$
דו"ח מבקר המדינה - רשויות ובטחון
דו"ח מבקר המדינה

ליקויים חמורים בוועדה המקומית לתכנון ובנייה רחובות

בדיקת המבקר העלתה כי לעיר אין תוכנית מתאר מקומית כוללת, כך שבמשך שנים אישרה הוועדה המקומית בקשות להיתרי בנייה, שלא בהתאם למדיניות תכנון כוללת ומאושרת

דותן לוי 16:0229.12.14

מבקר המדינה בדק את פעילותה של הוועדה המקומית לתכנון ובנייה רחובות בחודשים אוקטובר 2013 עד מרץ 2014 ובדיקתו העלתה ליקויים, חלקם חמורים, בכל הנוגע למילוי תפקידיה בתחומי התכנון, הרישוי והפיקוח על הבנייה.

 

ברמה הרוחבית מציין המבקר כי לעיר רחובות אין תוכנית מתאר מקומית כוללת, כך שבמשך שנים אישרה הוועדה המקומית בקשות להיתרי בנייה על סמך תוכניות מפורטות, שלא בהתאם למדיניות תכנון כוללת ומאושרת. בשנת 2008 יזמה הוועדה תוכנית מתאר מקומית כוללת אך זו טרם הובאה לדיון לפני הוועדה המחוזית. נקודת כשל נוספת היא היעדרה של תוכנית שימור אשר לא הוכנה על ידי הוועדה בניגוד להוראות תמ"א (תוכנית מתאר ארצית) 35, שסימנה את רחובות "כמכלול עירוני לשימור", ובניגוד לדרישת הוועדה המחוזית, המבוססת על כך שהעיר מאופיינת במבנים ובאתרים בעלי ערך אדריכלי והיסטורי.

 

רחמים מלול ראש עיריית רחובות רחמים מלול ראש עיריית רחובות צילום: יריב כץ

 

לפי המבקר, במקרים רבים שהתרחשו בשנים 2013-2012 דנה רשות הרישוי בבקשות להיתרי בנייה שלא תאמו את הוראות התכניות החלות על הקרקע ואישרה אותן ללא סמכות. בחלק מהמקרים אישרה רשות הרישוי את הבקשות בתנאים, מבלי שהושלמו התנאים המוקדמים לדיון. כמו כן מצא המבקר כשלים בתוכניות נקודתיות, כך למשל לתוכנית גדולה המייעדת כ-39 דונם לתעסוקה, מסחר ותחנת תדלוק הוספו זכויות בנייה למסחר והוגדל היקף שטחי השירות, מבלי שהשינויים נבחנו בוועדה המקומית ומבלי דיונים נוספים, למרות שמתכנן התוכנית הצביע על הטעות הוועדה המליצה שלא לתקן אותה והתוכנית קיבלה תוקף.

 

בתוכנית אחרת אושרה הגבהת בניינים במתחם גן הפקאן וניתן היתר בנייה להקמת שני בניינים בני 13 קומות כל אחד, שלא כדין. במקרה אחר, בתכנית המשתרעת על שטח של כ-9.2 דונם בין הרחובות איזנברג, הרצל וגורדון, הותרה הקמת שני בנייני מגורים וחניון ציבורי תת-קרקעי במתחם. חלק מהשטח העיקרי שהותר לייעוד למגורים נקבע כפיצוי לבעלי הזכויות בקרקע בגין הקמת החניון הציבורי למרות שזה כלל לא הוקם.

 

בנוסף, במתחם חרל"פ הממוקם במרכז העיר אשר רוב המבנים בו ישנים ומוזנחים אישרה הוועדה המקומית בקשות להיתרי בנייה שהיו מנוגדות להוראות התכנית המופקדת, מבלי שקיבלה את אישור ועדת המשנה להתנגדויות של הוועדה המחוזית ומבלי שפורסמו הודעות בעניין הסטייה מהתכנית המופקדת כנדרש בחוק.

 

מעיריית רחובות נמסר: "מדיניות הוועדה המקומית הביאה למהפך בפיתוח העיר בשנים האחרונות ורחובות הפכה לבירת השפלה, נבנו שכונות מגורים חדשות, אזורי מסחר ותעשיה, עשרות מבני ציבור, ביניהם עוגנים מהותיים לפיתוח העיר, שלא היו קיימים עד כה. בזכות הטיפול המהיר והעקבי בפיתוח מגורים, שמרה רחובות על מחירי דיור סבירים ומשכה אלפי זוגות צעירים ומשכילים לעיר. הביקורת בחנה פסיק קטן מתוך פעילות הוועדה לטובת העיר ונמסרו לה כל התשובות הנדרשות. כפי שנמסר בתשובות, אנו חלוקים על חלק ממצאי הביקורת, כך למשל לבקשה לתוספת קומות לבנייני מגורים בשכונת רחובות המדע, שנעשו בהתאם להקלות המותרות על פי חוק וחלק מהממצאים מתייחסים לתכניות שגובשו לפני עשור ואשר עברו מספר הרכבים של וועדות מקומיות ומחוזיות.

 

"הוועדה המקומית פועלת בשקיפות מלאה ועל פי חוק, כך למשל לעניין אישור שיפוץ מבנה ברחוב ביל"ו כחלק ממתחם חרל"פ, שנבע משיקולים הנוגעים לטובת שיפור חזות מרכז העיר ואשר אין בו בכדי לפגוע בתכניות העתידיות במתחם. באשר לתכנית המיתאר, התקיימו ישיבות רבות עם הוועדה המחוזית והתכנית תובא לדיון במהלך חודש ינואר. לעניין תכנית השימור נציין כי ישנה רשימת מבנים לשימור וכי הוועדה פעלה, תכננה ושימרה מבנים היסטוריים, בראשם בית העם שהוקם בשנת 1912, אשר שומר ושוחזר ונבנה לצידו היכל התרבות העירוני החדש. כן, קידמה הוועדה תכניות פרטניות למבנים לשימור. יחד עם זאת, הוועדה מקבלת הערות שונות של המבקר ובהתאם גיבשה ואישרה מדיניות אכיפה על הבנייה בתיאום עם מינהל התכנון".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x