למה נשים לא מגיעות לדרגות בכירות? כי הן לא טובות בנטוורקינג
ליסה למברט, מייסדת ארגון Upwards שמטרתו לחבר בין נשים בדרגי ניהול שונים: "אין מספיק נשים שיקדמו נשים אחרות ועל כן קהילה בינלאומית של נשים ליצירת רשת קשרים עסקיים - היא הכרחית"
- סקר: פחות מרבע מהמשרות הבכירות בעולם מאוישות על ידי נשים
- לא רוצות מנהלות: מרבית העובדות מעדיפות גבר בתור בוס
- גולדמן זאקס חילקו בכנס נשים פצירות ומראות אישיות, והתנצלו
"רשת קשרים עסקית היא הכרח", אומרת למברט. "אם שואלים כל מנהל גבר איך הוא הגיע לעמדה שלו, או אפילו רק איך הוא שמע על המשרה, זה היה באמצעות רשת הקשרים העסקית שלו. לפי מחקר שערכו במקנזי הסיבות העיקריות לכך שיש פחות נשים בדרגות בכירות הן ראשית שלנשים אין גישה לרשתות לא רשמיות (נטוורקס), אין להן מספיק ספונסרים, אנשים שיכולים לקדם אותן ולבסוף, אין להן מספיק מנטורים ללמוד מהם", היא אומרת. לדבריה, אין מספיק נשים שיקדמו נשים אחרות ועל כן קהילה בינלאומית לנטוורקינג לנשים היא הכרחית.
מה שמיוחד ב-Upward זה זו ההבנה שנטוורקינג חשוב לקריירה שלך, נשים לא חושבות ככה", אומרת רינה שאינסקי, שותפה ב בכרמל ונצ'רס, אשר הקימה ביחד עם מיכל ברוורמן - בלומנשטיק את הסניף של הארגון בארץ. "אנחנו עובדות ומאוד טובות במה שאנחנו עושות, וכן יוצרות קשרים חברתיים, אבל שני הדברים נפרדים", היא אומרת. נשים חושבות שהדבר הכי חשוב עבור הקריירה שלהן זה שהן יעשו עבודה מצוינת. אך במציאות, מסבירה ברוורמן-בלומנשטיק, נשים רבות נתקעות בדרג ביניים לא כי הן לא טובות מבחינה מקצועית, אלא כי הן לא משתמשות בקשרים שלהן הן בארגון והן מחוצה לו.
אחת הבעיות העיקריות של נשים אינה דווקא ביצירת הקשרים אל בניצולם. "נשים לא רוצות לבקש עזרה מאחרים, במיוחד בקונטקסט עסקי. אנחנו נוטות לחשוב שזה סימן של חולשה או שאנחנו לא מספיק יעילות. אנחנו צריכות להתגבר על זה ונרגיש טוב יותר אם ניתן משהו בחזרה", אומרת למברט.
הארגון מיועד לנשים בדרגות ניהול שונות, ומטרתו לסייע לאותן הנשים להרחיב את רשת הקשרים המקצועית הגלובלית שלהן. כלומר, מדובר בנשים שכבר, באופן יחסי, הצליחו בקריירה שלהן, לא בכאלו שמטפסות מתחתית הסולם. "להגיע לעמדת מפתח זה לא אומר שתישארי בפסגה, זה משהו שצריך לטפח. אנחנו צריכות לטפח את הקריירה שלנו וכן לקדם נשים אחרות. בסביבת העסקים הגלובלית, חייבת להיות לך רשת קשרים. זה לא רק כדי להתקדם ולשמור על המשרה שלך - מדובר בצורך הכרחי בעולם העסקי", אומרת ברוורמן-בלומנשטיק.
נשים שוכחות לעשות את החישוב לטווח הארוך
ארגון Upward מתמקד בנטוורקינג, כגורם שיכול לחולל שינוי, אך ישנם גורמים נוספים לכך שנשים לא מגיעות לעמדות בכירות. אחד מהם הוא שבחלוקת התפקידים בבית, נשים הן עדיין ברוב המקרים המטפלות העיקריות. כאשר נשים מקימות משפחה, הרבה מהן מצמצמות את היקף המשרה או אף פורשות משוק העבודה לתקופה. "לפעמים אנשים עושים חישובים לטווח הקצר. נשים אומרות לעצמן שהן מוציאות את כל הכסף שהן מרוויחות על עזרה ולכן פורשות, אך הן שוכחות לחשוב לטווח הארוך. עם הזמן הן יצטרכו פחות עזרה אבל הקריירה שלהן תישאר לכל החיים", אומרת שאינסקי.
אחת הטענות כלפי נשים שמגיעות לדרגות בכירות היא שהן לא מקדמות נשים אחרות. "יש מעט מאוד נשים בתפקידים בכירים ברוב החברות, ולכן, אם יש רק מושב אחד או שניים סביב שולחן ההנהלה, זה יוצר דינמיקה של תחרות ושם רואים את חוסר שיתוף הפעולה בין נשים. צריכים להיות יותר מושבים לנשים סביב שולחן ההנהלה וכך זה יהיה פחות תחרותי. אם לא נתאחד כקהילה רחבה יותר לא נוכל לשנות את המצב בארגונים שבהם אנחנו עובדות", אומרת למברט.
ברוורמן - בלומנשטיק, מספרת על כך שהיא תמיד הייתה נגד אפליה מתקנת. לדעתה מנהלת (או מנהל) שמביאים בחשבון את מגדר העובד בהחלטה אם לקדם או לא עושים טעות. "אם אני מנהלת אישה ואני לא בוחרת באישה אחרת לקידום בגלל שהיא אישה - אני מנהלת גרועה. אני לא מאמינה שנשים יעשו החלטות כאלה כי זה פועל נגדן", היא אומרת. בהחלטה על מי לקדם צריך לעשות את ההחלטה העסקית הטובה ביותר.