פרשת השחיתות הגדולה: כבר לפני שנה חשף "כלכליסט" אי סדרים בחברה המרכזית לפיתוח שומרון
שלושה חשודים בפרשה וקשורים בחברה, גרשון מסיקה, חיים בן שושן ואפי פלס, נעצרו אתמול; דו"ח פנימי חריף שנחשף אשתקד ב"כלכליסט", כלל טענות חמורות לביצוע עבירות פליליות, אי-סדרים כספיים בהנהלה, מינוי מקורבים. תמונת המצב הצביעה על ביצוע לכאורה של עבודות פרטיות על חשבון החברה, עבודות מול ספקים ללא הסכמים והוצאת כספים מופרזת תוך שימוש בחשבוניות כוזבות
אחת מפרשיות השחיתות החמורות בתולדות המדינה, כך הוגדרה אתמול הפרשה הקשורה בהעברת כספי ציבור בהיקף של מיליוני שקלים מגורמים פוליטיים ומקורבים להם, ובכללם לוביסטים, למועצות אזוריות, לעמותות שונות ולאיגודי ספורט - על פי החשד תמורת טובות הנאה. בפרשה מעורבים בין השאר סגנית השר פאינה קירשנבאום והשר לשעבר סטס מיסז'ניקוב, ראשי מועצות, בכירים במפלגת ישראל ביתנו ועוד. בפרשה הוזכרה החברה המרכזית לפיתוח שומרון.
- הותר לפרסום: מנכ"ל משרד החקלאות רמי כהן נעצר בפרשת השחיתות
- פרשת השחיתות: הוארך ב-9 ימים מעצרו של שר התיירות לשעבר מיסז'ניקוב
- פרשת השחיתות: פאינה קירשנבאום נחקרת במשרדי להב 433 ברמלה
מה התרחש בחברה המרכזית לפיתוח שומרון הקשורה לפרשת השחיתות לכאורה הקשורה בישראל ביתנו? לפני כשנה חשף "כלכליסט" את אי הסדרים בחברה בעקבות דו"ח פנימי חריף, שכלל טענות חמורות לביצוע עבירות פליליות, אי-סדרים כספיים בהנהלה ומינוי מעורבים. כעת, עם חשיפת פרשת השחיתות במשרד הפנים מאיים גם עד מדינה להוציא את כל הלכלוך החוצה.
עד המדינה שגויס במסגרת פרשת השחיתות תיעד ככל הנראה במשך תקופה את אותו "מנגנון פשיעה" שלדברי היחידה החוקרת את הפרשה, יאח"ה שבלהב 433, עבד "מתחת לרדאר של המנגנון הנורמטיבי".
הפרשה נחשפה במסגרת בקשה לאישור תביעה ייצוגית שנדחתה לאחרונה. בפסק הדין, שניתן בחודש אוקטובר ציין השופט: "בעניינו, מתנהלת חקירה פלילית בנושאים נשוא התובענה, וספק בעיני אם ניהול התביעה הוא ראוי ונכון כל עוד לא נשלמה החקירה".
מדובר בפרשייה העוסקת באי סדרים בחברה המרכזית לפיתוח השומרון (בבעלותם של יישובים בתחום המועצה האזורית שומרון), תחתיה הוארך מעצרם של שלושה מעורבים: ראש מועצת שומרון, גרשון מסיקה, החשוד במתן שוחד, מנכ"ל החברה לשעבר חיים בן שושן ואפי פלס, גזבר המועצה. מעצרם של בן שושן ומסיקה הוארך ב-7 ימים ואילו מעצרו של של פלס הוארך ב- 5 ימים.
לפי המשטרה, החשודים נתנו שוחד במספר הזדמנויות, בין יחדיו ובין לחוד לקירשנבאום ואחרים ובתיווכם של אחרים. בנוסף, חשודים בן שושן ופלס בקבלת דבר במרמה, גניבה בידי עובד ציבור, זיוף ורישום כוזב במסמכי תאגיד בהיקף של מאות אלפי שקלים בהקשר לתפקידם בחברה לפיתוח השומרון.
עו"ד גיל דחוח, המייצג את מסיקה, אמר במהלך בדיון כי יש לו תשובות ברורות לטענות נגדו וכי הוא מסר את גרסתו והשאלה שצריך לבחון היא אם באמת מדובר בשוחד. "אני חושב שצריך למצוא איזון אחר מאשר מעצר", אמר.
עו"ד ליאור אפשטיין, סנגורו של בן שושן, טען שיש לפקח על החקירה וכי אין במעשים שביצע כל שוחד. "לא ברור לי למה הוא נמצא פה ולמה מבקשים את מעצרו", הוסיף עו"ד יאיר גולן המייצג את פלס. "הטיחו בו בחקירה היום על חקירה מלפני 4 שנים, אין למה לעצור".
דו"ח פנימי חמור
באוגוסט 2013 פנה יואל נוימן, דירקטור החברה לפיתוח השומרון לבית המשפט המחוזי מרכז וביקש לאפשר לו לעיין בכל מסמכי החברה באופן מיידי במטרה להגיש תביעה נגזרת נגד בעלי תפקיד בחברה.
"מזה למעלה משנתיים", נכתב בבקשתו, "מתריע המבקש על אי סדרים, מעילות, הפרות אמונים על ידי ארגוני החברה. אלה כוללים בנוסף דיווחים כוזבים במסמכי תאגיד, זיוף מסמכים, גניבה, שימוש בחשבוניות פקטיביות, עבירות על חוק המע"מ ועוד". נוימן ציין עוד כי "הנזקים שנגרמו לחברה בגין המעשים שלעיל הינם מעל ל-25 מיליון שקל".
חודשיים לאחר מכן, בהוראת בית המשפט, הגיש נוימן בקשה לאישור תביעה נגזרת נגד החברה ובעלי התפקיד בה שהועמדה על 27 מיליון שקל. באותו היום פוטר מתפקידו כדירקטור בחברה על ידי האגודה השיתופית יצהר, שהיא בעלת מניות בחברה שמינתה אותו לתפקיד.
לבקשה לאישור תביעה נגזרת צירף נוימן דו"ח פנימי חריף שהוכן על ידי רו"ח אסף כהן שמונה על ידי החברה לבחון התנהלות במספר פרויקטים - המרכזי שבהם הוא בניית אולם ספורט בכפר האורנים שבשומרון.
הדו"ח חושף טענות חמורות לביצוע עבירות פליליות בחברה, לאי־סדרים כספיים בהנהלה, למינוי מקורבים ול"פתח לכשלים ולשחיתות". תמונת המצב המדאיגה מצביעה לכאורה על ביצוע עבודות פרטיות על חשבון החברה, עבודות מול ספקים ללא הסכמים והוצאת כספים מופרזת תוך שימוש בחשבוניות כוזבות.
חשבוניות חשודות
הפרויקט שאמור היה להניב רווח מובטח של כ־350 אלף שקל הוביל לבסוף לנזקים לחברה של למעלה מ־3.5 מיליון שקל, כך עולה מהדו"ח. לאחר זכייתה במכרז קיבלה החברה שלוש הצעות מקבלנים לביצוע הפרויקט עצמו. הקבלן הראשון שנבחר היה עמית ורדי מגני קדם שהציע שירות מ"גב אל גב" ובאוגוסט 2009 נמסר האתר לידיו לצורך תחילת עבודה.
ימים ספורים לאחר מכן, העביר המנכ"ל לשעבר חיים בן שושן את העבודה מידיו של ורדי לידי חברה בשם 'אתלקו'. למרות שהחברה "איננה קבלן רשום בתחום הבנייה", הוזרמו לה במהירות 600 אלף שקל שהוגדרו כ"מקדמה", וזאת "בהיעדר סמכות, ללא כל תמורה, בטחונות או עבודה". המנכ"ל הוציא צו התחלת עבודה על סך 2.1 מיליון שקל, אך בפועל העבודה והמקדמה הועברו לחברה נוספת, 'שמבן הנדסה', שקיבלה בסך הכל 1.7 מיליון שקל למרות שביצעה עבודה המוערכת רק בכ-500 אלף שקל.
במאי 2010 סולקה 'שמבן הנדסה' על ידי מזמינת העבודה, המועצה האזורית בנימין. לסילוק "החברה המקורבת" צורף דו"ח חריף וחמור, ועד לסילוקה, נטען, הורה המנכ"ל לשלם לה את הסכומים מבלי להגיש אפילו פעם אחת חשבונית. "ישנה מעורבות אישית של המנכ"ל", כתב רו"ח כהן במסקנותיו. "בכתיבת והוצאת אותו צו התחלת עבודה תמוהה דרך הבחירה באתלקו ועל בסיס מה נקבעה התאמתה לעבודה מסוג זה".
חלקים בדו"ח מתייחסים בפירוש לעבירות פליליות והזרמת כספי ציבור לגורמים פרטיים. כך למשל, חשבונית מפברואר 2011 שהגיעה לידיו של רו"ח כהן מחברה בשם 'כנען סנטר', אחת מספקי החברה המרכזית לפיתוח השומרון, מציינת אספקה לרחוב ניצנה 1 באשקלון. בגוף החשבונית נכתב המשפט הבא: "מספר אתר 999999 לא אתרים אסור לגעת!!".
לפי הדו"ח של כהן, החשבונית הזו הגיעה לחשב החברה כשכתובת האספקה מחוקה ובמקומה נכתב בכתב יד "יד מרדכי". לפי הדו"ח, החשבונית הזו שימשה למעשה לצורך עבודות פרטיות שנעשו על ידי בן שושן דרך החברה ועל חשבונה. "חשבונית זו היא אינדיקציה התומכת בעדויות לגבי ניצול משאבי החברה לביצוע עבירות פליליות של עבודות פרטיות, שחובתי לדווח על קיומה", לשון הדו"ח.
הדו"ח מייחס עוד "חשד למעילה" לאור נתונים וחשבונות שכהן לא הצליח להסביר. מדובר בתקציב לפרויקט ביישוב עלומים להקמת 126 ממ"דים עבור משרד השיכון באמצעות חברת עמיגור בסכום של 9.8 מיליון שקל . לפי רו"ח כהן, שבדק את התקציב המתוכנן מול ביצועו בפועל, התברר כי היתה קפיצה של ממש בהוצאות, גידול של 50%, לכ־16.8 מיליון שקל. כך למשל ניכרת סטייה בולטת בתקציב רשתות הברזל, כשהצפי היה להוצאה של 442 אלף שקל ובפועל הוצאו 641 אלף שקל.
"הפער הבלתי מוסבר בכמויות רשתות הברזל, לעומת הדיוק היחסי בכמויות של ברזל מכופף, שאינו סחיר, מעלה חשד של מעילה", כותב כהן. "גם בפרויקט זה ניכר חוסר הסמכויות והשליטה של ההנהלה".
הדו"ח קובע שהחשדות מתגברים לנוכח העובדה שמיליוני שקלים ירדו לטימיון בשל התנהלות תמוהה בפרויקט שביצעה החברה בקיבוץ יד מרדכי. הקיבוץ חתם ב־2011 על חוזה לעבודות פיתוח של כ־3.6 מיליון שקל מול החברה, שמצדה חתם שלום מכלוף ש"אינו בעל זכות חתימה".
בחוזה החברה מעניקה לקיבוץ אשראי של 1.2 מיליון שקל לשנת 2012 ואשראי של 1.1 לתשלום ב־2013. על פי הדיווח של חשב החברה משה בן־ברוך, אין בידיו פירוט של חשבון הקיבוץ, דהיינו "אין בידיו הפרדה בין הוצאות בגין הפיתוח (עבור הקיבוץ) לבין הוצאות עבור פרויקטים נוספים".
"התנהלות זו היא פתח לאי־סדרים חמורים וחייבים לבדוק לעומק את כל ההתנהלות דלעיל, כולל סברה שנתונים אלה תומכים בעדויות לגבי כיסוי לביצוע עבודות פרטיות שלא כדין", נכתב בדו"ח.
הבקשה נדחתה על הסף - ללא שלילת הטענות
לפני כחודשיים דחה שופט בית המשפט המחוזי מרכז, רמי אמיר, את הבקשה לאישור התביעה הנגזרת. "למען הסר ספק", כתב השופט בפסק הדין, "אין בכך כדי לשלול את הטענות נשוא התביעה לגופן, והדבר אינו יוצר מחסום בעתיד, ככל שתיעשה פנייה מוקדמת לבעלי התפקיד ותהיה נקיטה בהליכים באופן נכון". יחד עם זאת ציין השופט, כי לא בטוח שנוימן עצמו יוכל להגיש את התביעה שכן הוא חדל לכהן כדירקטור.
בסופו של פסק הדין התייחס השופט לחקירה, זאת עוד בטרם נודע היקפה והקשרה לפרשת השחיתות במשרד הפנים: "בעניינו, מתנהלת חקירה פלילית בנושאים נשוא התובענה, וספק בעיני אם ניהול התביעה הוא ראוי ונכון כל עוד לא נשלמה החקירה. עניין זה אינו מחייב החלטה כעת".
מטעמו של מסיקה נמסר היום: "ראש המועצה האזורית שומרון גרשון מסיקה מכחיש בתוקף את החשדות המיוחסים לו ע"י צוות החקירה, כפי שהוצגו בדיון בבית המשפט. מסיקה הודף בשתי ידיים את טענות החוקרים אותם הציג התובע המשטרתי ויצא מעודד מהדיון בו קיבל השופט באופן חלקי בלבד את בקשת המשטרה. בדיון המשפטי קיבל בא כוחו של מסיקה, עו"ד גיל דחוח, את אישור המשטרה כשציין כי 'הטענה שלכם שהכספים שהועברו הופנו להתיישבות ולא כספים שהועברו אליו באופן אישי'. גם טענה זאת מוכחשת מכל וכל ואנו משוכנעים שכבר במהלך החקירה תתגלה האמת ויופרכו כל החשדות הנבדקים כלפי מר מסיקה".