$
משפט

"היו זמנים שנוחי השקיע בפילנטרופיה יותר ממה שהשקיע בעסקים"

כך העיד אבי פישר, חברו של דנקנר ושותפו לשעבר, לפני תום הדיון במשפט הרצת המניות באי.די.בי. קודם העיד אילן בצרי וניסה להסביר כיצד אישר לברוקר איתי שטרום אשראי של 15 מיליון שקל לרכישת מניות החברה

זוהר שחר לוי, תומר גנון ויניב רחימי 17:0419.11.14

העדויות במשפטו של נוחי דנקנר בפרשת הרצת המניות באי.די.בי נמשכו היום (ד'). על הדוכן באולמו של שופט המחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי בת"א, חאלד כבוב,עלו ארבעה עדים. הראשון שעלה לדוכן העדים הוא איש העסקים, צביקה בארינבוים ואחריו עלה יוסי ויליגר שקנה מאיתי שטרום, בעלי חברת הברוקרים ISP, מניות אי.די.ביבהיקף של 7 מיליון שקלים בעסקאות מחוץ לבורסה. אחריו עלה אילן בצרי, ראש החטיבה העסקית בבנק הבינלאומי והעד האחרון שחתם את הדיון היה עו"ד אבי פישר, חברו ושותפו לשעבר של דנקנר.

 

 


 

אבי פישר, העד הרביעי ליום זה, החל לספר בעדותו על הקשר הקרוב לדנקנר. "אני ונוחי חברים טובים הרבה שנים, הכרנו בפקולטה למשפטים, למדנו יחד ובילינו הרבה לילות על מאמרים ביחד. אח"כ התחתנו, אני קצת לפניו, והיינו שכנים. אנחנו חברים קרובים מאוד. פתח משרד משל עצמו, בסוף גם היינו שותפים עסקיים".

 

"מתישהו עשינו טיול יחד בעולם, לפני הרבה שנים, ואמרנו בוא נעשה משהו יחד. היה ברור שנוחי הולך כל כולו לעולם העסקי, לא שיערתי שאני אתגלגל לגמרי לעולם העסקי, אבל אחרי הרכישה של אי.די.בי בשנת 2003, התבקשתי לבוא לפרק זמן קצר לנהל את כלל וזה עד היום".

 

התובעת, עו"ד קורין: "מה לגבי גנדן?".

 

פישר: "גנדן זה שם של מקדש בטיבאט, זו החברה שאני שותף בה עד היום. השם מאוד מצא חן בעיננו, החלטה של נוחי, וכך הוקמה החברה. גנדן הולדינג באמצעות כלי שנקרא גנדן הולדינגס אי.די.בי ביחד עם משפחות לבנת ומנור רכשה בתהליך מאוד מסובך".

 

"באזור פברואר 2012, החלטתי שאני צריך לנסות למקום הכי רחוק שאפשר בלי שום ישראלי, רק אני ועצמי, ונסענו אני ואישתי לסרי לנקה, היה כיף. חזרתי ב-20 לפברואר 2012. כמו שאתה חוזר אחרי שבוע, חורף בארץ ואני שזוף. ירדתי להגיד שלום וראיתי שעבדו מאוד קשה. הייתה אווירה של הרבה פעילות. נכנסתי להגיד שלום לנוחי, אחרי שבוע, הבנתי שנערכת הנפקה באי.די.בי אחזקות ויש מלחמה במובן של להבין משקיעים ולהצליח בהנפקה. קראתי עיתונים והבנתי מה קורה. וכחלק מהקבוצה שמנהלת את אי.די.בי, אני מתגייס".

 

עו"ד קורין: "למה נדרשה הנפקה?"

 

פישר: "לא הייתי מעורב בהחלטה, אבל ברור שבאותה תקופה בגלל מבנה הפרמידה של אי.די.בי וגביית דיבידנדים, היה צריך לעבוד קשה כדי להעביר דיבידנים לאידיבי פיתוח ומשם לאחזקות. לא היה צריך לעשות יותר מדי מאמץ, לא ספק רציתי שנתגבר ועשיתי מה שחשבתי שנכון לעשות".

 

קורין: "מה ביקשו שתעשה?"

 

פישר: "לדבר עם משקיעים פוטנציאליים".

 

קורין: "מי ביקש?"

 

פישר: "אני חושב שנוחי".

 

נוחי מנהיג אבל אי אפשר לטפל בהנפקה לבד. במשך השנים כינינו דברים במונחים צבאיים אז גם כאן, פרויקט גדול אז קראנו לזה "חפ"ק", צוות גדול שמטפל.

 

אני לא זוכר אם באותו היום או למחרת אבל היה משהו יוצא דופן. בערך באמצע היום התפרסם באינטרנט מאמר שציטט את נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, שהנפקת אי.די.בי אחזקות היא לא ראויה.

 

קורין: "איך הגיבו?".

 

פישר: "אני חושב שהתפרסם הלכתי לחדר של נוחי והיינו בתדהמה. זה לא מישהו, זה לא רשות ני"ע. זה נגיד בנק ישראל ואם מצוטט ככה.. זה דבר שלא ראיתי עד אז ומאז".

 

קורין: "אז עשיתם מעשה?".

 

פישר: "התנדבתי לנסח מכתב לנגיד. לא יכול להיות שמוסדי ישתתף בהנפקה לאחר ציטוט כזה של הנגיד".

 

קורין: "מה היה הצוות? החפ"ק?".

 

פישר: "חיים גבריאלי, רועי מלצר ואני חושב שאנשים בסביבה שם. לדבר כזה מתגייסים מהמזכירה ועד נוחי. אני לא מדבר על צריך לנצח אלא שצריך להצליח וברגע שהמוסדיים שהם הגורם העיקרי בהנפקות אינם משתתפים אז יש בעיה וצריך לגייס כספים חלופיים. אמרתי למוסדיים שיש גיוס והוא חשוב ושצריך להשתתף בהנפקה. לשמחתי חלק נענו והשקיעו. ממש לא נתתי נתונים. אני פניתי לאנשים שממש לא שאלו בהקשר. אני יודע להגיד שמות של אלה שהשתתפו והיום רואים אותם: משפחת שימל, דיוויד פוקס שהוא עו"ד וחבר, שאול שני, יורם ראב"ד ולעוד כמה, גם למאיר שני. אני לא חושב אפילו שקיבלתי את דו"ח ההנפקה, לא יכול לדעת בדיוק מתי הזמינו, אבל מי שאמר לי 'כן', ידעתי שהוא יזמין".

 

עו"ד קורין: "אנשים שהבטיחו ואמרו שישתתפו, נתנו אינדיקציה לגבי הסכומים?"

 

פישר: "למיטב זכרוני ממש לא. היו כאלה ששאלו אותי כמה אני משקיע. יכול להיות שמישהו שאל אותי אם יש סכום מינימום. לא משתתפים בהנפקה בעשרת אלפים שקל, זה סכומים יותר משמעותיים".

 

עו"ד קורין: "אתה יודע לומר מדוע הסכימו?".

 

פישר: "להערכתי, פניתי לחברים, לא זוכר שהיו דיונים על איך ההנפקה בנויה, אני חושב שעשו את זה חברות וגם מתוך תחושה שאי.די.בי תחזור לעצמה".

 

עו"ד קורין: "האנשים שמנית, הם כולם מקשה אחת משוק ההון?".

 

פישר: "לא כולם. יש אנשים שיותר פעילים בשוק ההון וכאלה שלחלוטין לא פעילים בשוק. אני חושב שדיברתי לכולם באותה הצורה. הדבר המרכזי היה הפנייה החברית.

 

לא טיפלתי ממש בחתימת הטופס והעברת הכספים. מישהו טיפל בעניין הזה. במבחן התוצאה היו כאלה שעשו את העבודה".

 

עו"ד קורין: "בעצמך השתתפת בהנפקה?"

 

פישר: "נכון".

 

עו"ד קורין: "מה הקשר שלך עם שמעון ויינטראוב?".

 

פישר: "הוא בחר טוב. הכרנו כשהילדים הצעירים שלנו למדו באותה הכיתה בביה"ס לאומנויות. זה ביה"ס עתיר באירועים אז מכירים את ההורים. היינו שכנים, התאמנו יחד באותו חדר הכושר וגם במובן העסקי, השקעתי בחברות של שמעון והצגתי אותו לאנשים גם אצלנו באידיבי וקיוויתי שישקיעו בחברות שלו. עניינתי אותו בהנפקה. אמרתי שאני מבקש, זו הנפקה חשובה לנו, שאני משקיע, והשיחה התפתחה. אני לא זוכר ששאלתי אותו כמה הוא שם".

 

עו"ד קורין: "דיברת איתו על המסחר באותם הימים? השיחה שלכם על ההנפקה, דיברת גם למה קורה בשוק בימים אלה? מה מחיר המניה וכו'?".

פישר: "אני ממש לא זוכר".

 

עו"ד פישר סיפר לבא כוחו של דנקנר, עו"ד גיורא אדרת כי יש בין השניים חברות של 36 שנה. כשנשאל אם בתקופה האחרונה יש ביניהם נתק, השיב כי "היחסים החבריים היו ויישארו" וכי "במישור העסקי היה קשה". "הקשר האחרון", תיאר, "היה כששלחתי לו מסרון ביום הולדתו ה-60 בשבוע שעבר, חוץ מזה שלום שלום".

 

עו"ד אדרת: "שאלו אותך בעדות אם נוחי היה לחוץ ואתה אמרת שהוא היה לחוץ מההתבטאות של הנגיד".

 

פישר: "הייתה אווירה של עשייה מאוד-מאוד אינטנסיבית, אולי עד כדי עשייה מאוד-מאוד קשה. בעניין הזה היה לחץ גדול. מוכרח להגיד שגם אני נלחצתי, מההתבטאות של פישר. לא ראיתי מעולם דבר כזה".

 

במכתב שכתב פישר לנגיד, נכתב כך: "נדהמתי לפני מספר דקות כאשר הובא לידיעתי ציטוט המתייחס לדברים שנאמרו לכאורה על ידך בקשר עם הנפקת אקוויטי שמבוצעת היום – ממש ברגעים אלה – על ידי חברת אי.די.בי אחזקות. אני מבקש שתדע כי כאשר חברות אחרות מבצעות הסדרי חוב ("תספורות") באה קבוצת אי.די.בי ומבהירה כי היא פועלת ותמשיך לפעול, בכל דרך לגיטימית אפשרית על מנת לעמוד בכל התחייבויותיה, במלואן ובזמן. אני סבור שזה סוג של מהלך שצריך לעודד אותו ולא לבקרו. בהתבטאות, אם אכן נאמרה, יש כדי לחבל ולפגוע בהנפקה".

 

בתגובה למכתב הזה, שלח דובר בנק ישראל, ד"ר יוסי סעדון מכתב ובו צוין כי "הדברים שיוחסו לנגיד לא נאמרו על ידו" וכי "הנגיד לא נוהג להתייחס לגופים ספציפיים בהתבטאויותיו הפומביות וכך נהג גם היום".

 

עו"ד אדרת: "האם אתה יכול לאשר שנוחי ביחסים עם חברים נתן הלוואות בסכומי כסף לא מבוטלים?".

 

פישר: "אין ספק. נוחי גם השקיע לא פחות זמן בפילנתרופיה מאשר בעסקים".

 

באת כוחו של שטרום, עו"ד איריס ניב סבאג ביקשה להדגיש כי בין פישר לשטרום אין כל היכרות. "לא הכרתי את שטרום לא חמש שנים לפני ולא שנה לפני. ככה זה".

 

ניב סבאג: "והקשר עם נוחי לא היה טוב בשנתיים של לפני החקירה..?".

 

פישר: "עם נוחי ישבתי באותו בניין. אני לא רוצה דרמות. נוחי הוא חבר, חברות של שנים, יש מגבלות עם התהליך הזה כי אני עד, אבל נוחי הוא חבר. היו לנו חילוקי דעות שלא אפיינו אותנו בשנים עברו".

 

עו"ד פיני רובין, ממשרד גורניצקי, בא כוחה של חברת קלוס טריידינג החברה הנאשמת שהייתה בבעלותו של שטרום וביצעה את המסחר במניות, שאל: "ההנפקה לא רק הייתה חשובה אלא קריטית, ואילולא הייתם יכולים להתדרדר לרמה של to be or not to be"".

 

פישר: "ללא ספק היא הייתה חשובה מאוד. ללא ספק. בכל מקרה רצינו בכל החברות שלנו לעמוד בהתחייבויות".

 

ראש החטיבה העסקית בבינלאומי: "שטרום סיפר על כספים בשוויץ ושבה את ליבי"

 

העד השלישי שעלה לדוכן העדים הוא אילן בצרי ששימש כראש החטיבה העסקית בבנק הבינלאומי. בשבוע שעבר העידה מי שעובדת תחתיו, ניצה זעפרני, שסיפרה כי שטרום התקשר אליה בבקשה שיאשר לה אשראי בגובה 15 מיליון שקל, ובהמשך גילתה כי דנקנר התקשר לבצרי בנוגע לאשראי לשטרום.

 

התובע, עו"ד עמית בכר פנה לבצרי בשאלה: "מה הדרישה לביטחונות לרכישת מניות ממדד תל אביב 25?". על כך ענה בצרי: "25% הון עצמי".

 

עו"ד בכר משמיע שיחה מוקלטה מה-21 בפברואר 2012, בין ניצה זעפרני לאילן בצרי. בשיחה מספרת זעפרני לממונה עליה על הפניה שקיבלה משטרום. "יש שיחה על מימון הזוי", היא אומרת. "איתי שטרום, אתה מכיר אותו?". בצרי משיב: "לא".

 

זעפרני ממשיכה בהקלטה: "לא משנה, מצד עדי שלג, היו תקופה ארוכים מחוסרים, השותף שלו שטרום – לא זוכרים לו הרבה יותר מי יודע מה. רוצה מימון לקנות אידיבי אחזקות 15 מיליון שקל. הדרישה תהיה 12 מיליון שקל. זה נייר בודד. אוקיי". בצרי שואל את זעפרני "מה הוא (שטרום) רוצה להביא?".

 

"כלום", עונה זעפרני. "רוצה ל-5-6 ימים. אמר שיפנה לסמדר (ברבי), אמרתי לו שיפנה אליך, אני מעדכנת אותך". בצרי שואל עוד אם שטרום "הביא בטחונות?", זעפרני משיבה בשלילה.

 

בהמשך לנשמע בהקלטה, עו"ד בכר שאל את בצרי: "לא הכרת את שטרום?"

 

"ידעתי ששטרום לקוח של הבנק, לא מכיר אותו באופן אישי יחד עם זאת הוא לקוח מוכר בבנק, ידעתי שהוא לקוח ותיק ושלא היו איתו בעיות. הוא לא הוצף בשום מקום ובשום סיטואציה כלקוח שיש איתו בעיה. ידעתי שהוא מקצוען בשוק ומיומן".

 

עו"ד בכר: "אמרת לה שאתה לא מכיר אותו".

 

בצרי: "נכון, לא מכיר אותו אישית. כן בתודעה. אני אישרתי לו אשראי לפני כן בעשרות מיליוני שקלים. באופן אישי לא. השם שלו עלה בוועדות אישרתי לו אשראים בסכומים ניכרים".

 

השופט כבוב: "למה אמרת לה שאתה לא מכיר אותו?".

 

בצרי: "לא באופן אישי. בבנק אני מטפל במאות לקוחות אבל בתודעה יש לך תווית על הלקוח. ברגע שהיא אומרת לי ניצה: הוא צריך 12 מיליון שקל בטחונות. וברגע שאני אומר לה אז תביאי לי 5 מיליון זה אומר שבמחי יד ויתרתי על 7 מיליון שקל ביטחונות ולמה? כי אמרתי שבתודעה אני יודע שאדון שטרום הוא באמת סוחר ומכיר את השוק מיומן מאוד. לכן הייתי מוכן מ-80% הון ביטחונות".

 

השופט כבוב: "למה לא אמרת את זה לניצה?".

 

בצרי: אמרתי שיביא לי 5 מספיק".

 

השופט כבוב: "אבל היא אומרת לך תשמע זוכרים אותו מאיזו עסקה. אתה לא אומר לה אני מכיר".

 

בצרי: "לא אמרתי את זה. נתתי ביטוי וחתכתי לו את הביטחונות קטגורית, בלי כלום ובלי השיחה עם נוחי".

 

עו"ד בכר: "האפשרות שיביא פחות מ-5 מיליון לא עלתה".

 

בצרי: "זו שאלה פילוסופית לחלוטין. בפרקטיקה יש מקרים שהלקוח מדבר איתך, יש לך אינפורמציה אחרת אז אתה מתגמש".

 

עו"ד בכר: "לאחר השיחה עם זעפרני מה קרה?".

 

בצרי: "דיברתי עם נוחי בשיחה נפרדת, ואחרי זה עם איתי שטרום".

 

השופט כבוב בביהמ"ש. שאל את ברצי: השופט כבוב: "למה אמרת לניצה (זעפרני) שאתה לא מכיר את שטרום?" השופט כבוב בביהמ"ש. שאל את ברצי: השופט כבוב: "למה אמרת לניצה (זעפרני) שאתה לא מכיר את שטרום?" צילום: אוראל כהן

 

בצרי דיבר בעדותו על השיחה שניהל באותו היום, ה-21 בפברואר 2012 עם דנקנר:

 

בצרי: "נוחי התקשר אלי. לא יודע למה התקשר אלי. התקשר אלי וזו הייתה שיחה קצרה מאוד, אמר שבאחד מסניפי הבנק יש בקשת אשראי של ISP, תדע שזה אנשים טובים ורציניים ותדע לך, תהיה בטוח שהכסף יחזור. שאלתי את נוחי אם הוא מוכן לתת ערבות על החשבון אמר שבשום פנים ואופן לא. שאלתי אם מוכן מכתב 'נוחות' – כלומר התחייבות, וגם פה אמר בשום פנים ואופן לא. וכאן הסתיימה השיחה. שיירשם שאחרי זה לא התקשרתי לזעפרני כדי לאשר את האשראי, זה לא שאחרי השיחה הזאת קפצתי לאשר".

 

בצרי תיאר גם את השיחה שניהל בהמשך אותו היום עם שטרום. "לגבי שטרום זו הייתה שיחה ארוכה יחסית", סיפר. "בשלב הראשון נתן קווים לדמותו, ואמר דמויות בכירות בבינלאומי שמכירות אותו, שיספרו עליו. אחר כך סיפר על העסקה עצמה, שצריך אשראי של 15 מיליון שקל, אז הוא מילא את הפרטים שהיו חסרים לו. שאלתי מי הקונה, שאלתי אם מוסדי וענה שלא, אמר מאנשים פרטיים שקונים ממני. שאלתי אם אותם אנשים יש להם כסף או שצריכים להיכנס למימון בנקאי – הוא אמר שיש להם כסף מוכן לעסקה עצמה. שאלתי אם יש לו הסכם כבר- שמחיר הקנייה שלהם מקובע – הוא אמר שבהחלט מקובע וגם מותיר רווח של מעל מיליון שקל. שאלתי אם יש הסכמים חתומים.הוא אמר שאין. שאלתי אם יש סיכוי שיתפוצץ אמר שחס וחלילה, אין מצב. שטרום אמר לי 'אתה חושב שאכנס לעסקה שלא בטוח תקרה?'. שאלתי מה יקרה אם העסקה תתפוצץ? ושטרום אמר 'זה סיכוי מאוד קלוש, אין מצב שזה קורה'".

 

"מה ששבה את ליבי ביושר האישי שלו שהוא סיפר לי שיש לו כספים גדולים מושקעים בבינלאומי בשוויץ, בסכומים מאוד גדולים. זה מה שהצביע על עושר פיננסי ונזילות, לא בדקתי את זה אבל זה שבה את ליבי. כששאלתי לגבי ביטחונות, אמר שאם לא ייפרע הוא יעביר כספים מהחשבונות. בסופו של עניין, כשבחנתי את כל הפרמטרים, מבחינתי מדובר באדם שיודע מה הוא עושה, מקצוען ומיומן שיש לו קונה סופי עם רווח יפה, ברישומים הוא לקוח מהימן, ויש לו נכסים וכספים נזילים בשווייץ. מה שעוד חיזק אותי זה אופי הפעילות בבינלאומי, אין לנו לקוח אחד בעייתי בתחום הזה".

 

בצרי על אישור האשראי לשטרום: "בסופו של עניין, כשבחנתי את כל הפרמטרים, מבחינתי מדובר באדם שיודע מה הוא עושה, מקצוען ומיומן שיש לו קונה סופי עם רווח יפה" בצרי על אישור האשראי לשטרום: "בסופו של עניין, כשבחנתי את כל הפרמטרים, מבחינתי מדובר באדם שיודע מה הוא עושה, מקצוען ומיומן שיש לו קונה סופי עם רווח יפה" צילום: עמית שעל

 

לדבריו של בצרי הוא לא תיעד את השיחה עם דנקנר ואף לא את הבקשה של שטרום. "אתה כל הזמן צריך לתת תשובות לכל מני 'ניצות' למניהם", אמר.

 

עוד הוסיף, "הטלפון הראשון של נוחי היה ללשכה של המנכ"לית (סמדר ברבר צדיק). לכן עדכנתי אותה אחרי שאישרתי את ההלוואה".

 

עו"ד בכר שאל את בצרי מדוע גורמים בבנק היו מוטרדים מאישור האשראי, בהם ברבר.

 

עו"ד בכר: "מדוע המנכ"לית סמדר לא הייתה רגועה?"

 

בצרי: "אתה צריך להכיר אותה. היא פולניה".

 

סמדר ברבר צדיק, מנכ"לית הבנק הבינלאומי. בצרי: "אתה צריך להכיר אותה. היא פולניה" סמדר ברבר צדיק, מנכ"לית הבנק הבינלאומי. בצרי: "אתה צריך להכיר אותה. היא פולניה" צילום: דן לב

 

 

התובעת: "ביום ההנפקה, קיבלת הודעה מנוחי: 'תודה'. על מה?"; ויליגר: "שקניתי את המניה"

 

מוקדם יותר על על דוכן העדים איש העסקים יוסי ויליגר ופתח את עדותו בהסבר על מהות יחסיו עם דנקנר: "אני מכיר את נוחי הרבה שנים. זה מתחיל באזור הצבא, הוא קצת יותר גדול ממני בגיל אבל שירותנו באותה יחידה. אנחנו גם שכנים, יש לי ידידות ארוכה עם אישתו. אנחנו לא משוחחים בתדירות גבוהה מדי, לפעמים נפגשים בשכונה".

 

עו"ד חנה קורין, התובעת: "על מה אתם מדברים?".

 

ויליגר: "הייתי אומר על העולם העסקי בגדול, גם על קבוצת אי.די.בי. כל מיני דברים. מה שאנשי עסקים מדברים".

 

עו"ד קורין: "איך התקבלה ההחלטה להשקיע?".

 

ויליגר: "היו הנפקות שפורסמו במקורות גלויים. ישבנו ובחנו את ההנפקות, אחת הייתה אי.די.בי אחזקות. עשינו את הניתוח של החברות והחלטנו להשקיע את הסכומים".

 

עו"ד קורין: "אתה זוכר פניות שקיבלתם?".

 

ויליגר: "היו פניות מאי.די.בי, מכלל, מכל הגורמים המעורבים בשוק ההון עניינו אותנו בהנפקות, אנחנו יושבים וחושבים והחלטנו כמו שהחלטנו".

 

עו"ד קורין: "מבחינה כרונולוגית מה הייתה העסקה הראשונה ב-22 בפברואר?".

 

ויליגר: "רכישה מחוץ לבורסה".

 

עו"ד קורין: "על פי ממצאי החקירה, ב-21 בפברואר אתה משוחח עם דנקנר".

 

ויליגר: "לפני ההנפקה, רצינו לקבל קצת יותר אינפורמציה והחלטתי או החלטנו בחברה שאפגש עם נוחי, שגר קרוב אלי. קבענו פגישה. יכול להיות שהתקשרתי אליו והיה תפוס. זה היה לתאום הזמן שאבוא אליו לשמוע. באמת באתי אליו אחרי זה, שעתיים אח"כ בשעות הערב".

 

איש העסקים יוסי ויליגר. "בהמשך הגיע אדם נוסף לביתו של דנקנר, לא הכרתי אותו. לימים ידעתי שזה איתי שטרום" איש העסקים יוסי ויליגר. "בהמשך הגיע אדם נוסף לביתו של דנקנר, לא הכרתי אותו. לימים ידעתי שזה איתי שטרום"

 

עו"ד קורין: "מה הייתה מטרת הביקור?".

 

ויליגר: "לשמוע קצת יותר. הוא האדם שיודע הכי טוב מה קורה באי.די.בי. רציתי לשמוע ממנו מה הוא חושב ומה הוא מעריך. עוד קודם הודענו לקבוצה שאנחנו מתכוננים כמשקיע מוסדי להשתתף בהנפקה המוסדית. הגעתי אליו כדי לשמוע קצת יותר על אי.די.בי. אי.די.בי הייתה אז חברה שלדעתנו הייתה מאתגרת. הוא השמיע וסיפר מה קורה בקבוצה ובחברות הבנות. דיברנו באופן עקרוני שיש הנפקה ואנחנו באופן עקרוני עומדים להשקיע בהנפקה. דיברנו על סכומים – קרוב ל-10 מיליון שקל. דיברנו על החברה וגם על דברים נוספים. בהמשך הגיע אדם נוסף לביתו של דנקנר, לא הכרתי אותו. לימים ידעתי שזה איתי שטרום , והוא נכנס והשתתף בשיחה שהייתה על כל מיני נושאים". 

 

ויליגר המשיך: "אם אני לא טועה נוחי קיבל שיחת טלפון ויצא, והמשכתי לדבר עם איתי. אמרתי לו שאנחנו עתידים מחר לקנות בהנפקה. ליתר דיוק, נוחי קיבל במהלך הזמן שהייתי הוא נכנס ויצא, קיבל טלפונים, דיבר מחדר אחר".

 

עו"ד קורין: "מה נוחי הסביר לך על אופציה נוספת חוץ מלהשקיע בהנפקה?".

 

ויליגר: "הוא לא כל כך נכנס לתוך הנושא של ההנפקה".

 

עו"ד קורין: "בחקירה אמרת דברים אחרים".

 

ויליגר: "עלה הנושא שיש אפשרות שאקנה לפני שההנפקה מתחילה. אם המחיר בבוקר יהיה זול יותר ממחיר ההנפקה ב-2%, מחיר ההנפקה היה 40 שקל. דיברנו, איתי שאל אותי אם אני מוכן לקנות לא בהנפקה. קיבלתי החלטה להשתתף בהנפקה כשהגעתי אליהם עלה הנושא של קנייה לפני ההנפקה. עלתה השאלה אם ארצה לקנות לפני ההנפקה. נוחי לא לחץ עלי. נוחי לא הסביר לי כלום, הכל היה קטע כלכלי ומסחרי בלבד. באתי ואמרתי לאיתי, אולי נוחי היה שם, שאהיה מוכן לקנות בבוקר של לפני ההנפקה במחיר זול יותר מאשר בהנפקה, לפחות עד 2-3 אחוז ממחיר ההנפקה".

 

השופט כבוב: "נוחי יצא ונכנס ואתה לא יודע אם הוא שותף אבל הנחת שהוא שותף? זו לא שיחה על קניה מחוץ לבורסה".

 

נוחי דנקנר. השופט כבוב לוויליגר: השופט כבוב: "נוחי יצא ונכנס ואתה לא יודע אם הוא שותף אבל הנחת שהוא שותף? נוחי דנקנר. השופט כבוב לוויליגר: השופט כבוב: "נוחי יצא ונכנס ואתה לא יודע אם הוא שותף אבל הנחת שהוא שותף? צילום: אוראל כהן

 

ויליגר: "הייתה הצעה לקנות מחוץ לבורסה לפני ההנפקה, אני לא זוכר מי הציע, הוא ידע. האם הוא היה ראשון שהציע? לא זוכר".

 

עו"ד קורין: "אנחנו יודעים ממצאי החקירה שההודעות שהוחלפו למחרת היום, ביום ההנפקה, קיבלת הודעה מנוחי: "תודה על הבוקר", על מה התודה?"

 

ויליגר: "שקניתי את המניה".

 

עו"ד קורין: "עדכנת אותו על העסקה שעשית עם איתי?. המסרון ממשיך: האם אתה יכול להגיד דרך איתי, מה הכוונה?"

 

ויליגר: "אם אני יכול להגדיל את הקנייה. לקנות עוד כנראה. היתה לנו מסגרת שעליה החלטנו להשקיע במניית אדיבי. זה היה אמרו להיות בעקרון דרך ההנפקה אבל בגיל המחיר שקיבלנו החלטנו להתחיל לפני ההנפקה".

 

עו"ד קורין: "אתה שואל בהודעה את נוחי מה הוא מעדיף".

 

ויליגר: "זה לא הפריע לי להמשיך ולקנות עד הסכום שקבענו, בלי קשר לדנקנר. דנקנר היה אומר לי מחיר שלא רציתי אז לא הייתי קונה. זו הייתה החלטה עסקית פר-אקסלנס. תקרא לזה קשר של אדם שמכיר, המחיר מתאים אבל לא מעבר לזה".

 

השופט כבוב: "איך החלטה עסקית אם אתה מותיר לו שיקול דעת?".

 

ויליגר: "עבדתי לפי מחירים. המחיר מתאים לי, אז לא מפריע לי".

 

קורין: "אתה שואל אם הוא מעדיף שתמשיך לקנות מאיתי והוא אומר לך אם אפשר זה מאוד יעזור".

 

ויליגר: "זו הייתה התשדורת כן. ואני גם פעלתי בהתאם לבקשה והגדלתי עוד קצת בקניות שהן לא ממש מחוץ לבורסה אלא בבורסה. השורה השלישית בפעולות המסחר של וילי פוד השקעות היא קנייה ללא תיאום מאף אדם. עם מוכר מרצון וקניה מרצון מבלי לדעת מי עומד בצד השני".

 

עו"ד קורין: "בעדותך בחקירה אמרת שזו הייתה קנייה מתואמת מול שטרום".

 

ויליגר: "מכרתי בלי לתאם עם אף אחד. ראיתי כאן הזדמנות. זאת הייתה מכירה עוורת".

 

עו"ד קורין: "האם ניהלת דין ודברים על המחיר עם שטרום?"

 

ויליגר: "רציתי לקנות בזול".

 

עו"ד קורין: "הלימיטים שהעברת היו הוראות מכירה בלימיטים גבוהים. עדי שלג ידע שהוא יפגוש אותך שם".

 

ויליגר: "לא. זה היה אחוז אחוז וחצי מעל. אתה שם לימיט וזה נתפס. לא דיברתי עם אף אחד. אני לא יודע מי הקונה רק שאני המוכר. הרווח כאן הוא 12-13 שקל. צריך פרופורציות".

 

ויליגר: "החלטנו על מסגרת שאנחנו קונים, ולפי המסגרת קנינו בנוסף".

 

עו"ד קורין: "תיאמת עם נוחי?"

 

ויליגר: "לא תיאמתי מה בדיוק אקנה ומה. סיפרתי לו יום קודם שזו המסגרת שאנחנו הולכים לקנות בה".

 

עו"ד קורין: "למה שאלת את שטרום מה קרה עם ההנפקה?"

 

ויליגר: "שאלתי אותו מתוך התעניינות. שאלתי גם רבים אחרים. דליתי מידע מאנשים כדי להבין איפה אני עומד, רק בקטע אינפורמטיבי".

 

עו"ד קורין: "שאלת את שטרום לגבי החבר, מי זה החבר?"

 

ויליגר: "החבר זה נוחי. לא דיברתי עם נוחי אחרי ההנפקה על ההנפקה עצמה. הייתה כאן חברה מהגדולות במשק - אי.די.בי, האמנו בחברה ובנוחי שדברים ישתנו שם. ולכן קנינו בהנפקה הזאת וזו הסיבה".

 

עו"ד קורין: "למה כשבאתם עם האמונה הזו לקנות בהשקעה ולסייע לאי.די.בי, מה דעתך על הפעולה של בעל השליטה, דנקנר, שביקש ממך גם בבית וגם באסמסים לקנות מניות משטרום ולא להשתתף בהנפקה".

 

ויליגר: "תשאלי אותו" (את נוחי).

 

השופט כבוב: "מה אתה חשבת? לא נראה לך מוזר שתקנה מחוץ לבורסה ולא בהנפקה?"

 

ויליגר: "אם יש לאדם בבורסה לקנות במחיר זול יותר מההנפקה".

 

השופט כבוב: "אבל מה חשבת על ההשתתפות מצד דנקנר? לכאורה זה אינטרס שלך ולא שלו".

 

ויליגר: לא ייחסתי לזה חשיבות מיוחדת.

 

השופט כבוב: "אתה שחקן מנוסה. אתה לא חושב על זה?".

 

ויליגר: "אני לא יודע מה היה האינטרס שלו. הוא בהחלט לא לחץ עלי, קיבלתי את מה שאמר. שאלתי שאלות על החברה המונפקת, להבין על ההנפקה. זו הסיבה שהלכתי אליו הביתה, הוא האדם שהכיר בזמנו הכי טוב את אי.די.בי".

 

השופט כבוב: "אם ההחלטה שלכם הייתה עסקית והייתה לך הערכה לגבי הפוטנציאל, והיה לך רקע של ההיכרות ביניכם, ואתה מגיע שישכנע אותך מדוע להשקיע. בד בבד הוא מבקש ממך להשקיע מחוץ לבורסה. זה נשמע בלתי הגיוני בעליל. כאילו הוא רוצה להכשיל את ההנפקה?"

 

ויליגר: "אם אני קונה בהנפקה או בטרם ההנפקה אני לא יודע אם זה טוב או לא טוב לנוחי. קיבלתי הרצאה מנוחי למה כדאי להשקיע. הנושא של להשקיע לפני הייתה החלטה שלי כי המחיר היה יותר טוב".

 

עו"ד אדרת, בא כוחו של נוחי דנקנר שאל את ויליגר לגבי הפגישה ביניהם ערב ההנפקה. "זה לא מצב שנוחי פנה אליך וביקש, אלא אתה פנית אליו ורצית להיפגש איתו", שאל עו"ד אדרת.

 

"נכון", השיב ויליגר. "זה בדיוק ככה, הוא לא פנה אלי. אני פניתי אליו". ויליגר אישר כי החליט להשקיע בשל האמונה באי.די.בי ובמחשבה שהקבוצה תעבור תפנית ותתחזק.

 

עו"ד אדרת: "האמנתם באי.די.בי. חשבתם שהיא תוכל לעבור תפנית ולחזור ולגדול".

 

ויליגר: נכון.

 

עו"ד אדרת: "כשאתה מגיע לפגישה איתו, ואחרי שהתקבלה אותה החלטה עקרונית להשקיע, כשאתם בדעה שמדובר בהשקעה טובה, בין היתר משום שהמניה הייתה בשפל ומשקיע שמאמין בחברה זה העיתוי הנכון".

 

ויליגר: "נכון".

 

עו"ד אדרת: "יש גם חברות והכל אבל בדברים האלה עסקים לחוד וחברים לחוד".

 

ויליגר: "נכון".

 

עו"ד אדרת: "רכשת מחוץ לבורסה בסיבוב הראשון 5 מיליון. ואז ראינו אסמסים. מבחינת דנקנר ובין אם אאמרת לו במדויק 10 מיליון או סדר גודל, נוחי דנקנר יודע שאתם מתכוונים להשקיע במניות אי.די.בי מעבר ל-5 מיליון מחוץ לבורסה".

 

ויליגר: "כן. כי אמרתי כ-10 מיליון שקל".

 

עו"ד אדרת: "דנקנר גם יודע על ההעדפה שלך לקנות מחוץ לבורסה, אז הוא שואל אם תוכל להשקיע עוד סכום כסף".

 

ויליגר: נכון.

 

עו"ד אדרת: גם כאן ההחלטה היא שלך בלבד.

 

ויליגר: "כן, זאת החלטה שלי".

 

לפי ויליגר, הוא רכש 5 מיליון מחוץ לבורסה ועוד 2.4 מיליון בהנפקה. כשמעולם לא הייתה לו שום התחייבות או הבטחה כלפי למישהו מאי.די.בי".

 

"לא הכרתי את הקשר בין איתי לנוחי. הופתעתי. לא ידעתי שהוא מלווה את אי.די.בי בהנפקה"

 

קודם לוויליגר עלה על דוכן העדים איש העסקים צביקה בארינבוים: "אני מכיר את נוחי הרבה שנים בעיקר ממסגרות חברתיות. מלבד קשר חברתי לא היה בינינו קשר. כמה ימים לפני ההנפקה פגשתי את אייל סולגניק. על רקע הכותרות שהיו שאלתי אם יש משהו מעניין שאפשר לרכוש. אמר שיבדוק ויחזור אלי. הוא הציע לי שתי חברות מהקבוצה בתנאים כאלה ואחרים ובזאת הסתכם הקשר באותו מועד. המצב של אי.די.בי באותו זמן היה ידוע לכולם. המפגש היה במשרדי אי.די.בי. אני זוכר שבחנו את ההצעות של אייל", כך פתח את עדותו בארינבוים.

 

צביקה בארינבוים. "יש לי פינה חמה בלב לנוחי" צביקה בארינבוים. "יש לי פינה חמה בלב לנוחי" צילום: ניצן חרמוני

 

בארינבוים המשיך: "לאחר מספר ימים קיבלתי הודעת טקסט מנוחי. הוא כתב 'ערב טוב צביקה יקירי, אנחנו לקראת הנפקה.. האם יש דרך שתשתתפו בהנפקה, כמובן רק אם יתאפשר, בלי בעיות'. אני מתאר לי שאייל עדכן את נוחי בשיחה, על יתרות המזומנים שיש לנו ונראה לי של רקע זה נוחי חשב שזה יכול להתאים. השבתי: 'כמובן שנשתתף, נדבר עם אייל'. יש לי פינה חמה מאוד בלב לנוחי. הוא פנה ושאל. תיארתי שאם מציע זו הזדמנות עסקית. מתווה העבודה שלנו שאנחנו בודקים כל דבר לגופו. לא ידענו אז במה מדובר".

 

התובע מטעם הפרקליטות, עו"ד עמית בכר שאל את בארינבוים: "האם באמת התכוונת להשתתף?".

 

לכך השיב בארינבוים: "כמובן. אני מתאר לעצמי שהדרך שבה פעלנו, שבה בחנו הזדמנות, זה נייר עבודה פנימי. טל רובינשטיין (מנכ"לית כלל פיננסים) מוכרת לנו, אנחנו עובדים איתה בשוטף. אמרתי שטל רובינשטיין פנתה אלינו. היא התקשרה באותו בוקר ושאלה אם מעניין אותנו להשתתף. לאחר שעה שעתיים כנראה איתי (שטרום) התקשר, אמרתי שאני אחזור אליו. לא בטוח שזאת טל, זוכר מישהו מכלל פיננסים. אני חושב שטל".

 

בארינבוים המשיך: "הוא (שטרום) פנה אלי. הוא אמר שהבין שאנחנו מתעניינים בהנפקה, אמרתי שבוחנים ועוד לא קיבלתי את נייר העמדה הסופי לגבי העסקה ואז הוא שאל אם אכפת לי להשתתף, לקנות לבורסה, או מחוץ לבורסה".

 

השופט כבוב פנה לבארינבוים בשאלה: "הצעה באה מצידו או מצידך?"

 

בארינבוים השיב: "איתי שאל אם אני רוצה לקנות מחוץ לבורסה, אמרתי שאחזור אליו עוד חצי שעה. לא חשבתי על זה באותו השלב. אני מכיר את איתי הרבה שנים, חברים. קפה בבוקר, נפגשים בהרבה אירועים חברתיים, אני מאוד מעריך אותו".

 

עו"ד בכר: "כשפנה אליך איזה מחשבות היו לך בעניין?"

 

בארינבוים: "לא הכרתי את הקשר בין איתי לנוחי. הופתעתי. לא ידעתי שאיתי מלווה את אי.די.בי בהנפקה".

 

עו"ד בכר: "מה ממה שנאמר גרם לך לחשוב שהוא קשור להנפקה?"

 

בארינבוים: "כששאל אם אני רוצה לקנות חבילה מחוץ לבורסה או לקנות חבילת מניות. 1.8 מיליון שקל. אמרתי שכפוף לנייר העמדה שאקבל, אם הנייר יתמוך. הייתי במשרד, אמרתי לאיתי שאחזור אליו. ישב אצלי בחדר איתן אלדר, גם הוא מכיר את איתי. אמרתי ששאלו אם נשתתף. איתן אמר, 'תקשיב, בהנחה ש-3% אני מוכן לקחת את החבילה", אני לא זוכר אם זה היה 2 או 3 ואמרתי שבכל מקרה עוד אין לנו נייר עמדה. התקשרתי לאיתי ואמרתי לאיתי שנעשה את העסקה, אני לא זוכר אצל איזה חבר בורסה. אמרתי לאיתי 'אתה רוצה לתת לי הנחה על החבילה? 'מתאר לעצמי שהיה מו"מ כזה או אחר ואז הייתה עסקה".

 

עו"ד גיורא אדרת, בא כוחו של נוחי דנקנר שאל את בארינבוים: "אמרת שחשבת שאם אי.די.בי עושה הנפקה לחברים- זו הזדמנות טובה כי לא יתנו לאנשים להפסיד. אתה מציין שהבנת שזאת הנפקה פרטית לחברים, נכון?".

 

בארינבוים: "כן".

 

עו"ד אדרת: "על סמך מה הבנת?".

 

בארינבוים: "הייתי בטוח שמציעים הזדמנות כלכלית טובה למי שהציעו. היו כותרות על הנפקת החברים, לא זוכר ניו-אנסים".

 

השופט כבוב: "בכל זאת לא השתתפת בהנפקה, שמבחינה עסקית היא כדאית?".

 

בארינבוים: "לא השתתפתי".

 

בארינבוים נשאל על ידי הסנגורית של שטרום, עו"ד איריס ניב-סבאג, מדוע סיפר בחקירתו כי היה מופתע מכך שאיתי שטרום קשור להנפקה והשיב: "איתי מאוד דיסקרטי, לא מדבר על הלקוחות שלו. הופתעתי ושמחתי שהוא מעורב בהנפקה, שהחדר מסחר שלו מעורב. ידעתי שיש לו חברת ברוקראז'".

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x