יוסי אבו: "עלויות הדלקים ירדו ב-70%, אך בשל ניהול כושל המחיר לצרכן יירד ב-10%"
מנכ"לי דלק קידוחים ונובל אנרג'י יצאו נגד יו"ר רשות החשמל אורית פרקש הכהן: "השוואת המחירים שעשיתם ברשות היא לא יותר מספין פופוליסטי ולא ענייני. אורית, את מטעה את הציבור וחבל"
יוסי אבו, מנכ"ל דלק קידוחים, השתתף במושב האנרגיה בכנס התחזיות של "כלכליסט" והאשים את רשות החשמל ואת העומדת בראשה, אורית פרקש, בניהול כושל ובכך שיתרונותיו הכלכליים של הגז בשנים האחרונות - לא גולגלו אל כיסו של הציבור.
- ינון קרייז: "העתיד של תעשיית המדיה הוא סרטוני הוידיאו הקצרים"
- אלי אלעזרא: "אסור להוריד את מחירי הדירות, זה יפגע אנושות במשקי הבית"
- כחלון: "הבחירות הבאות יהיו על קיומנו כאנשים שעובדים בכבוד ולא על ימין ושמאל"
פרקש השיבה לאבו והתייחסה לדו"ח רשות החשמל באומרה כי "ככל שאני שומעת את מר אבו אז ברור לי שיש בעיה, כי כמו מונופולים אחרים כשמדברים איתו על המונופול הוא בורח לנושאים אחרים. הדו"ח שלנו לא כולל רק מדינות כמו קטאר או ונצואלה אלא גם מתייחס לקנדה וארצות הברית ומדינות נוספות, אז אתה מסלף את העובדות. התמיכה של הממשלה בדו"ח שלנו היא תעודת כבוד, והמציאות היא שחוסר הוודאות במשק האנרגיה נגרם כיום בגלל שורה של גורמים – בגלל רגולציה שאין בה הגנות ינוקא, בגלל קיומם של מונופולים, והיצרנים הפרטיים שנתקעים בדלת נתקעים בדיוק גלל הבעיות בהסכמי הגז הקיימים".
"הרגולציה בישראל לא מוסדרת"
ביני זומר, מנכ"ל נובל אנרג'י בישראל, תקף אף הוא את רשות החשמל בטענות דומות ואמר: "לפני שנתיים היינו עם 4 אסדות שקודחות במים הכלכליים של ישראל והיום יש לנו אפס, כי הרגולציה בישראל לא מוסדרת. הדו"ח של רשות החשמל הוא שערוריה, הגעתי לישראל לפני חמש שנים, בדרך היתה מחאה חברתית ואנשים פה משווים מחירים למילקי שמוכרים בברלין. קראתי את הדוח" של הרשות, אמנם נורבגיה מופיעה בדו"ח - אבל אני לא יודע מאיפה הנתונים: כתוב ששם יחידת גז עולה 5 דולר אבל המחיר כיום הוא 10 דולר. המחיר בארצות הברית? אתם יודעים כמה קידוחים במים עמוקים יש כיום במפרץ מקסיקו? אפס. אז להשוות את המחירים באופן הזה, זה לא יותר מספין פופוליסטי ולא ענייני. אורית, את מטעה את הציבור וחבל. מאז שהתחלנו להפיק גז מסוף מרץ 2013 ירדו 9 מיליארד שקל העלויות של חברת החשמל - אבל את אורית לא גלגלת את זה לציבור", אמר.
סגן ראש אגף תקציבים במשרד האוצר, אודי אדירי, התייחס למהלך של הממונה על ההגבלים העסקיים בנוגע לפירוק מונופול הגז והביע תמיכה במהלך. עם זאת, אדירי הבהיר כי הוא איננו בעד פיקוח על מחירי הגז. אדירי ציין כי הממונה על ההגבלים, פרופ' דיוויד גילה, הציב בהחלטתו מראה מול ממשלת ישראל וכעת תיאלץ המדינה לבצע חשיבה מחודשת. "שנת 2015 תהיה שנת המבחן של משק האנרגיה", אמר.
אלי אסולין, מנכ״ל דוראד, המייצרת חשמל פרטי מחודש מאי האחרון ומוגדרת כיצרני החשמל הפרטית הגדולה במשק, תקף אף הוא את התנהלות רשות החשמל ואמר: "הרגולטור או שלא רוצה או שלא מסוגל להתמודד עם המונופול ומחפשים דרכים יצירתיות לעשות זאת. היצירתיות גורמת לבעיות קשות שאני כיצרן חשמל לא מסוגל להגיע לכל בית בישראל. החשמל יכול להגיע לכל צרכן ביתי - ושנתיים אני מבקש - אבל המונופול לוחץ על הרגולטור ומונע ממני את זה".
אסולין הוסיף כי "העלויות המערכתיות נכון להטיל ולשים על השולחן גיבוי ויכולת. אבל באותה חבילה המונופול מנסה לשים את כל הבזבזנות עלינו. להצדיק את זה ברווחים גבוהים. אנחנו מקווים להגיע השנה ל-10 אחוז ושנה הבאה כנראה פחות. ואני עדיין מוכר בהרבה פחות כסף".
מנכ"ל שניידר אלקטריק, פיליפ ברמי, אמר כי "גילויי הגז של השנים האחרונות הם הזכייה בלוטו של מדינת ישראל. עלינו להשכיל לנהל את האנרגיה בה זכינו בצורה נבונה אחרת נפספס את ההזדמנות. באירופה מעריכים כי בעקבות מעבר לניהול חכם של אנרגיה, תקציב האנרגיה של האיחוד האירופי ירד ב-200 מיליארד יורו בשנה עד שנת 2020. מחוקק שיצליח לעגן את תחום ההתייעלות האנרגטית בחוק ויקבע סטנדרט ברור בכל הרמות ומול כל בעלי העניין, הוא יהיה זה שיוביל למהפכה החברתית הבאה בישראל".
לדברי ברמי, "השיח במדינה עד כה היה סביב מקורות האנרגיה של ישראל. גילויי הגז הביאו לתקוות גדולות בנוגע לעצמאות האנרגטית, הם היו ממש הזכייה בלוטו של מדינת ישראל. כשמדברים על התחזיות של משק האנרגיה, הייתי רוצה שכולנו נשכיל ונגביר את העשייה והשיח בתחום ניהול האנרגיה, כך שתהיה יעילה, ירוקה, חסכונית וחכמה יותר עבור כולנו ועבור הדורות הבאים. ניהול אנרגטי יעיל כיום שווה לאבטחת העתיד האנרגטי שלנו".