דו"ח המבקר
חגיגת היועצים של תעש: החברה הוציאה 8.4 מיליון שקל ליועצים חיצוניים
הסכום שולם בשנים 2013-2010. שכר העתק הוא למרות הקשיים הכספיים של החברה הנמצאת בתהליכי הפרטה. ועדת כוח האדם בארגון: "היועץ מקבל תשלום של 240 אלף שקל לשנה עבור 4 פגישות - תעש לא מקבלת שום ערך מוסף ממנו"
תעש, חברה שמונשמת באופן קבוע על ידי המדינה ונמצאת בתהליך הפרטה, נהנית בשנים האחרונות מחגיגת יועצים חיצוניים שמשתכרים שכר עתק למרות הקשיים הכספיים של החברה. החברה הוציאה 8.4 מיליון שקל בתשלום ליועצים חיצוניים בשנים 2010 עד 2013. כך עולה מדו"ח מיוחד של מבקר המדינה על מערכת הביטחון המתפרסם היום (ב').
מהדו"ח עולה כי החברה שוכרת בערך 100 יועצים חיצוניים, עשרה מתוכם מקבלים תשלום קבוע מראש לחודש - מרביתם יועצים אישיים למנכ"ל תעש אבי פלדר - בלי קשר למספר השעות שעבדו. בנוסף, בחלק מהמזמן האישורים להעסקת יועצים אלה ניתן רק בדיעבד, לאחר שכבר נשכרו בפועל, ובחלק מזמן לא ניתנו אישורים כלל.
המבקר מתאר כי נאלץ לבקש מתעש הקלטות של ישיבות ועדת כוח אדם של דירקטוריון החברה מהשנים 2011 עד 2013, לאחר שהפרוטוקולים היו חלקיים בלבד ולא גילו את התמונה המלאה. ואמנם, אחרי שבמשרד מבקר המדינה תימללו את ההקלטות, נחשפה התמונה המלאה של חגיגת היועצים בתעש.
המבקר מתמקד בביקורת שלו בשבעה יועצים במיוחד, שמקבלים תשלום קבוע מתעש. מתוכם, חמישה הם יועצים אישיים למנכ"ל, אחד הוא יועץ לחטיבת מערכות חימוש, והאחרון הוא יועץ לאגף משאבי אנוש. זה האחרון הועסק על ידי תעש מאמצע 2009 ועד סוף 2012 וקיבל במצטבר סכום של יותר ממיליון שקל, לא כולל מע"מ, כלומר כ-26 אלף שקל בחודש בלי קשר למספר שעות העבודה שתרם לחברה.
המבקר מציין כי פרוטוקול של דיון של ועדת כוח האדם בתעש הביעו חבריה "חוסר נחת מההתקשרות, ומגובה סכום ההתקשרות". פלדר השיב להם כי "היועץ לא היה מוכן לעבוד בשיטה אחרת". בפרוטוקול מצוין כי היועץ תורם לחברה מאחורי הקלעים מול משרד האוצר וההסתדרות, וכי תעש נעזרת בו כדי "להיות מוכנה למפגשים עם משרד האוצר, משרד הביטחון וההסתדרות בנוגע לתנאי הפרישה של העובדים".
היועץ עצמו ענה למבקר המדינה כי השכר שקיבל מתעש אינה גבוה מהמקובל בענף הייעוץ, וכי בנושא קידום הפרטת תעש "פעלנו באופן ישיר" מול צוותי המשא ומתן בחברה ובממשלה וכי "תרמנו רבות לגיבוש הסכם ההפרטה".
גם לגבי יועצים אחרים ציינו חברי ועדת כוח אדם כי הם אינם שבעי רצון מגובה התשלום ומאופי ההסכם, אך מנכ"ל תעש השיב כי כך מקובל.
לגבי חמשת היועצים למנכ"ל, מבקר המדינה מצא כי לגבי שלושה מהם אין בתעש תיעוד בנוגע לפעילותם ולתפוקות שהם סיפקו, לגבי היועץ הרביעי המנכ"ל עצמו עשה רישום בפנקס שלו, ולגבי היועץ החמישי היה תיעוד כנדרש בתעש עצמה.
בכל מקרה, המבקר מעיר כי המצב שבו "המנכ"ל וגורמים נוספים בחברה מקבלים ייעוץ בעל פה, בפגישות ובשיחות טלפון מיועצים בכירים בעניינים משמעותיים לחברה אינו סביר ואינו תקין". בנוסף, המבקר מעיר כי תעש לא דרשה תיעוד מתאים לעבודת הייעוץ ולכן "לא ניתן לדעת איזו תמורה קיבלה בגין הפעילות של יועצי המנכ"ל והאם התשלום שהיא שילמה להם הולם לתפוקתם".
מה בעצם עשו יועצי תעש? ההקלטות שקיבל מבקר המדינה חושפות את האופן שבו באמת מדברים בישיבות הבכירות של החברה. למשל, אחת ההקלטות חושפת כי לגבי אחד היועצים, מנכ"ל תעש ענה לחברי ועדת כוח אדם של דירקטוריון החברה כי פעילותו "אינה פעילות של שביום יום" וכי היועץ מקיים פגישה פעם בחודש חודשיים, למשל עם אהוד ברק או עם סגן הרמטכ"ל לשעבר יאיר נווה, ולמעשה "הערך המוסף שלו הוא בכך שהוא משווק מערכת הגנה אקטיבית של תעש ופותח דלתות בצה"ל".
חברי הוועדה השיבו בדיון כי "היועץ מקבל תשלום של 240 אלף שקל לשנה עבור ארבע פגישות ושבעצם תעש לא מקבלת שום ערך מוסף מהיועץ".
יועץ אחר נשכר על ידי החברה בנושא מיגון אתרים אסטרטגיים. סמנכ"ל החברה הסביר באחת הישיבות כי היועץ עוזר לתעש "החל מרמת ראש הממשלה" וכי היועץ "יודע לפתוח דלתות, הוא יודע לבוא לשרים", ושחלק מהפעילות שהוא "עוזר לנו… בעצם לדפוק על הדלתות" של שר האוצר ושל שרים נוספים. מטרתו היתה לשכנע את השרים כי תעש תהיה ספק יחיד בפרויקטים של מיגון אתרים אסטרטגיים.
לגבי יועץ אחר, עולה מאחת ההקלטות כי מנכ"ל תעש הסביר לחברי הוועדה כי "היועץ יושב עם שר האוצר יובל שטייניץ, וכי הוא הפגיש את המנכ"ל עם שר האוצר ולא היינו מגיעים לשר האוצר הזה אם היועץ לא היה". המנכ"ל הוסיף כי היועץ יודע לקשר לא רק לשר האוצר אלא גם ליו"ר ההסתדרות.
חלק מהיועצים הועסקו על ידי תעש בפטור ממכרז.
מתעש נמסר בתגובה: "ממצאי דו"ח מבקר המדינה, מייחסים לשנים 2012-2010 . במהלך הביקורת של נציגי מבקר המדינה – פעלה החברה ותיקנה את כל ההערות הנכללות בדו"ח המבקר. במסגרת זו – דנו הנהלת החברה והדירקטוריון החדש - בממצאי הביקורת ובעקבות זאת – עודכנו הנהלים ורועננו ההנחיות".