$
דעות

אירופה צריכה איחוד אמיתי

כדי לחזק את האיחוד המוניטרי ביבשת אנחנו זקוקים לאיחוד פוליטי. בשלב ראשון יידרשו רפורמות מבניות כדי לקצר הליכים בירוקרטיים ולעודד תחרותיות. רק כך כל המדינות החברות יוכלו להפוך את שוקי התעסוקה לעמידים יותר ולהיחלץ מחובות

מריו דראגי 08:2129.12.14

תפיסה רווחת אך מוטעית היא כי גוש היורו הוא איחוד מוניטרי ללא איחוד פוליטי. ואולם, התפיסה הזאת משקפת חוסר הבנה בנוגע למהותו של איחוד מוניטרי.

 

האיחוד מתאפשר רק תודות לאחדות בסיסית שכבר קיימת בקרב מדינות האיחוד האירופי, והמטבע המשותף רק מעמיק אותה.

 

האיחוד המוניטרי האירופי התגלה כעמיד יותר מכפי שסברו רבים מלכתחילה, רק משום שמי שפקפקו בו לא הבינו כראוי את הממד הפוליטי. הם לא אמדו נכון את הקשרים בין החברות באיחוד, את השקעתן הקולקטיבית ואת נכונותן להתייצב זו לצד זו ברגע האמת כדי לפתור בעיות משותפות.

 

אילוסטרציה אילוסטרציה צילום: בלומברג

 

עם זאת, ברור כי האיחוד המוניטרי שלנו עדיין לא הושלם. זו היתה האבחנה שהגיעו אליו לפני שנתיים "ארבעת הנשיאים" (נשיא המועצה האירופית בשיתוף הדוק עם נשיאי הנציבות האירופית והבנק האירופי המרכזי ונציגי גוש היורו). ואכן אף כי נרשמו הישגים משמעותיים בתחומים מסוימים, בעיות רבות נותרו לא פתורות.

 

ומה פירוש "להשלים" איחוד מוניטרי? מעל לכל, פירושו כי קיימים התנאים המקנים למדינות יציבות ושגשוג איתנים יותר מאשר מחוץ לאיחוד המוניטרי.

 

ניצול יתרונות יחסיים

 

באיחודים פוליטיים אחרים האחדות נשמרת באמצעות זהות משותפת חזקה, אבל לעתים קרובות גם באמצעות העברות פיסקאליות קבועות בין האזורים העשירים לאזורים עניים יותר. בגוש היורו העברות חד־צדדיות מסוג זה מוגבלות בהיקפן, ומטרתן בדרך כלל להזין את תהליך הדבקת הקצב מצד כלכלות חלשות יותר. פירושו של דבר שאנו זקוקים לגישה שונה כדי לוודא כי מצבה של כל מדינה יהיה תמיד טוב יותר בתוך האיחוד המוניטרי מאשר מחוצה לו.

 

 

המשמעות לכך כפולה. ראשית, עלינו לייצר עבור כל המדינות את התנאים לשגשג באופן עצמאי. כל החברות צריכות להיות מסוגלות לנצל יתרונות יחסיים בתוך שוק המטבע האחיד, למשוך השקעות ולייצר משרות. ועליהן להיות מצוידות בגמישות המתאימה כדי להגיב במהירות לזעזועים קצרי מועד. לשם כך נדרשות רפורמות מבניות שמעודדות תחרות, מקצרות הליכים בירוקרטיים והופכות את שוקי התעסוקה לחסונים יותר.

 

עד כה ההחלטה אם לערוך רפורמות כאלה היתה בעיקר בידי הדרג המדיני. ואולם, באיחוד כמו שלנו אין ספק כי מדובר באינטרס משותף. בקרב מדינות גוש היורו הצמיחה מונעת מתלות הדדית. יתרה מזאת, אם היעדר רפורמות מבניות מוביל לפערים קבועים בתוך האיחוד המוניטרי, הדבר מעלה את הסיכויים לפרישה של מדינות - מה שעתיד לפגוע בכל החברות.

 

יציבות ושגשוג בגוש היורו מותנים בפריחתן של כל המדינות החברות בו. כך שקיימים טיעונים חזקים בעד ריבונות הדדית רחבה יותר שמהותה הקמת איחוד כלכלי אמיתי. והכוונה ליותר מאשר הרחבת מהלכים קיימים. פירושו של דבר: החלת ממשל משותף, דהיינו כמעבר מתיאום לקבלת החלטות משותפת ומחוקים למוסדות.

 

עוד השלכה להיעדרן של העברות פיסקאליות היא שהמדינות יצטרכו להשקיע יותר במנגנונים חלופיים כדי לשאת בנטל של זעזועים אפשריים. גם בכלכלות גמישות יותר עדכונים פנימיים תמיד יהיו אטיים מאשר במציאות שבה כל מדינה מחזיקה בשער חליפין משלה. חלוקת סיכונים היא לפיכך חיונית כדי למנוע ממיתונים כלכליים לגרום נזק בלתי הפיך.

 

ככל שנשאף לצמצם את נטילת הסיכונים הציבורית, כך נזדקק לרמות גבוהות יותר של נטילת סיכונים פרטית. איחוד בנקאי בגוש היורו צריך להיות גורם מפתח בעידוד אינטגרציה עמוקה יותר של מגזר הבנקאות. עם זאת, נטילת סיכונים מחייבת גם העמקה של שוקי ההון, במיוחד במגזר המניות, ומשום כך עלינו לקדם במהירות איחוד של שוקי ההון.

 

הגנה מפני הידבקות

 

ועדיין חובה עלינו להיות מודעים לתפקיד החיוני של מדיניות פיסקאלית באיחוד מוניטרי. מדיניות מוניטרית אחידה הממוקדת ביציבות מחירים בגוש היורו לא תוכל לספק מענה לזעזועים שמשפיעים רק על מדינה אחת או על אזור. משום כך כדי להימנע ממשברים מקומיים ממושכים מדיניות פיסקאלית לאומית צריכה להיות מסוגלת לתפקד כגורם מייצב.

 

כדי לאפשר למייצבים הפיסקאליים של המדינות השונות להשפיע ממשלות חייבות גישה להלוואות זולות בעתות של משבר כלכלי. מסגרת עבודה יציבה מבחינה פיסקאלית חיונית כדי להשיג זאת ומגנה על מדינות מפני הידבקות.

 

אבל העבר מלמד כי בתקופות של זעזועים בשווקים גם נקודת פתיחה יציבה מבחינה פיסקאלית לא תספק בהכרח הגנה הרמטית מפני זליגת משברים.

 

זו סיבה נוספת שאנחנו זקוקים לאיחוד כלכלי: שווקים יהיו מועדים פחות לתגובות שליליות לגירעונות גבוהים, אם הם יהיו בטוחים יותר בסיכויי הצמיחה העתידיים. כשהוא מחייב ממשלות לערוך רפורמות מבניות, איחוד כלכלי מספק את הביטחון, כי כך הן יוכלו להיחלץ מחובות ולשגשג.

 

בסיכומו של דבר, לכידות כלכלית בקרב מדינות אינה יכולה לשמש רק קריטריון כניסה לאיחוד מוניטרי או תנאי שעומדים בו חלק מהזמן. היא חייבת להיות תנאי שמתממש בכל עת. ומסיבה זו כדי להשלים את האיחוד המוניטרי עלינו להעמיק את האיחוד הפוליטי, כלומר לקבוע את זכויותיו ומחויבויותיו במסגרת סדר מוסדי חדש.

 

הכותב הוא נשיא הבנק האירופי המרכזי. פרוג'קט סינדיקט 2014, מיוחד לכלכליסט

בטל שלח
    לכל התגובות
    x