הכלכלן הראשי: ירידת מחירי הנפט תחסוך 80 שקל בחודש בממוצע לכל משק בית
על פי סקירה שפרסם היום יואל נווה הירידה במחירים תתרום לירידה בקצב האינפלציה ובמחירי הדלק, החשמל והמים ולעלייה ביכולת החיסכון של משקי הבית, שתורגש יותר בעשירונים העליונים
ירידת מחירי הנפט תחסוך כ-80 שקל בחודש בממוצע למשק בית, כך עולה מהסקירה השבועית של הכלכלן הראשי של האוצר, יואל נווה.
- הכלכלן הראשי באוצר: העלאה חדה בשכר המינימום תפגע בתעסוקת צעירים
- יואל נווה, הכלכלן הראשי במשרד האוצר
- הכלכלן הראשי באוצר: הצמיחה במשק בשנת 2015 תעמוד על כ-3%
בשנת 2012 עמד המחיר הממוצע של בנזין 95% על 7.63 שקל לליטר. בינואר 2015 יעמוד המחיר על 6.27 שקל - ירידה של 1.36 שקל לליטר. ירידה זו בהוצאה של משקי הבית על דלק תאפשר לאלו להגדיל את הצריכה של מוצרים אחרים או את החסכון (או שניהם).
מסקירתו של נווה עולה כי החסכון לא יחולק באופן אחיד בין העשירונים וככל שהעשירון גבוה יותר כך היקף החסכון עולה. עם זאת, נווה רואה בירידה במחירי הנפט התפתחות חיובית עבור המשק הישראלי.
צפי לירידה במחירי הדלק, החשמל והמים
על פי הסקירה הירידה במחירים צפויה לתרום להאטה בקצב האינפלציה, ובפרט במחירי הדלק, החשמל והמים. הירידה במחירי הנפט צפויה להגדיל את הרווחיות של חלק מהחברות הישראליות. שיפור זה בצמיחה צפוי גם בכלכלה העולמית, ויגרור להאצת קצב הגידול בסחר העולמי, וכתוצאה מכך צפוי להגדיל את הייצוא הישראלי.
מנגד מציין הכלכלן הראשי כי הירידה במחירי האנרגיה תורמת לירידה במניות של חברות האנרגיה הישראליות. בנוסף, הפגיעה ביצואניות הנפט עשוי לגרור משבר פיננסי במדינות אלו, שעלול לפגוע בכלכלה העולמית.
נווה מפרט כי בחודשים האחרונים נרשמת ירידה במחירי הנפט הגולמי, כאשר המחיר של חבית נפט מסוג WTI ירד מכ-98 דולר לחבית בסוף אוגוסט האחרון לכ-55 דולר לחבית בשבוע האחרון.
לדברי נווה קיימות מספר סיבות לירידה החדה, וביניהן החלטת ארגון ה-OPEC (ארגון המדינות יצואניות הנפט בניהן אלג'ריה, אנגולה, איראן ועיראק, להמנע מצמצום הפקת הנפט מתוך מטרה לגרום לחברות האנרגיה האמריקאיות שעוסקות בהפקת נפט מפצלי שמן לפשוט את הרגל. נווה מפרט כי הירידה במחירי הנפט הורידה את הכדאיות הכלכלית להפקת נפט מפצלי שמן. לכן גובר הסיכון לפשיטת רגל של חברות אנרגיה אמריקאיות העוסקות בתחום. מה שמתבטא כבר בירידות במדדי האג"ח והמניות של חברות האנרגיה בארה"ב ובעולם במחצית השנייה של נובמבר ובמחצית הראשונה של דצמבר, מה שהוביל לירידה בשווקי ההון בארה"ב ובעולם כולו.