$
דן אריאלי
צילום: Duke Photography
פרופסור דן אריאלי מוסף ממובילי חקר הכלכלה ההתנהגותית בעולם ומחבר רבי המכר "לא רציונלי ולא במקרה", "לא רציונלי אבל לא נורא" ו"האמת על באמת" לכל הטורים של פרופסור דן אריאלי מוסף

עד כמה אני לא רציונלית ביומיום?

פרופסור יקר, אני משוכנעת שחלק מההחלטות שלנו הן לא רציונליות. אבל כמו בעולם הפרסום שבו לא יודעים איזה חצי לא עובד, אני לא יודעת מתי אני לא רציונלית. האם יש דרך לדעת? האם אפשר לדעת מהו האחוז המדויק של ההחלטות הלא רציונליות אצלי? גלי

דן אריאלי 09:1118.12.14

גלי היקרה,

 

לדעתי, השאלה הנכונה היא לא מהו האחוז המדויק של החלטות לא רציונליות אצלך, אלא מה בדיוק ההשפעה שלהן.

קחי לדוגמה את הנושא המוכר מאוד של שליחת הודעות טקסט בטלפון תוך כדי נהיגה. נאמר שאת עושה זאת רק 3% מהזמן, פעם אחת מדי 30 נסיעות. אבל בכל פעם שאת עושה את הפעולה הלא רציונלית הזאת יש סיכוי גבוה, גבוה ממה שאת מתארת לעצמך, שתיהרגי ותיקחי איתך אנשים אחרים.

 

זו דוגמה של אי־רציונליות עם השפעה של חיים ומוות. לסוגים אחרים של פעולות לא רציונליות יש השפעה פחותה יותר, אבל גם אותה קשה לכמת. לדוגמה, בזבוזים קטנים. כשאנחנו מוציאים כסף על משהו, זה תמיד בא על חשבון משהו אחר בעתיד. אבל כשאת קונה ערימת ספרים במבצע קשה לך לדמיין את הדבר שעליו תיאלצי לוותר בעתיד.

 

מסמסים תוך כדי נהיגה מסמסים תוך כדי נהיגה

 

כך שבמקום לנסות למדוד את אחוז ההחלטות הלא רציונליות שלנו, עדיף לנסות לחשוב על כל החלטה ועל כל התנהגות לחוד, עד כמה היא טובה לנו ובאיזו מידה היא עלולה לפגוע בנו, בסובבים אותנו ובחברה באופן כללי.

 

מתי שיא הפרודוקטיביות?

מתי אנשים מגיעים לשיא היעילות שלהם? בבוקר? בלילה? האם אנשים שונים פרודוקטיביים יותר בשעות שונות? יעקב

 

שאלתך נחקרה רבות, וכבר יש לה תשובה אמינה ומבוססת: עבור כמעט כולם, הזמן הפרודוקטיבי ביותר הוא מחר.

 

שאלות לדן אריאלי askdan@calcalist.co.il

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x