"בפסגות אין פיקוח בזמן אמת על פעילות הנוסטרו"
כך העיד הבוקר אהוד ליבסקי מפסגות במשפט הרצת האג"ח לכאורה על ידי הנוסטרו של פסגות; איציק אמאדו, סוחר מניות ממגדל, העיד לפניו: "כשמוכרים כמות גדולה זה יכול להעיד על ניסיון להוריד את השער"
- השופט כבוב: "עולה קשר קונספירטיבי לרסק ולטחון את השוק"
- פרשת הרצות האג"ח: "כל פעילותי בנוסטרו פסגות הייתה על דעת הממונים"
- 7,000 האזנות סתר ידחו את תחילתו של משפט פסגות
במרכז הפרשה עומדים מכרזי החלף שביצע משרד האוצר בספטמבר 2007. במכרזים אוספת המדינה אג"ח שמועד פירעונן קרוב, וכנגדן מנפיקה אג"ח חדשות או מרחיבה סדרות קיימות. היחס בין כמות האג"ח הנאספת על ידי האוצר לבין הכמות הנמסרת על ידי האוצר, תלויה ביחס ההמרה שנקבע על בסיס ההצעות במכרז. מטרת הסוחרים היא לקבל אגרות חוב חדשות תמורת מספר נמוך ככל האפשר של אגרות חוב ישנות.
על פי כתב האישום, סמנכ"ל הברוקראז' בפסגות לשעבר, דוד אדרי, ומנהל חדר המסחר לשעבר, שי בן דוד, רקמו תוכנית להשפיע על שערי סדרות האג"ח שהמדינה פרסמה שבכוונתה לרכוש. על פי התוכנית לכאורה הם פעלו ביחד עם אהרון נבון – מנהל חדר מסחר של דויטשה בנק, וסער וינטראוב – סוחר בחדר המסחר של דויטשה בנק, ששימשו עושי שוק של פסגות. זאת, במטרה להוריד את שערי ניירות הערך המונפקים באמצעות מכירות משמעותיות. במקביל הם פעלו במטרה להעלות את שער נייר הערך הנאסף באמצעות רכישות משמעותיות. כל זאת תוך ניצול העוצמה הכלכלית של חשבון הנוסטרו של פסגות. הפעילות בוצעה במקביל לבורסה בת"א גם ב-MTS האירופאית שבה נסחרות אג"ח ממשלתיות בלבד.
במהלך החקירה הנגדית של אמאדו, על ידי עו"ד ירון ליפשס המייצג את נבון, התברר כי בחומרי החקירה אין תיעוד לשיחה של 20 דקות שביצע חוקר ברשות ני"ע עם אמאדו כאשר העיד ברשות ב-2010. "אני מניח שלא שוחחתם על מזג האוויר", אמר ליפשס. "נכון, הסברתי לו מה זה MTS. דברים מקצועיים. הוא אמר שזה בקשר לחקירה של פסגות ודויטשה. הוא אמר שיש הקלטות. נאמרו דברים כמו 'על תנסה להגן על אהרון וסער (סוחרי דויטשה)'".
בא כוחו של וינטראוב, עו"ד איתן מעוז, שאל את אמאדו האם כדי להוריד את השער לא עדיף להציע כמות גדולה של אג"ח במכה אחת. "זה אפשרי", אמר אמאדו והוסיף בהמשך שמכירות גדולות בהיקפים משמעותיים שמורידות את השער לקראת הנפקה זה דבר מקובל לחלוטין בשוק. הוא הוסיף שמי שרוצה למכור כמות גדולה יעביר בד"כ פקודה גלויה ולא חבויה.
עו"ד מעוז השמיע שיחה בין אדרי בין אמאדו שבה הוא אומר לו "יש לך מלא שורטים אתה צריך להרים את השוק". אמאדו אמר בתגובה: "התכוונתי שצריך לקנות עוד סחורה. אבל אני מבלף. אף אחד לא צריך לדעת בדיוק מה אתה הולך לעשות. אז מדברים, לא הכל נכון".
"בפסגות אין פיקוח בזמן אמת על פעילות הנוסטרו"
העד השני היום הוא אהוד ליבסקי, קצין ציות בפסגות. "תפקידי לוודא שהקבוצה מקיימת חוקים. הוראות של הרשות והבורסה. הפיקוח שלי בנוסטרו היה על היקפי פעילות. לא על ניירות ספציפיים. קשה לעקוב אחרי הפעילות, וזה גם לא תפקידי. מדי פעם הייתי מסתכל במסך בבורסה.
התובע עמית בכר: "באיזה מידה יש פיקוח בלייב (זמן אמת) על הנוסטרו?"
על כך ענה ליבסקי: "לא קיימת פעולת פיקוח בלייב. אין דבר כזה בפסגות".
בכר: "מה היה ידוע על לך על סוגי ניירות בנוסטרו אג"ח?"
ליבסקי: "שיש פעילות אג"ח. לא מעבר לזה. לא ידעתי איזה ומה. זה החלטה של הסוחר. אני רק ידעתי שוועדת הנוסטרו החליטה על פעילות באג"ח".
בכר: "מי מחליט על כניסה או יציאה מפוזיציות?"
ליבסקי: "הסוחרים. זה המנדט שלהם".
בכר: "מה עניין אותך בחשבונות?"
ליבסקי: "אם יש שורט בהיקפים גדולים למשל"
בכר: "אדרי טוען שאתה פיקחת ברמה היומית"
ליבסקי: "אני לא בטוח שאדרי ידע בכלל מה אני עושה"
ליבסקי סיפר על פעולות באג"ח מדינה בנוסטרו שמשכו את תשומת לבו, שעליהם סיפר לממונים עליו. לדבריו הוא ראה פעולות בשערים נמוכים בסמוך לנעילה בבורסה, והעיר על כך לשי בן דוד. "אמרתי לו 'דע לך שהרשות מסתכלת על דברים כאלה'. אבל הכוונה שלי לא הייתה שהוא עשה משהו פלילי. אמרתי לו שייזהר על הרישיון מבחינת הפעילות".
בכר: "איך נראה לך כקצין ציות שאדרי המתייחס לנהלים?"
ליבסקי ענה על כך: "אמרתי בחקירה ברשות ני"ע שאדרי נראה לי רודף בצע. אחד שמעניין אותו רק הכסף. זה התבסס על המקרה של 2003. לא אחת נתקלתי במקרים שבהם הזהרתי את אדרי לגבי נוהל כזה או אחר. אדרי למשל אמר למבקר הפנים ב-2009 דברים כמו 'אני לא מבין מה אתה רוצה בכלל'. כשלקחתי את כל הדברים האלה, ואני לא מתכוון שהוא לא התייחס להערות שלי או לא תקין, זה הרושם שקיבלתי ולכן אמרתי את זה. אבל לא התכוונתי 'רודף בצע' מבחינה פלילית. הוא לא ביצע פעולות שנראה לי שהם פליליות. אדרי ובן דוד הם אנשים ישרים בעיני".
בכר: "איך היה מטופל עובד אחר שהוא לא אדרי על מילים כמו שאמר למבקר הפנים?"
ליבסקי: "אני מניח שהוא לא היה יותר בחברה. אבל המנכ"ל, שי ירון, היה בישיבה הזאת וטיפל. אני כפוף אליו אז לא התערבתי"
השופט, חאלד כבוב התערב בשלב זה: "אתה כקצין ציות ראית התנהלות לא תקינה?"
ליבסקי ענה לכבוב: "המנכ"ל היה נוכח ולי לא היה מה לעשות".
כבוב: "עובד אחר היה מקבל את אותו יחס כמו אדרי?"
ליבסקי: "אני לא יודע".