מדד השחיתות: ישראל במקום ה-24 מתוך 34 מדינות ה-OECD
את הציון הנמוך ביותר בדירוג, שמפרסם ארגון "'שקיפות לאומית ישראל", קיבלו סודן, צפון קוריאה וסומליה. המושחתות ביותר בין מדינות ה-OECD הן טורקיה, איטליה ויוון
- רשות החברות הממשלתיות חושפת: שחיתות בחסות הוועד בתעשייה האווירית
- רשות החברות והמשטרה יקימו יחידה למלחמה בשחיתות בחברות ממשלתיות
- האם ישראל באמת מושחתת ואיפה אנחנו ביחס למדינות אחרות?
הדירוג מתפרסם שבוע לפני ציון היום הבינלאומי למאבק בשחיתות וממנו עולה עוד כי יותר משני שליש מסך המדינות הנבדקות קיבלו ציון נמוך מ-50 (מתוך 100). מדד תפישת השחיתות מתפרסם על ידי עמותת שקיפות בינלאומית ישראל, שבראשה עומד היו"ר, השופט (בדימוס) מיכה לינדנשטראוס. מדובר בשלוחה הישראלית של הארגון העולמי למאבק בשחיתות Transparency International והוא מכונה "מדד המדדים". המדד בודק את רמת השחיתות הנתפשת בסקטור הציבורי במבט השוואתי והוא מבוצע על ידי 12 גופי מחקר עצמאיים. הדירוג נעשה על פי סקאלה של 0-100 כש-100 מציין את המדינה הנתפשת כנקייה משחיתות.
את רשימת המדינות הנתפסות כ'נקיות' ביותר משחיתות מובילות מדינות ה-OECD ובראש הרשימה ממוקמת דנמרק עם ציון 92. אחריה, ניו זילנד בציון 91, פינלנד עם 89 ושבדיה בציון 87. את החמישיה הראשונה סוגרת נורבגיה בציון 86 ומיד אחריה שוויץ בציון 84.
המדינות הנתפשות כמושחתות ביותר הן סודן, צפון קוריאה וסומליה, שלושתן עם ציון הנמוך מ-15. המדינות המדורגות כמושחתות ביותר מבין מדינות ה-OECD הן טורקיה (ציון 45) שהידרדרה ב-5 נקודות משנת 2013, איטליה ויוון (ציון 43) ומקסיקו (ציון 35).
מדינות מזרח התיכון קיבלו ציונים נמוכים משמעותית מישראל: ירדן דורגה במקום 55 עם הציון 49; מצרים דורגה במקום 97 עם הציון 34; לבנון דורגה במקום 135 עם הציון 27, וסוריה דורגה בתחתית הרשימה במקום 159 עם הציון 20. מצרים וירדן שיפרו את ציונם ב- 5 נקודות בהשוואה למדד 2013.
הדו"ח אף מציג חלוקה אזורית של רמת תפישת השחיתות: לפי חלוקה זו, האזור הנתפס כמושחת ביותר הינו מזרח אירופה ומרכז אסיה, ואפריקה(ללא מדינות הסהרה) עם הציון הממוצע של 33; האזור הנתפס כ"נקי" ביותר משחיתות הינו האיחוד האירופי ומערב אירופה עם ציון ממוצע של 66. מדינות מזרח התיכון וצפון אפריקה קיבלו בממוצע ציון 38 ומדינות יבשת אמריקה קיבלו ציון ממוצע של 45.