יו"ר ההסתדרות על שכר המינימום: אם צריך - נצא למאבק
ניסנקורן אמר בדיון בכנסת על העלאת שכר המינימום כי יכריז על שביתה במשק אם לא תהיה ברירה. ח"כ חיים כץ: במקרה כזה - אקרא לח"כים לשבות
"אם צריך מאבק אז נעשה מאבק. אני מקווה שלא נגיע לשביתה אבל אם אין ברירה, לפעמים צריך לעשות דברים ככה. השביתה היא כלי ולא מטרה, כי המטרה שלנו היא לשפר את התנאים". כך אמר הבוקר יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן בדיון שהתקים בוועדת עבודה רווחה ובריאות בכנסת בנושא העלאת שכר המינימום. הדיון התקיים לבקשת שורה של חברי כנסת מהאופוזיציה, וכן בתמיכתו של יו"ר הוועדה חיים כץ שקרא בעצמו להשבית את הכנסת לאות הזדהות עם מאבק ההסתדרות.
- לפיד וניסנקורן ייפגשו ביום שני בנסיון להגיע להבנות על שכר המינימום
- נשיא התאחדות התעשיינים: "גם 5,000 שקל שכר מינימום זה יותר מדי"
- המאבק על שכר המינימום נפתח עכשיו בשל החשש מבחירות
ניסנקורן עוד אמר כי "לא אסכים לדיון שבו מדברים על הדרך ולא על העניין עצמו. אני סימנתי שלושה נושאים ועליהם יצאתי למאבק: שכר המינימום, עובדי הקבלן ועובדים עם מוגבלויות. בכוונה סימנתי אותם ולא סתם סכסוך כוללני, כדי שנוכל לעשות שינוי אמיתי ולא רק דיבורים באוויר. התפקיד של ההסתדרות להיות חברתית וזו לא סיסמה - זה מה שצריך לעשות".
"הגורמים השלטוניים יושבים בשקט, הם עסוקים בדברים אחרים, מתי יבינו שהמדינה שלנו בנויה מאנשים, שלא ישחקו איתם מלמעלה", אמר כץ והודיע כאמור כי במידה שתוכרז שביתה כללית במשק, יקרא לחברי הכנסת לשבות מעבודתם.
עוד השתתפו בדיון חברי הכנסת איתן כבל, יצחק הרצוג, דב חנין, גילה גמליאל ואחרים שביקשו לקיים דיון מהיר בנושא.
"מיליון עובדים בישראל משתכרים 4300 שקל, שכר מינימום. מי יכול לחיות באיזשהו מקום ברמת שכר כזו? זה נושא שכל הכנסת צריכה להתכנס סביבו", קרא ח"כ כבל. ואילו ח"כ חנין אמר כי "55% מהעניים בישראל הם אנשים עובדים שקמים בבוקר, ויוצאים לעבודה ועדיין נמצאים מתחת לקו העוני. 64 ח"כים מכל סיעות הכנסת חתמו על הצעת החוק להעלאת שכר המינימום ל-30 שקל בשעה, ולהצמיד אותו לפיריון העבודה, למעט ח"כים מ'יש עתיד'. התמיכה בהעלאת שכר המינימום חוצה מגזרים ומגיעה מכל הכיוונים”.
חנין מקדם הצעת חוק פרטית להעלאת שכר המינימום עליה חתומים שורה ארוכה של חברי כנסת. במסגרת זו, יקיים היום אחרי הצהריים חנין כנס בנושא, ובו צפויים להשתתף חברי כנסת רבים שיתחייבו כי יצביעו בעד ההצעה. יש לציין עם זאת כי מרבית התומכים הם חברי אופוזיציה, ומיעוטם מהקואליציה.
נציג האוצר בדיון רן ריבלין אמר עם זאת כי "נושא העלאת שכר המינימום הוא נושא מורכב ונכון להגיע להסדרה משותפת בין ההסתדרות נציגי המעסיקים. הדברים נמצאים כרגע בהליך של דיונים וזהו המתווה הנכון לטפל בנושא", אמר והוסיף כי ישנם עובדים רבים במשק ששכר הבסיס שלהם הוא אמנם שכר מינימום אך עליו נוספים רכיבי שכר נוספים כמו פנסיה ותוספות אחרות שמביאות עובדים רבים להרוויח משכורות גבוהות - "וגם הם יהנו מהעלאת שכר המינימום". על כך הגיב יו"ר הוועדה כץ בזעם ואמר "אין כאלה דברים, הוא קיבל פתק להסביר את דעת המשרד, פעם הייתי כועס על נציגי האוצר עד שהבנתי שהם אומרים מה שאומרים להם להגיד".
לאחרונה אמר גם שר האוצר יאיר לפיד כי יש לבחון את העלאת שכר המינימום, בו הוא תומך עקרונית, כך שמההעלאה יהנו "החלשים באמת. מי שבאמת משתכר שכר מינימום", ולא יתר עובדים, בד"כ כאלה המאוגדים בוועדים הגדולים, שלכאורה מרוויחים שכר מינימום, אך בפועל זוכים למשכורות הרבה יותר גדולות בשל התוספות להם הם זוכים.
ח״כ גילה גמליאל (ליכוד), שהיתה בין יוזמי הדיון שהתקיים הבוקר אמרה לניסנקורן "כי יש מקום להעלאת שכר המינימום. אני מתנגדת לשביתה אבל אנחנו נסייע לך ככל שניתן כדי שהשכר יעלה".
ואילו ח״כ אראל מרגלית (עבודה) קרא ללפיד לרדת מחוק מע״מ 0 ובמקום זאת להעביר את התקציב של החוק ״למי שבאמת צריך אותו, וזאת בהעלאת שכר של מינימום 5,000 שקלים״.
בתום הדיון הודיע ח"כ כץ כי הוועדה תומכת במהלכי ההסתדרות ומגבה אותם.