$
בארץ

נשיא התאחדות התעשיינים: "גם 5,000 שקל שכר מינימום זה יותר מדי"

צביקה אורן מתייחס למאבק יו"ר ההסתדרות להעלות את שכר המינימום ל-5,300 שקל: "מה שניסנקורן מדבר עליו לא יהיה". אמר כי עובדים שמקבלים בונוסים לא זקוקים להעלאה וכי אין להגביל את שעות העבודה של העובדים

דוד רפאלי 18:3219.11.14

נשיא התאחדות התעשיינים, ויו"ר נשיאות הארגונים העסקיים צביקה אורן התייחס הערב (ד') לנושא שכר המינימום. "גם 5,000 שקלים שכר מינימום זה יותר מדי - וזה יהיה חוסר אחריות משווע מצידי להסכים לכך. מה שניסנקורן מדבר עליו לא יהיה - לא יהיה 5,300 שקל."

הדברים נאמרו בפתח במסיבת עיתונאים בועידת התעשייה ה-2 היום (ד') באילת. זאת על רקע המאבק של ההסתדרות להעלאת שכר המינימום ב-1,000 שקלים מ-4,300 לכ-5,300 שקל, כאשר האוצר מבקש להעלות את שכר המינימום ב-200 שקלים בלבד, ל-4,500 שקל. "אני לא חושב שההסתדרות צריכה לשבות עכשיו בגלל זה".

 

אורן הבהיר "אני חושב שצריך להעלות את שכר המינימום, אבל יש כמה עקרונות. ראשית הויכוח צריך להתנהל מסביב להכנסת המינימום ולא רק השכר – כי מגזרים רבים מקבלים גם תוספות ובונוסים – ולהם לא צריך להעלות את השכר". עוד הוא הוסיף כי "יש לנצל את ההזדמנות ולהגמיש את אפשרויות ההעסקה של העובדים. יש חוק אנכרוניסטי שקובע שעובד לא יכול לעבוד יותר מכך-וכך שעות נוספות בשבוע. אסור לעובד גם אם הוא רוצה – אני חושב שזה צריך להיות בחירה של העובד, ושהחוק יקבע שאי אפשר להכריח את העובד לעבוד יותר שעות נוספות ממה שהוא מוכן. בנוסף אני חושב שגם הממשלה צריכה להשתתף ולתרום למאמץ, למשל על ידי ביטול ההעלאה המתוכננת במס המעסיקים".

 

צביקה אורן. "ההסתדרות לא צריכה לשבות בגלל זה" צביקה אורן. "ההסתדרות לא צריכה לשבות בגלל זה" צילום: אילן בשור

 

אורן סיפר על הקשיים בקליטת עובדים במפעלי התעשייה – "מתוך 20 אנשים שאני קולט, אולי שניים נשארים אחרי שנה. אני מציע שיהיו תנאים נוספים לקבלת שכר המינימום – למשל שזה יותנה בהישארות העובד לפחות שנה במקום העבודה. אין לי בעיה שאחרי שנה, נשלם לעובד רטרואקטיבית, שלא יגידו שאני מנסה לחסוך על גב העובדים".

 

כשנשאל מדוע לא יזם את המהלך בעצמו הסביר אורן כי נושא שכר המינימום הוא שנוי במחלוקת: "יש דעות שאומרות שזה רע. ה-OECD קבע ששכר מינימום גבוה מדי מוציא עובדים משוק העבודה. לדעתי היה עדיף להעלות את מס ההכנסה השלילי, ולהפוך אותו לרציף, כך שהעובדים יקבלו אותו לאורך כל השנה ולא רק בסופה – כי שם זה ירי לתכלית, שם רק אנשים שבאמת מגיע להם - מקבלים אותו. רק ששם זה יוצא רק מהאוצר ולא מהמעסיקים – ואחת הבעיות שלנו התעשיינים היא שהממשלה רואה בנו לפעמים צינור להעברת סובסידיות. כשזה כסף של מישהו אחר זה הרבה יותר קל". אורן חזר שוב על עמדתו כי הוא מעדיף כי יעלו לתעשיינים מיסים ישירים, מאשר שיבצעו פעולות שהמשמעויות שלהם היא מיסוי עקיף של המפעלים – שכן מיסים ישירים מוטלים רק על המפעלים הרווחיים, בעוד שמיסים עקיפים מוטלים גם על המפעלים המפסידים והמדשדשים ומאיימים להפיל אותם לגמרי.

 

נגד קידום הייבוא

 

בהמשך, בנאום הפתיחה של הוועידה תקף אורן את מסקנות ועדת הייבוא שהתפרסמו בשבוע שעבר: "מדינות מפותחות מחפשות לייצא כמה שיותר ולייבא כמה שפחות. הן נוקטות בכל האמצעים הדרושים כדי לתמרץ ייצוא, הן מממנות קרן ייצוא, משקיעות בחדשנות, משפרות פיריון ועושות כל מה שצריך כדי שנוכל לייצא יותר ולייבא פחות. גם אזרח רגיל מבין שכשהוא קונה מוצר מיובא הוא מספק מקומות עבודה ורווחים במדינה אחרת על חשבון מקומות עבודה בארץ הזאת.

 

"היית מצפה שדווקא מדינה כמו ישראל שתלוייה כל כך בייצוא, דווקא המדינה הזאת לא טורחת להקים ועדה לקידום הייצוא - אלא ועדה לקידום הייבוא. מישהו חושב שיש בזה היגיון? מישהו נתקל באיזו מדינה שהקימה ועדה לקידום הייבוא? זה כמו להקים ועדה לקידום אבטלה ולירידה בצמיחה. מה ההיגיון? הוועדה הזאת הציגה את מסקנותיה לפני שבוע. נורא ואיום - אתה לא מבין מאיפה זה בא. מאיפה עזות המצח וחוסר האחריות הזה להוריד תקנים. נהיה פח הזבל של העולם. כל יצרן שייצר מוצר שלא כל כך הצליח לו - מישהו יספר לו שיש מדינה שאפשר לשלוח אליה את הזבל, כי הם קונים, אבל בזול".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x