$
משפט

השופט כבוב: "עולה קשר קונספירטיבי לרסק ולטחון את השוק"

כבוב הגיב לראיות ולשיחות הקשות בהן מעורב חן הימלפרב, מנהל האג"ח הממשלתי באקסלנס בפרשת בכירי פסגות שמואשמים בעבירות של השפעה בדרכי תרמית על שערי אג"ח ממשלתיות. התובעת: "הנאשמים עשו שימוש בשוק ההון כמגרש המשחקים הפרטי שלהם"

משה גורלי 13:3707.12.14

"עולה קשר קונספירטיבי לרסק לטחון את השוק, לעשות מניפולציות, ולא מזמנים את חן הימלפרב לחקירה? איזה הסבר הגיוני יכול לא לזמן מי שיש לו מעורבות חזקה לא פריפריאלית? כך תוהה השופט חאלד כבוב בפני ראש צוות החקירה ברשות ני"ע לביא אובנת, לאחר שנחשף לראיות ולשיחות קשות בהן מעורב חן הימלפרב, מנהל האג"ח הממשלתי באקסלנס.

 

אובנת: "צריך לשאול את היועץ המשפטי שלנו".

 

כבוב: "אבל כחוקר, למה לא זימנת אותו לחקירה"?

 

אובנת: "התקבלה החלטות שאנחנו מתמקדים בפסגות ודויטשה ולא באחרים .אני לא דן בהימלפרב. שמענו אלפי שיחות. היינו צריכים לצמצם את מספרי הנחקרים והחקירה הייתה נמשכת עד היום".

 

הסיפור התברר בחקירה הנגדית של עו"ד ירון ליפשס. שהציג וציטט משיחות של הימלפרב שהעיד על עצמו שהוא בשורט 240. "אין לי ביצים להיות כמוך אחי, בשורט 400", הוא אומר לאדרי ובן דוד, "יאללה להרוג את אגח 2683", הוא אומר בשיחה אחרת. "אתם אפילו לא מזמינים אותו לחקירה, לא בודקים את הפעילות של אקסלנס", שאל ליפשס כשהשופט מצטרף לתהייה זו".

 

החקירה היא חלק מדיון בתיק בכירי פסגות שנפתח היום בפני השופט חאלד כבוב בביהמ"ש המחוזי בתל אביב. בכירי פסגות לשעבר, סמנכ"ל הברוקראז' לשעבר, דוד אדרי, מנהל חדר המסחר לשעבר, שי בן דוד, ועובדי דויטשה בנק ישראל לשעבר, אהרון נבון וסער וינטראוב מואשמים בעבירות של השפעה בדרכי תרמית על שערי איגרת חוב ממשלתית לקראת מכרז החלף שביצע משרד האוצר בספטמבר 2007 וקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות . בנוסף, כתב האישום מייחס לאדרי עבירה של מרמה והפרת אמונים בתאגיד.

 

במהלך הדיון הוצג תמליל השיחות בין חן הימלפרב (אקסלנס) לדוד אדרי (פסגות). השניים מדברים איך הם מפרקים את כל מי שנמצא בפוזיציה הפוכה להם בשוק.

 

שיחה מיום 30.8.2007

 

חן: "אני מפוצץ אחי, אני יושב להם שמה במארב, איך שאני רואה שהאויב נחלש אני מסתער עליועם כל ה-40 מיליון האלה ואני מפרק אותם לחתיכות אחי, תאמין לי כל מה שנתת לי השוק יקבל חזרה. בוא נראה אותם עולים קצת, בוא".

 

אדרי: קודם כל הם צריכים לחטוף את ההיצעים הבאים, אתה מבין אחי, אחי הם מסטולים (שניהם צוחקים)

 

חן: אתה מפרק אותם.

 

בהמשך

 

חן: אתה שחקן-על אחי, אתה פשוט שחקן-על ואני בצד שלך ואני לא זז משמה, אפילו, אתה יודע שאם היה פה קצת יותר ביצים הייתי ב-400 מיליון שורט. אני כרגע רק 240

 

אדרי: תאמין לי אתה שורט קטן אחי.

 

חן: אני יודע נשמה, מה אני אעשה, אתה יודע הם לא נותנים לי להתרומם.

 

בהמשך

 

אדרי: אחי אתה לא מבין, יש מטרות שהן יותר מקודשות מהכל אחי. והמטרה כאן היא לגמור אותם.

 

חן: לחסל אותם.

 

אדרי: לחסל אותם להשפיל אותם

 

חן: בדיוק

 

אדרי: לרטש אותם ככה.

 

חן: בדיוק ככה

 

אדרי: אני רוצה שיבכו

 

חן: בדיוק ככה

 

אדרי: אני מוכן להפסיד כסף היום, למכור....אני מוכן עכשיו לקנות בשביל לתת להם את זה היום בירידה....זה עושה טוב על הלב אחי, נכון

 

חן: חד משמעית, אחי, כשאני אראה אותם בוכים, כשהם יבקשו שאני אקנה אז אני ארגע, רק אז.

 

"זהו אחד התיקים החמורים ביותר, המקיף שלושה אישומים שונים שכל אחד יכול מהם להיות אישום בפני עצמו. החומרה היא שלחלק מהנאשמים מיוחס יותר מאישום אחד", כך פתחה הבוקר התובעת עו"ד יהודית תירוש את נאום הפתיחה בתיק.

 

דוד אדרי דוד אדרי צילום: עמית שעל

 

"החומרה היא בשימוש בעוצמה ובכוח ששמורה למעט גופים בשוק כדי להסיט את שערי ניירות הערך לטובתם – נוסטרו פסגות, דויטשה בנק והאינטרס האישי של אדרי. לנאשמים בקיאות והבנה, אבל בכל הכבוד, ויש כבוד זה לא הספיק – מה שסייע לנאשמים להניע את התכניות היתה העוצמה והכוח שהיו בידי הגופים חזקים שבאמצעותם יכלו להשפיע על שערי אגרו החוב. להעלות את האג"ח שבידם ולהוריד את האחרים.

 

"משכורותיהם נגזרו מהרווחים של הגופים והם ניצלו זאת לטובתם האישית. צוהר שפותח פתח לעולמם של הגדולים. התנהלות אגרסיבית ודורסנית, שכרון כוח, שימו בכוח למטרות פסולות של השפעה כדי להפיק טובות הנאה לעצמם. יש כאן עשיית שימוש בשוק ההון כמגרש משחקים פרטי של הנאשמים"

 

מלבד הנזקים לציבור מנתה תירוש "נזקים לציבור, מצג שווא כלפי האוצר שלא ידע שמדובר בניירות 'מטופלים' התייחס למחירי שוק מושפעים. הנאשמים שידעו שמחיר השוק אינו הוגן וצפוי לחזור למקומו הטבעי אחרי "הטיפול" יכלו להציע הצעות אטרקטיביות לציבור"

 

"עשינו להם בית ספר – כך נשמעו הנאשמים בהקלטות, אינני יכולה לחלוק על כך", אמרה תירוש, שהתייחסה לשיחות שהוקלטו במהלך החקירה. "הנאשמים יאמרו כי התרברבו, זה לא מה שהתכוונו, הטענות אלה ייסוגו בפני השכל הישר, ההיגיון. הם יטענו שמגוחך יהיה לתת משמעות לביטויי הביריונות כ'רצחנו את השוק'. גם אם מנכים לגמרי את דברי הגסות, הרהב והביריונות, נראה שישנם ביטויים שמגשימים עבירת תרמית גם מבלי גסות הרוח. הם יטענו שלקראת הנפקה, כוחות השוק מורידים את השערים. נראה שהם הורידו את השערים. גם אם הייתה מגמה, הם העמיקו אותה".

 

כבוב: "לפני הנפקה יש תמיד ירידה בשער".

תירוש: "נראה שהנאשמים הצליחו להעמיק את הירידה".

 

לנאשמים מיוחס כי בימים שקדמו למכרז ביצעו עסקאות רבות, בהיקפים גדולים, על מנת להשפיע על שערי אגרת חוב שהשתתפה במכרז. בנוסף, פעלו אדרי ובן דוד במטרה להשפיע על שערי איגרות חוב נוספות שהשתתפו במכרז. פעילויות אלה, נטען, שיפרו את יחס ההמרה לו זכו הנאשמים במכרז והשיאו לפסגות ולדויטשה בנק רווחים במיליוני שקלים.

 

האישום השני מייחס לאדרי ובן דוד ביצוע עסקאות במטרה להעלות את שער איגרת החוב דלק נדל"ן סדרה ה'. בשבוע האחרון של 2008 ביצעו אדרי ובן דוד לפי כתב האישום עסקאות רבות ובהיקפים גדולים במטרה להעלות את שער האג"ח, וזאת על רקע סיכום מוקדם עם מנכ"ל דלק נדל"ן, הלל רוז'נסקי, שהתחייב לרכוש את האג"חים במחיר גבוה יותר מהמחיר בשוק.

 

האישום השלישי מייחס לאדרי פעילות מסחר תרמיתית, תוך ביצוע עבירת מרמה והפרת אמונים כלפי פסגות. אדרי מואשם בכך שבדצמבר 2008 רכש אג"ח לחשבונו הפרטי, ולאחר מכן ביצע במשך כשלושה שבועות רכישות מסיביות של אג"ח זה באמצעות חשבון הנוסטרו של פסגות שהיה בשליטתו - רכישות שבוצעו במטרה להעלות את שער האג"ח. לאחר מכן, הקדים ומכר את האג"ח מחשבונו הפרטי תוך גריפת רווחים משמעותיים, ורק לאחר מכן, ולאחר שמכירותיו גרמו לירידות שערים של האג"ח, מכר את האג"ח מחשבון הנוסטרו.

 

באי כוח הנאשמים: דוד אדרי – נוית נגב ואיריס ניב- סבאג; שי בן דוד – ירון קוסטליץ; סער ויינטראוב – איתן מעוז; אהרון נבון – ירון ליפשס.

 

את המדינה מייצגים עוה"ד יהודית תירוש, עמית בכר ואבי ארוניס ממחלקת ני"ע פרקליטות מיסוי וכלכלה.

 

מנכ"ל פסגות לשעבר, רועי ורמוס, נחקר בפרשה. בחודש יולי 2013 הפרקליטות וורמוס הגיעו להסדר לפיו לא יוגש נגדו כתב אישום בפרשה זו. על פי ההסדר, ורמוס שילם קנס של 500 אלף שקל, ויוכל לשוב ולכהן כנושא משרה בכירה בגוף מפוקח.

 

התובעת עו"ד יהודית תירוש המשיכה, "הנאשמים יטענו שמותר להיערך למכרז – למכור בשורט ולאסוף את הניירות. זו טענה נחמדה, אבל לתיק אחר. כאן הם פעלו בכוונת מכוון להוריד את השער. מותר להיות שורטיסט לפני הנפקה כדי להתכסות בזול, אבל אסור להשתמש בכוח שלי לגרום לשווקים לזוז בכיוון שלהם".

 

תירוש התייחסה גם להשמטתם של רועי ורמוס ושי ירון מכתב האישום: "רועי ורמוס ושי ירון נחקרו בעבירות מנהלים. לאחר השימועים הגענו למסקנה שאין ראיות לעבירות תרמית. באשר לוורמוס, חשבנו שהשיחות עם הנאשמים מקימות עבירות מנהלים בכך שלא פעל ולא ווידא אי-ביצוע פעולות התרמית. ככל שתעלה טענת אכיפה בררנית – לפי הראיות שבידינו מנהלים שקיבלו עדכון בדיעבד אינם במעמד שווה למי שביצע בפועל".

 

תירוש סיכמה: "התיק חשוב בגלל עוצמת וגודל הגופים המעורבים. אין צורך לומר עד כמה נפגע האמון בשוק ההון וגודל הנזקים הכספיים".

 

נוית נגב, בא כוח דוד אדרי אמרה, "חברתי קצת התבלבלה והחלה בטיעונים לעונש, כשעוד לא הוכיחה את האשמה. מדובר להבנתי לראשונה בעסקאות אמיתיות של סוחרים, להבדיל ממשקיעים. אנחנו יודעים שכל פעולה משפיעה על השער, בנסיבות אלה, השאלה היא היקף, גבולות ופרשנות העבירה בעסקאות אמיתיות. האם כי בכוונה להשפיע על השער? במה שונות פעולות אלה מפעולות שעושים אחרים. האם יש כאן הטבעת חותם פלילי על מעשים מקובלים".

 

ירון קוסטליץ: "דומיננטיות אינה מירמה. כשאני סוחר גדול ואגרסיבי אינני רמאי. אם כולם מדברים בגלוי – זה מפריד את היסוד הנפשי של למירמה".

 

ירון ליפשס: "נראה שיחות ושיחות ועוד שיחות. אבל האם השיחות מתורגמות לכוונה להשפיע על המסחר? אדוני קבע בפרשת מליסרון, צריך שהמטרה להשפיע, תתבטא בפעילות שנועדה להשפיע".

 

איתן מעוז: "ניסינו למתן את השוק, בדיוק ההיפך ממה שנטען".

 

בהמשך הדיון עלה עד התביעה הראשון, לביא אובנת, ראש צוות החקירה במחלקת חקירות מרשות ני"ע, שהשיב לשאלות התובע עו"ד עמית בכר.

 

"התיק התחיל ממידע מודיעיני שהגיע ביוני 2009 על פעילות חריגה בדלק נדל"ן. אותרה גם פעילות חשודה באג"ח ממשלתיות על-ידי חשבון הנוסטרו של פסגות שנוהל בידי אדרי ובן דוד. באוקטובר 2009 ביקשנו האזנות סתר לניידים שלהם. כתוצאה מההאזנה מתחזקים החשדות".

 

התובע השמיע לחוקר שיחה בין אדרי לבן דוד שמדברים על פעילות חשודה במכרז החלף מ-2007. "מה ששומעים מיד רואים במסחר. מכירה וקניה של ניירות. מנסים להוריד ולהעלות ניירות כדי לשפר את יחס ההמרה מול האוצר", אמר אובנת.

 

"האזנת הסתר עמדה עד פברואר 2010. ואז החלטנו לפתוח בחקירה גלויה. עם ביצוע החיפוש בפסגות, לקחנו את הקלטות חדר המסחר. ביקשנו את הקלטות כל שלוחות הטלפון של אדרי. היו בידינו המון שיחות חשודות שמוצלבות עם נתוני המסחר".

 

אובנת התייחס לשיחות התיאום בין פסגות לדויטשה, בין אדרי ובן דוד לבין נבון ווינטראוב. "יום לפני מכרז ההחלף מדברים על פעילות באגח ואנו מבינים שהם מדברים על הורדת השער של אגח 217. עיניהם נשואות לכיוון המכרז – לשמור על שער נמוך כדי להשיג יחס המרה טוב יותר".

 

בחקירתו הנגדית של אובנת שאלה עו"ד נוית נגב מדוע איליק רוז'נסקי, מנכ"ל דלק נדל"ן, לא נחקר כלל בפרשה כאשר התיאום היה מולו. גם השופט כבוב הצטרף לתהייה: "למה רוז'נסקי לא נחקר? כתב האישום טוען שאדרי דרש מרוז'נסקי לבצע עיסקה בכמות ובמועד שהציב לו, למה לא מצאתם לנכון לפנות לרוז'נסקי, האם זה לא חלק מנוהל החקירה – לקבל תגובת הצד השני? כשהשער היה 17 והסגירה על 25 זה לא היה חלק מהתרמית?

 

אובנת: "היו לנו את כל פרטי העיסקה שמבוצעת. איש לא הכחיש שהשניים סגרו עיסקה בשער 25. כיוון שהעיסקה לא הוכחשה לא היה מקום לחקור את רוזנסקי. אדרי אישר את כל הפרטים. מבחינתנו, ערן מיטל טיפל בעיסקה מטעם דלק נדל"ן.

 

התובע עו"ד בכר: ערן מיטל מונה לעבוד מול אדרי. מיטל נחקר ולא הכחיש שהייתה סגירה מול רוז'נסקי. לא הייתה מחלוקת על כך.

 

נגב: אולי לא חקרתם את רוזנסקי ככדי שלא יקלקלו לכם את התזה? חשבת שיש לך מספיק. השאלה מתי סוכמה העיסקה, מה סוכם בה. זה לא שהשניים דיברו על סגירה לעוד שבוע. אדרי חשב שהעיסקה עומדת להתבצע בכל יום והשיחות לא הוצגו לאדרי לכן חשבנו שהיה מקום לחקור את רוזנסקי. גם ליצחק תשובה הייתה פניה בעניין, ולא מצאת מקום לחקור אותו? אלה עדים מרכזיים בפרשה.

 

אובנת: לדעתך ולא לדעתי.

 

נגב: לדעתי, אבל את זה אפנה לבית המשפט לא לך.

 

השופט כבוב לעו"ד נגב: "האלמנט שלא שנוי במחלוקת זה שמסכמים על המחיר, איך מסכמים מחיר לפני מועד ביצוע עיסקה. הנייר היה בירידה, מחירו היה 17-18, ואתם מציבים לו תנאי לקנות במחיר לא מבוטל – 25. למה היה לו עניין להעלות את השער"?

בטל שלח
    לכל התגובות
    x