אמיר לוי: "אנו לא יכולים להרשות לעצמנו להישאר עם שחקן אחד בשוק הגז"
הממונה על התקציבים באוצר: "אני מקבל את הביקורת עלינו בנושא הגז, נשתלט גם על זה. המבנה האידיאלי מבחינתנו הוא 3 שחקנים בשוק". על הדיור אמר: "עשינו דברים ריאלים כדי להגדיל היצע הדירות"
"אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו להישאר עם שחקן אחד בשוק הגז", כך אמר היום (ד') הממונה על התקציבים באוצר אמיר לוי בכנס תחזיות 2015 של "כלכליסט".
- כחלון: "הבחירות הבאות יהיו על קיומנו כאנשים שעובדים בכבוד ולא על ימין ושמאל"
- הרצוג: "נשתמש בכספי הגז למימון פנסיה לכל אזרח"
- חגי בדש: "בישראל קיימת בעיית חיסכון"
כאשר נשאל לוי על ידי כתב "כלכליסט" שאול אמסטרדמסקי היכן היה אגף תקציבים בכל הנוגע לסוגיית הגז, ענה לוי כי הוא "מקבל את הביקורת". לדבריו, "כאשר האגף מחליט לקדם משהו, כמו נושא הדיור, הוא עושה זאת. נשתלט גם על נושא הגז". לוי פירט ואמר כי "המבנה האידיאלי מבחינתנו הוא 3 שחקנים בשוק הגז. אנחנו לא נמצאים בו כרגע. אנחנו נמצאים במצב שיש בו חברה אחת. נכשלו חיפושים, והעסקה של תנין וכריש לא הייתה מספיק טובה. חשבנו שיכנסו עוד שחקנים אך זה לא קרה וכעת נבחן את המצב".
האם אפשר להסיק מדבריך כי אתה מתנגד לפיקוח על המחירים? חברות לא רצו להכנס לשוק כשזה עמד על הפרק?, נשאל. "אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו להשאר עם שחקן אחד. חשוב לזכור כי כן נעשו דברים בשוק הגז - מרבית ייצור החשמל נעשה עם גז טבעי, כמעט 70% מהתעשייה משתמשת בגז טבעי. צריך לשמור על שיח חיובי ולא כזה שמסתכל על חברות הגז כאויב הציבור, אנחנו רוצים שתהיה סביבה שתומכת בחברות ומעודד צמיחה".
על פי סקר של "כלכליסט" 80% מהציבור מאמינים כי מחירי הדיור יעלו בשנה הבאה "בין היתר בגלל אוזלת היד של האוצר", אמר אמסטקדמסקי.
לוי השיב: "אני יכול להגיד מה הבעיה המרכזית של שוק הדיור, היא אחת, וזה שיש מחסור בהיצע. אין מספיק יחידות דיור, הממשלה לא סיפקה מספיק יחידות דיור. אין בעיה אחרת. זאת הבעיה של שוק הדיור, ואין מה לחפש בעיה אחרת", לוי פירט כי "עשינו דברים ריאלים כדי להגדיל היצע" בין היתר ציין לוי את חקיקת חוק הותמ"ל, החתימה על הסכמי הגג עם רשויות מקומיות וקידום הקמת יחידות דיור על קרקעות בסיסי צה"ל.
לוי לא ענה על השאלה "האם בשנה הבאה נרגיש ירידה במחירי הדיור", אך אמר כי "אנחנו עובדים קשה, תקצבנו המון כסף על פרויקטים כמו פינוי מחנות צה"ל, הכל הולך על הסרת חסמים, ברור לנו שהעניין התקציבי לא אמור להיות חסם".
הממשלה הנוכחית פעלה פחות משנתיים, כשאת אקורד הסיום שלה סימנו פיטורי שר האוצר יאיר לפיד ושרת המשפטים ציפי לבני. "האם ממשלה יכולה בכלל להספיק לקדם תוכניות בשנתיים", נשאל לוי והשיב: "שנתיים זה בהחלט מעט זמן מבחינה כלכלית" והוסיף כי "רצוי שלממשלה יהיה זהות אינטרסים בין חבריה, בעיקר בין ראש הממשלה לשר האוצר. בנוסף חשוב להבין שכשאנחנו מקדמים רפורמות אנחנו עומדים מול קבוצות לחץ גדולות, אם אין אחידות בין שר האוצר לראש הממשלה זה מאד קשה. יש קבוצות לחץ שמונעות מהציבור לקבל את מה שמגיע לו, ולנו יש המון תוכניות, רק צריך להיות דרג פוליטי שרוצה ומוכן לעימותים".