$
בארץ

המספרים נחשפים: הרווחיות של דוראד גבוהה יותר מזו של חברת החשמל

דו"ח כספי מאפשר לראשונה הצצה לתוצאות של תחנת הכוח הפרטית באשקלון. הרווחיות התפעולית של דוראד עמדה על 23% ברבעון השלישי לעומת 20% של חברת החשמל

ליאור גוטמן 22:2106.12.14

לראשונה מאפשר דו"ח כספי הצצה אל הנתונים של תחנת הכוח הפרטית דוראד באשקלון והשוואה בין ייצור החשמל הפרטי, כזה שאינו תלוי בוועדים חזקים, לבין הייצור של חברת החשמל.

 

בשבוע שעבר פרסמה חברת א.דורי את הדו"ח הכספי שלה לרבעון השלישי של 2014, ובו פרק המוקדש לדו"חות דוראד, שבה מחזיקה קבוצת דורי ב־18.75%. דוראד החלה לפעול במאי 2014, ולכן הרבעון השלישי הוא הראשון במהלך חייה שבו היא פועלת באופן מלא. דוראד מסוגלת לייצר עד כ־850 מגה־ואט, שהם כ־6.4% מכושר הייצור המקסימלי של חברת החשמל.

 

בדיקת הרווחיות התפעולית של דוראד וחברת החשמל לרבעון השלישי, זו שבוחנת את יעילות החברות שמפיקות חשמל ומוכרות אותו במשק, מעלה שחברת החשמל הכניסה כ־6.83 מיליארד שקל ברבעון והיא סיימה אותו ברווח תפעולי של 1.36 מיליארד שקל, מה שמגלם רווחיות תפעולית שנעה סביב 20%. לעומת זאת, דוראד סיימה את הרבעון בהיקף הכנסות של כ־692.7 מיליון שקל לעומת רווח תפעולי של כ־160 מיליון שקל, מה שמגלם רווחיות תפעולית של כ־23%, כלומר דוראד לכאורה יעילה יותר מחברת החשמל.

 

תחנת הכוח של דוראד תחנת הכוח של דוראד צילום: בני מור

חברת החשמל מעסיקה כ־13 אלף איש והוצאות השכר בה ברבעון היו 419 מיליון שקל. דוראד אינה מפרטת מה היו עלויות השכר שלה, אבל היא מעסיקה בין 40 ל־50 עובדים עבור ייצור כל כ־6.4% מכושר הייצור של חברת החשמל, כלומר העסקה תיאורטית של כ־1,000 איש עבור ייצור חשמל זהה של חברת החשמל. עם זאת, חברת החשמל צריכה לתחזק את מערכת ההולכה והחלוקה, שני מונופולים שבתחומה, ומכניזם בירוקרטי עתיק שתומך בכל אלו. דוראד, כמו שאר יצרני החשמל הפרטיים הגדולים, לא נושאת עדיין בכל עלויות מערכת החשמל הארצית. דוראד מייצרת חשמל פרטי ומוכרת אותו בהנחה ללקוחות מובחרים וגדולים, אולם עבור השימוש בתשתית ההולכה והאספקה היא מסבסדת את עצמה מול חברת החשמל, כלומר מול כלל האזרחים. ברשות החשמל מודעים לבעיה, ובשבועות הקרובים אמורה הרשות לקבוע עלויות מערכת חדשות לכלל תחנות הכוח, בין אם שבבעלות פרטית ובין שבבעלות ממשלתית. בדוראד כבר עתרו לבג"ץ נגד הכוונה, שלטענתם תפגע קשות ביציבות התחנה ובהסכמים הפיננסיים שלה.

 

בחינת יחס ההון למאזן — המדד ליציבות הפיננסית — מעלה את הנתונים הבאים. חברת החשמל נחשבת לחברה מאוד ממונפת, ורק לאחרונה השלימה גיוס באמצעות הנפקת אג"ח בחו"ל וללא ערבות מדינה בהיקף של כ־1.25 מיליארד דולר. יחס החוב למאזן שלה, ללא ההנפקה האמורה ונכון לרבעון השלישי, הוא כ־84%. אצל דוראד המינוף הרבה יותר נמוך, ונכון לרבעון השלישי, הוא נע סביב כ־87%, כלומר דוראד יותר ממונפת. בדיקת הנזילות של החברות — כלומר היכולת של החברה לכסות את החוב בטווח הקצר (עד שנה) — מעלה כי בחברת החשמל היחס הוא 74.3%, ואילו בדוראד הוא עומד על 72%.

 

בחינת פרמטרים נוספים מעלה שעלות הדלקים של דוראד לרבעון היתה כ־140 מיליון שקל. לכאורה, מאחר שספק הגז הוא אותו ספק (מונופול תמר) זה של חברת החשמל היה אמור להיות כ־2.2 מיליארד שקל. כאן אין מדד של יעילות מכיוון שהוצאות האנרגיה של חברת החשמל ברבעון היו כ־2.28 מיליארד שקל, לרבות רכישת פחם לשתי תחנות הכוח בחדרה ובאשקלון, שאותן אסור לה להשבית גם בגלל שיקולי יתירות מערכת (מגוון דלקים) וגם צורך מבני. דוראד היא רק סנונית בין שלל תחנות הכוח הפרטיות שעתידות לקום בקרוב. לפי חברת החשמל, עד היום היא איבדה כ־13% נתח שוק, ובשנה הבאה עם הפעלת תחנת הכוח של דליה אנרגיות ועוד שתי תחנות קטנות יותר של אדלטק היא תאבד כ־23% נתח שוק.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x