לא נשאר במשפחה
הקרב על אלון רבוע כחול מסתיים, מאבק השליטה בקבוצה עדיין פתוח
אלון רבוע כחול, שבשליטת חברת ביילסול (53%) וארגוני הקניות של הקיבוצים (47%), נחשבת לקבוצת הקמעונאות הגדולה בישראל. קשה לדמיין נסיעה של חצי שעה בכבישי ישראל בלי להיתקל באחת מהרשתות שבבעלות הקבוצה: החל מתחנות הדלק של דור אלון, דרך הסופרמרקטים של מגה וחנויות AM:PM וכלה ברשת עדן טבע מרקט.
למרות זאת, הצליחו בני הדודים והשותפים בביילסול, שרגא בירן ודודי ויסמן, לשמור את הסכסוך ביניהם על פרופיל נמוך במשך חודשים ארוכים, שבמהלכם אף הגיעו לבוררות אצל עו"ד אלי זוהר במטרה להגיע להיפרדות.
הצנעת הסכסוך נשמרה עד תחילת החודש, כששרגא בירן, בעל המניות הגדול בביילסול (80%), הודיע על כוונתו למנות את אביגדור קפלן למנכ"ל קבוצת אלון, ובכך להדיח את שותפו דודי ויסמן מהתפקיד שבו כיהן בשני העשורים האחרונים.
בשבוע שעבר חלו שתי התפתחויות שמצביעות על דחיקתו של ויסמן מתפקידי הניהול בקבוצת אלון: הראשונה, בתחילת השבוע הודיעה לימור גנות על התפטרותה מתפקידה כמנכ"לית משותפת באלון רבוע כחול. החלטתה התקבלה על רקע האופן והעיתוי שבו מתנהל מאבק השליטה בין בעלי המניות. למהלך של גנות לא היתה השפעה על מניית אלון רבוע כחול, שסיימה את השבוע בשער דומה לזה שפתחה אותו ערב הודעת ההתפטרות של גנות. אלא שביחס לצמד לא חמד ויסמן ובירן המהלך מהווה איתות מובהק לסיום דרכו של ויסמן בקבוצה, שכן גנות מזוהה עם ויסמן, שעמו עבדה שנים ארוכות בתפקידיה הקודמים בקבוצת אלון.
אם לא די בכך, בסוף השבוע הגיעה ההתפתחות השנייה: דודי ויסמן מכר את כל מניותיו באלון רבוע כחול שאותן החזיק באופן ישיר. בעסקה מחוץ לבורסה הוא מכר כ־700 אלף מניות במחיר דומה למחיר השוק, וקיבל תמורה של כ־7.2 מיליון שקל. ההחלטה הסופית בנוגע לזהות המנכ"ל תתקבל באספת בעלי המניות של אלון ב־1 בינואר, ובה ינכחו אך ורק הנציגים של ביילסול וארגוני הקניות של הקיבוצים.
אולם גם אם יתממש התרחיש שלפיו ויסמן יודח מתפקידיו הניהוליים בקבוצת אלון בתחילת השנה, הסכסוך בינו ובין בן דודו שרגא בירן לא צפוי להסתיים, שכן ויסמן מחזיק ב־20% מהמניות של ביילסול. לכאורה התרחיש הסביר הוא שבירן, המחזיק ב־80% ממניות ביילסול, ירכוש את מניותיו של ויסמן. אלא שאי אפשר לפסול מהלך הפוך שבו ויסמן, שמזוהה עם החברה ומנהל אותה בפועל כבר עשרים שנה, ירכוש את חלקו של בירן, לבד או עם שותף.
בירן וויסמן דווקא נהנים ממוניטין חיובי בשוק ההון ‑ על רקע המשבר שמלווה את רוזבאד, חברת הנדל"ן שבשליטת ביילסול. הפעילים בשוק ההון מעריכים את התמיכה של השניים בחברה הכושלת, אשר בארבע שנים וחצי האחרונות הזרימו לה 230 מיליון שקל מכיסם הפרטי. אלא שנראה שהפרידה בין שני השותפים היא בלתי נמנעת, ותביא לתקופה של חוסר ודאות בקבוצה, לאחר ש־20 שנה היה ויסמן לפנים של הקבוצה. עם זאת, לנוכח תשואת חסר של 29% שרשמה הקבוצה בשלוש שנים האחרונות, לעומת מדד הייחוס ת"א־100, שעלה בתקופה זו ב־34%, המשקיעים עשויים לקבל בברכה שינוי שיביא להצפת ערך.