$
משפט

לבני תפיץ בקרוב טיוטה לרפורמה בניהול תביעות אזרחיות

בין השאר מוצע כי פתיחת הליך תיעשה בהגשת כתב תביעה בלבד ולא יתאפשרו דרכים אחרות כסדר דין מקוצר והמרצת פתיחה. בנוסף, יהיה מעבר מניירת למערכת האלקטרונית

משה גורלי 17:1026.11.14

שרת המשפטים ציפי לבני תפיץ בקרוב טיוטה של תקנות סדר הדין האזרחי, בלשונה מדובר ב"רפורמה מקיפה ושינוי של סדרי הדין בהליכים אזרחיים ותכליתה לטייב את ההליך השיפוטי האזרחי, לחסוך בזמן ובמשאבים, מבלי לפגוע בעשיית הצדק".

 

הרפורמה המוצעת נערכה בראשותו של השופט משה גל (בדימוס) בשיתוף עם משרד המשפטים והנהלת בתי המשפט ובהתייעצות עם גורמים שונים".

 

לבני מונה את העקרונות המרכזיים שבעזרתם ניתן יהיה "לייעל, לפשט ולקצר את ההליכים האזרחיים תוך קיומו של הליך ראוי והוגן והתאמתו לעידן המודרני".

 

האחדה ופישוט של ההסדרים הדיוניים בהליך האזרחי. הדבר יושג בצמצום משמעותי של כמות התקנות ופתיחת הליך תיעשה לפי המוצע בדרך אחת של הגשת כתב תביעה ולא יהיו עוד דרכים אחרות כמו סדר דין מקוצר, המרצת פתיחה וכיו"ב, לפתיחת ההליך.

 

משרדי ביהמ"ש המחוזי בת"א משרדי ביהמ"ש המחוזי בת"א צילום: אוראל כהן

 

קביעת מדדי זמן וכמויות. ייבחנו החסמים שגורמים להתארכות הדיונים בבתי המשפט - השימוש בניירת רבה, שמקשה באיתור השאלות האמיתיות השנויות במחלוקת בין הצדדים וכן תופעה של העדר התייחסות למועדים. כל אלה גורמים לבזבוז

זמן יקר. מוצע לצמצם את היקף כתבי הטענות, לתחום את היקפם, לחייב בהגשת כתבי הטענות בפורמט אחיד.

 

דיבור בין הצדדים וגילוי מלא לפני הגשת התובענה כחלק מההכנה. אחת הבעיות הקיימות כיום היא שהכנת התיקים לקראת הדיון בבית המשפט אינה תמיד מלאה ולא אחת נתקל השופט בקדם המשפט בעובדה שעד לאותו שלב הצדדים טרם מצאו לנכון לשוחח ביניהם אודות המחלוקת. לפיכך, מוצע לכלול הסדר מחייב, עוד לפני הגשת כתבי הטענות, הכולל פעולות שעל בעלי הדין לנקוט בהן בטרם יוגש ההליך לבית המשפט.

 

המצאות אלקטרוניות. במסגרת ההתאמה לעידן המודרני יבוצעו רוב ההמצאות באמצעים אלקטרוניים במקום המצב הארכאי הקיים היום.

 

תגובות

 

עו"ד יוסי חכם, ראש ועד מחוז חיפה של לשכת עורכי הדין: "מה יהיה גורלן של התקנות החדשות? השאלה מקבלת משנה תוקף לאור חיבתה של מערכת המשפט לאפסן את תקנות סדר הדין במגירה. אם גם דינן של התקנות החדשות להיקבר בארון, אז מה תועלת לנו?! אפשר, אולי, קודם התקנת תקנות חדשות והטרפת המערכת, לעשות פיילוט בבתי המשפט של עבודה לפי התקנות ואז, ובהתאם להפקת הלקחים, נוכל לערוך רפורמה טובה יותר, אם בכלל.

 

עו"ד יוסי חכם, יו"ר מחוז חיפה של לשכת עורכי הדין עו"ד יוסי חכם, יו"ר מחוז חיפה של לשכת עורכי הדין צילום: אוראל כהן

 

"יש דברים טובים בתקנות החדשות. מאידך גיסא, יש גם המון דברים גרועים. בולט לעין היעדר שיתוף הציבור בכלל ועורכי הדין בפרט. לא ברור מדוע לא נעשתה עבודה מול עורכי הדין בעיצוב התקנות. לא מובן מדוע בנושא כה מהותי אצה הדרך למשרד המשפטים להקציב ימים ספורים להתייחסות הציבור. או שאולי הכל בגלל חוק הלאום. או שלא", סבור חכם.

 

עו"ד מוטי ארד, שותף ליטיגציה בכיר במשרד רון גזית, רוטנברג ושות': "מעיון בהצעת התקנות עולה מגמה אחת ברורה ועקרונית שמהווה שינוי יסודי של עבודת בתי המשפט ועורכי הדין בהליכים אזרחיים והיא צמצום דרסטי של מסמכים ומעבר לשמיעה של טיעונים באולם הדיונים. יש בדבר משום יתרון וכך גם מבחינת ההקלה על עורכי הדין, שישתחררו מהצורך להכין מסמכים רבים שלעיתים אין בהם כל צורך אמיתי. ברם, ספק רב בעיני אם השופטים יוכלו לעמוד בעומס העצום שתהליך השמיעה יטיל עליהם. לפיכך, אני סבור שגם אם המהפכה הזו תקרום עור וגידים, בפועל השופטים יהפכו את היוצא מהכלל (הכתב) לכלל".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x