$
דעות

המדד עלה אבל המניות ירדו

2014 היתה השנה שבה אי השיוויון שמאפיין את הכלכלה הישראלית חלחל גם לבורסה

יניב רחימי 08:1301.01.15

האמרה שאפשר לטבוע אפילו בבריכה שהגובה הממוצע שלה הוא 20 ס"מ, שבאה להמחיש עד כמה הממוצע יכול להטעות, יפה גם למדד ת"א־25 בשנת 2014.

 

מדד המניות המוביל בבורסת תל אביב רשם בשנה שחלפה תשואה חיובית של 10.2%, לא רע עבור שנה שכמעט חודשיים ממנה היו בצל מבצע צוק איתן ששיתק חצי מדינה. אלא שתשואת מדד ת"א־25 משקרת ומסתירה את הסיפור האמיתי של שוק המניות הישראלי בשנת 2014. שנה שבה אי־השוויון הכלכלי המאפיין את החברה הישראלית חלחל גם לבורסה, ובא לידי ביטוי בשונות גבוהה בין המדדים ובין המניות המרכיבות אותם.

 

הבל המדד, שקר הממוצע

מבט מעמיק למניות המרכיבות את מדד ת"א־25 מגלה תמונה הרבה פחות ורודה מזו שמצטיירת בטעות מבחינה של תשואת המדד. לא רק שכשני שלישים מהחברות בו רשמו תשואה הנמוכה מזאת שרשם המדד עצמו — מחצית מהחברות שבו הניבו תשואה שלילית והסבו למשקיעים בהן הפסדים.

 

וכל זאת בזמן שהמדד זינק מתחילת השנה בכ־10% ואף שבר את השיא של כל הזמנים. המציאות נעשית קודרת יותר אם מתייחסים לכך ששתיים מהמניות הבולטות לטובה בת"א־25 — מליסרון, שעלתה השנה ב־20%, ופרוטרום, שזינקה ב־65%, הזינוק הגבוה במדד — הצטרפו למדד רק בעדכון האחרון, שבוצע בדצמבר.

 

סולמות ונחשים

כמו במשחק סולמות ונחשים, גם את המדד ניתן לחלק לחברות שמשכו אותו כלפי מעלה וסחבו על גבן, ואת אלה שקרטעו והכבידו עליו. החברות הדואליות — ובראשן שלישיית הפארמה טבע, אופקו ופריגו — דחפו את מדד ת"א־25 לשיא.

 

מנגד היו משקולות שהעיבו על המדד, וכללו את חמש מניות הבנקים. כולן, בלי יוצא מן הכלל, סגרו את 2014 בטריטוריה השלילית, כשברקע החששות מההאטה במשק המקומי. גם חברות המזון שטראוס ואסם רשמו תשואה שלילית דו־ספרתית על רקע התחדשות המחאה ביחס ליוקר המחיה. קבוצה שלישית ואחרונה שמשכה את המדד למטה היא חברות הגז. החלטת הממונה על הגבלים עסקיים לפרק את מונופול הגז גררה צניחה בחודש דצמבר במניות אבנר (20%-), דלק קידוחים (23%-), קבוצת דלק (22%-) וישראמקו (12%-), ומיקמה את השלישייה בשליש האחרון של טבלת הביצועים ב־2014.

 

ת"א־25 וכל היתר

הפערים בין המניות המרכיבות את מדד ת"א־25 מחווירים לעומת אלה שנרשמו השנה בין מדדי המניות עצמם. בעוד מדד ת"א־25 שבר במהלך השנה שיא חיובי של כל הזמנים, מדד ת"א־75 ומדד היתר רשמו תשואות שליליות של 11% ו־13% בהתאמה.

 

חברי הממשלה לבטח יתפארו בצמיחה ובהישגים במערכת הבחירות הקרובה, אבל אלה אינם מחלחלים לשכבות הנמוכות של מדדי המניות, אלה שלא מתמצים ב־25 הכוכבות. הפערים בין המדדים החלו להתרחב בחודש אוגוסט, בעיצומו של מבצע צוק איתן, מערכה שהזכירה לכולנו שישראל אינה אי של יציבות ושהכלכלה המקומית אינה חסינת זעזועים. בין היתר, היא הביאה להתחזקות של 10% בשער הדולר מול השקל, ולמעבר של משקיעים מחברות בינוניות וקטנות לגדולות, ומחברות מקומיות — לבינלאומיות.

 

 צילום: אוראל כהן

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x