ניסנקורן: "פקידות האוצר עושה הכול כדי לטרפד את הסכם שכר המינימום"
הדברים נאמרו בכנס התעשייה הקיבוצית. צביקה אורן נשיא התאחדות התעשיינים: "הדיון על השכר לא נגמר, הממשלה צריכה לטפל גם במס הכנסה שלילי"
"עברתי לא מעט ממשלות בתפקידי השונים בהסתדרות – ובממשלה הזאת פשוט לא הייתה משילות. הפקידות עבדה במנותק לחלוטין מהשרים, ולא ספרו את העובדים והמעסיקים. מבחינתם סכסוכים יכולים להמשיך לנצח. כשאני מסתכל על הנתק בין התעשיינים למשרד הכלכלה – אני חושב שזה סימפטום לבעיה הכי קשה במשק היום. הנתק בין הקבוצות השונות –הוא כמעט בלתי נתפס. בחודשים האחרונים דווקא המעסיקים וההסתדרות יודעים לעבוד ביחד, והממשלה נמצאת על איזה שהוא אי – היא לא רואה שיש סערה גועשת, ולא חושבת שצריך ביחד לעבוד".
"לא יכול להיות שחתמנו על הסכם מול המעסיקים בנושא שכר המינימום, יום אחרי זה פוטר שר לפני שהספיק לחתום, ועדיין ממשיכים להתקשקש עם זה. זה לא נתפס. עכשיו פקידות האוצר עושה הכול בשביל להכשיל את ההסכם, ויש לנו שר אוצר שהוא במקרה גם ראש ממשלה שצריך להגיד את דברו. שכל חבר כנסת וכל שר יקום בבוקר יסתכל בראי וישאל את עצמו האם הוא מוכן שהבנים שלו יעבדו במשרה מלאה ויהיו עניים? האם הוא מוכן שהבן שלו יהיה עובד קבלן? עלות הבחירות הקרובות הרבה יותר גבוהה מהעלות של הסכם שכר המינימום."
נשיא התאחדות התעשיינים, צביקה אורן – התייחס אף הוא לשכר המינימום. אמנם המעסיקים עשו את חלקם וחתמו על ההסכם מול ההסתדרות, אך ניסנקורן חושב שלא בזאת הסתיימו הדיון על שכר העובדים: "אני חושב שלדבר על שכר מינימום כפיתרון לבעיית הפערים בארץ זה מסוכן מאד. זה המשך מגמה של ממשלת ישראל שמתנערת מתפקידה. צריך שיהיה רגולטור שיתערב במערכת השכר ויוודא שהמעסיקים לא יעשקו עובדים, באמצעות כלים כמו שכר מינימום. אבל זה לא כלי לסגירת פערים. הכלי הנכון לסגירת פערים זה מס הכנסה שלילי. אנחנו צריכים לשפר את הכלי הזה, ולדרוש מהממשלה שבאמצעות המיסים שאנחנו משלמים תקטין פערים."
"בנט לא דאג לא ליוקר המחיה ולא לתעשייה"
מנכ"ל התאחדות התעשיינים, אמיר חייק השתתף בדו קרב מול המשנה למנכ"ל משרד הכלכלה, ינון אלרועי. חייק תקף את אלרועי: "מי המשרד שפועל מולנו היום? אין משרד תעשייה. אני מצטער – יושב פה באולם שלום שמחון, הוא היה שר התעשייה האחרון. השרים הקודמים קמו בבוקר ודאגו לפיתוח התעשייה. את המשרד הזה זה לא מעניין בכלל." חייק התייחס לאמירתו של אלרועי כי המשרד דאג להשגת תקציבים נוספים לתעשייה: "כל התקציבים שאומרים שנותנים לנו – זה הרבה מאד כיתות רגליים שלנו במשרד האוצר, הברכיים והמרפקים כואבים לנו כבר מזחילה שם במסדרונות האוצר. זה לא בזכותכם." חייק תקף את בנט באופן אישי: "בנט אומר שהוא בקונפליקט בין יוקר המחיה לתעשייה. בקונפליקט הזה הוא לא דאג לא ליוקר המחיה ולא לתעשייה. מגיע לתעשייה שיהיה לנו משרד שייצג את האינטרסים שלנו. כמו שיש לחקלאות, או לתיירות – זה מגיע גם לתעשיינים."
אלרועי מחה על מה שהוא כינה "אווירת החיסול הממוקד" שההתאחדות יוצרת כלפי המשרד. "חשוב לשים את הדברים בקונטקסט הנכון. ירידת חלקה של התעשייה בכלכלה היא תופעה גלובאלית, לא רק בישראל. אנחנו לא איזה אי שמישהו החליט לעשות בו חיסול ממוקד לתעשייה – זה לא נכון. אין סקטור אחר במשק שמקבל משאבים כמו סקטור התעשייה. אני מוחה על הנושא שמנסים להכפיש את המשרד. אנחנו עובדים ימים ולילות למענכם. נמשיך לעשות זאת גם אם אתם תחשבו שאנחנו לא עושים."
איציק אלרוב, יוזם מחאת הקוטג' ומייסד תנועת הצרכנים השתתף בדו קרב כנגד ד"ר רון תומר, הבעלים של חברת התרופות אוניפארם וראש מטה כחול לבן בהתאחדות. אלרוב התייחס לטענת חלק מחברות המזון כי הרווחיות הנקייה שלהם נמוכה מזו של מתחרותיהן בעולם: "הדו"חות הכספיים שהחברות הגדולות מסתתרות מאחוריהם יכולים להטעות – אם מפרקים את הדו"חות אז הרבה פעמים רואים שעל מוצרים מסוימים הרווח שלהם מגיע גם ל-90%. אחוזי הרווח הסופיים מטעים. גם חברות הסלולר לפני הרפורמה הציגו רווחיות סבירה ביחס לעולם – אבל מחירי הסלולר צנחו ב-80-90% ועדיין החברות הגדולות לא נמצאות בסכנת סגירה. צעדים כאלו מכריחים את התעשייה להתייעל. כשאתה בתור מנכ"ל יודע שיש לך צ'ק פתוח מהציבור אתה מתנהל בצורה אחרת. ברגע שאתה מתחיל להבין שהציבור סוגר את השאלטר ולא מוכן לשלם ביוקר, אתה מתחיל להתנהל בצורה הרבה יותר יעילה וזה דבר טוב לכלל החברה. אחרי שמחירי הסלולר ירדו, כוח הקנייה עלה ולאנשים היה יותר כסף לצרוך."
תומר תקף את אלרוב וקרא לו לשתף פעולה יחד כנגד הממשלה: "המחאה הצודקת הופנתה לצערנו הרבה יותר כנגד התעשייה מאשר הממשלה. הרבה יותר אנשים הפגינו מול הבית של עפרה שטראוס מאשר מול משרדי הממשלה. אני קורא לצרכנים – בואו עם הכוח הצרכני שלכם ויחד איתנו תפעילו לחץ על הממשלה. למה שלא נקבל עוד השקעות ממשלתיות לתעשייה שנוכל לייצר יותר תחרות מבית? גם ציבור העובדים לא יפגע וגם התעשייה והכלכלה תצמח. אתה מסמן אותי כאויב, במקום לסמן את האויב כיוקר המחיה. בשיתוף פעולה יכולנו יחד לדאוג שיהיה גז למפעלים, להוריד את הרגולציה לעודד השקעות ולעודד מפעלים קטנים לגדול. התעשייה היא הפתרון, לא האויב. הדרך היום של לבוא ולאיים בחרמות – היא ניתוב אנרגיה למקום הלא נכון. זה אולי הצליח בקוטג', אבל זה לא יכול להחזיק לאורך זמן. זה יהרוס את התעשייה."
גורם בכיר באוצר: "במקום לנהל מו"מ בתום לב עם המדינה כפי שיו"ר הסתדרות אמור לנהל, העדיף ניסנקורן לבצע מחטף. עם תום כהונתו של שר האוצר הקודם ניתן וראוי היה להמתין מספר ימים עד לכניסת שר אוצר חדש לתפקיד על מנת לקדם את המו"מ ולאפשר חתימה של הממשלה עליו. במקום זאת רץ יו"ר ההסתדרות לחתום הסכם במטרה לנסות ולהרחיב אותו על המדינה ולייתר בכך את הצורך להתדיין מול הממשלה. זהו מעשה שלא ייעשה, צו הרחבה מעולם לא הוחל על המדינה כמעסיק וגם אין סיבה לכך. יתרה מכך, שכר מינימום קבוע בחוק ומעולם לא עודכן באמצעות הסכם ובוודאי שלא באמצעות צו הרחבה."