד התחרות במשק".

 

עם המוצרים שייהנו מהפטור נמנים מוצרי הלבשה וטקסטיל, ששיעור המכס עליהם הוא 6%; מוצרי הנעלה, ששיעור המכס עליהם הוא 12%; ומוצרי קוסמטיקה וטואלטיקה, ששיעור המכס עליהם הוא 12%. הפטור יחול על מוצרים נוספים, בהם אוהלים, בריכות שחייה לילדים, הליכונים, כלי מיטה, מפות שולחן, מגבות, מזגני אוויר, מקפיאים ומקררים מסוימים, קונסולות משחקי וידיאו, רהיטים ותנורי בישול. הפטור לא יחול על מוצרי טבק, כוהל ומשקאות משכרים.

 

 

הפטור יינתן לייבוא אישי של חבילות במשלוחי דואר ואוויר, המיועדים לשימוש עצמי בלבד. אדם פרטי המבקש לייבא מוצר באופן אישי, למשל באמצעות האינטרנט, יכול לעשות זאת בתנאי שלא מדובר במוצרים שאסורים בייבוא ושהמוצרים אינם דורשים אישור מיוחד של הרשויות.

 

עסק קטן ישלם יותר מהצרכן הבודד

 

העלאת סכום הפטור נועדה להיטיב עם הצרכנים הבודדים ולהפחית את יוקר המחיה בישראל, תוך מינוף יתרונות האינטרנט כדי להתגבר על חסמים ולעודד תחרותיות.

 

אבל כפי שהיקף הסכום שהאוצר מוותר עליו מלמד - אין מדובר בהטבה משמעותית לצרכנים. רמת המכסים המוטלת כיום על המוצרים היא נמוכה - כ־12% - ועל ייבוא המוצרים עדיין מוטל מע"מ בגובה 18% ועל חלקם אף מסי קנייה.

 

בנוסף למסי הייבוא קיימות גם עלויות שחרור. כשמדובר בפריטים שמחירם הוא עד 75 דולר, הרוכש יצטרך להוסיף כ־35 שקל עמלת שחרור באמצעות רשות הדואר במקרה של משלוח אקספרס (EMS). כשמדובר בפריטים שמחירם מעל 75 דולר, עלות השחרור עולה.

 

מי שעלול להיפגע מהצעד הם דווקא היבואנים העסקיים שאינם נהנים מהפטור, ובנוסף מוטלות עליהם עלויות נוספות כגון עלות בדיקה של מכון התקנים - שהם מגלגלים על הצרכן.

 

"העלאה מ־325 דולר ל־500 דולר היא לא דרמטית, אבל היא כן פוגעת בנו", אומר אייל ברהמס, מנכ"ל משותף של יבואני האופניים מצמן את מרוץ. "אם אני מייבא כפפה לאופניים, אני מחויב ב־12% מכס. העלות שלי בסופו של יום היא משמעותית יותר גבוהה מזו של אדם פרטי שמביא סחורה ב־500 דולר. לא נותנים לנו את אותם כלים, וחבל, כי היינו יכולים לגלגל את הפטור ממכס ללקוח".

 

יאיר לפיד יאיר לפיד צילום: בשמת איבי

 

"היבואנים צודקים בטענותיהם, זה לא בריא ולא הוגן ליצור אי־שוויון" אומר אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר. למרות זאת לין רואה במהלך של לפיד צעד בכיוון הנכון. "כל עוד זה צעד בכיוון של הפחתת מכסי המגן בישראל, מדובר בצעד נכון. אבל זה חייב להיות מהלך שמשלב ביטול של כלל המכסים. זו עדיין לא פעולה מלאה".

 

"זה צעד שאם יישאר לבדו, עלול להיות מסוכן לעסקים", אומר רואה חשבון אהוד רצאבי, נשיא לשכת העצמאים בישראל (להב), "אין לי בעיה לפתוח את השוק לתחרות. אני בעד תחרות ובעד לחימה ביוקר המחיה אצל עסקים שיש להם שיעורי רווח גבוהים. אבל לגבי עסקים קטנים שאין להם חגורת שומן זה יוצר בעיה".

 

רצאבי לא מתנגד לצעד, אך חושב ש"צריך לתת גיבוי לעסקים קטנים ולאו דווקא מבחינת ביטול מכסים, אלא גם בדברים אחרים שאנחנו מדברים עליהם — כמו העדפה במכרזים ומוסר תשלומים של הממשלה".

 

מהלך מבורך להפחתת יוקר המחיה, אך חלקי ולא מספיק

 

עו"ד גיל נדל, שותף במשרד עו"ד גולדפרב־זליגמן וראש תחום ייבוא, ייצוא וסחר בינלאומי: "הצעד הזה של הפחתת מכסים, לטובת הקטנת יוקר המחיה הוא בוודאי צעד מבורך, רק שהוא צעד חלקי ולא מספיק. בסופו של דבר יש יבואנים שעליהם עדיין מוטל מכס על המוצרים של עד 500 דולר, והם, בשונה מייבוא אישי, גם צריכים לעמוד בדרישות רגולציה של תקינה, דיני הגנת הצרכן ודברים נוספים. לפעמים החוק קובע שהם צריכים לתת אחריות. המהלך הנכון היה צריך להיות ביטול המכס לגמרי על המוצרים האלה, ולא רק בייבוא האישי.

 

"האומדן שיש לנו מדבר על גידול של עשרות אחוזים בכל שנה בהיקף החבילות. גם ככה הייבוא האישי פורח ומשגשג — ומצד שני הנטל הרגולטורי על המגזר העסקי ממשיך להיות כבד. לכן המהלך מגדיל את הפער ולא משיג את כל המטרה שלו. הצעד המקביל היה צריך להיות ביטול המכס גם לייבוא המסחרי".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x