$
בארץ

135 עובדי כיל זומנו לשימוע לפני פיטורים בעקבות תוכנית ההתייעלות

לאחר המלצות ועדת ששינסקי 2 התריעה כימיקלים לישראל שתיאלץ להתייעל, ואתמול הבשורה הרעה הגיעה לעובדי מפעלי ים המלח

מתי סביר 08:5712.01.15

135 עובדים במפעלי ים המלח זומנו אתמול לשימוע לפני פיטורים בעקבות תוכנית ההתייעלות של החברה. העובדים, מכל המחלקות בחברה ובכל הגילים, יגיעו בימים רביעי וחמישי למשרדי המפעל וככל הנראה ישמעו את הבשורה כי עבודתם במפעל תופסק.  

 

 

בוועד העובדים קיבלו את ההודעות בהפתעה גמורה, מאחר שממש אתמול הודיעו על הפסקה בעיצומים שנקטו כדי לנהל מו"מ עם ההנהלה. "אנחנו לא מבינים איך קיבלו את ההחלטה ולמה הוחלט על העובדים הללו. אנחנו מחזירים את העיצומים ומחריפים אותם. מעתה אין הוצאת סחורות החוצה", אמר יו"ר ועד העובדים, ארמונד לנקרי. "בכוונת החברה לפטר כ-400 עובדים, ועכשיו הוציאו מכתבים ל-135 אנחנו ניפגש עם יו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן, ונבחן את המשך דרכנו".

 

במפעלי כימיקלים לישראל, שבבעלות החברה לישראל הנשלטת על ידי עידן עופר, היו בתקופה האחרונה גלים של שימועים לעובדים, פיטורים ומשאים ומתנים עם הנהלת החברה. הרקע: אחרי שהמליצה ועדת ששינסקי להטיל על כימיקלים לישראל תשלום מס ותמלוגים עד ל-56% מרווחיה, הפעילה החברה לחץ על הוועדה ועל המדינה, ובין היתר הודיעה על הקפאת השקעות בישראל וביטולן, סגירה עתידית של אחד מפעל המגנזיום ופיטורי עובדים, מכירת חלק ממפעל אחר שהיא מקימה, ושורה של שינויים נוספים. לטענת החברה, יחד עם עלויות קציר המלח שהושתו עליה, והחרגתה מחוק עידוד השקעות הון, התמלוגים והמסים יפגעו בה כלכלית.

 

הפגנה של עובדי כיל היום בת"א הפגנה של עובדי כיל היום בת"א צילום: עמית שעל

 

כתוצאה מכך רוככו המלצות הווע דה והוקטנו שיעורי המס שהמליצה הוועדה להטיל על כיל, מה שצפוי להפחית בעשרות מיליוני שקלים בשנה את הכנסות קופת המדינה. המסקנות הסופיות קבעו שמס רווחי היתר ייגבה מתשואה של 14% ומעלה, ולא 11% כפי שהיה בהמלצות הביניים. למרות ההקלות, בכיל לא היו מרוצים מהמלצות הוועדה, והמשיכו לטעון כי החברה תיאלץ לפטר עובדים.

 

החברה טענה כי "ההמלצות מטילות על כיל את המיסוי הגבוה בעולם, והתוצאה הבלתי-נמנעת היא מכה קשה לפעילות כיל בישראל, לאלפי המשפחות בנגב המתפרנסות ממפעלי החברה ולכלכלת הנגב כולה... כיל נאלצה לבטל השקעות בנגב בשיעור של 2.5 מיליארד שקל, ושוב נאלצת לשקול ביטול השקעות נוספות בנגב בהיקף של 3.5 מיליארד שקל ובסך הכל 6 מיליארד שקל".

 

במפעלי ים המלח התנהל בחודשיים האחרונים סכסוך בין ההנהלה לעובדים על רקע כוונת ההנהלה לבצע צמצומים, והעובדים הפעילו עיצומים. על פי העובדים, בכוונת ההנהלה לבצע תוכנית התייעלות נרחבת בכל המפעלים, שתכלול פיטורים של מאות רבות של עובדים. במפעל הברום בנאות חובב כבר הוצאו בחודש שעבר 144 מכתבי שימוע לפיטורים, אך הם בוטלו בעקבות כניסת הצדדים למו"מ. המו"מ לא צלח, ובית המשפט שלח את הצדדים להמשיך ולהתדיין.

 

במפעלי כי"ל בנגב עובדים כ-4,000 עובדים בשישה מפעלים: מגנזיום, ברום, מפעלי ים המלח, רותם אמפרט, פריקלס ומפעלי תובלה.

 

מכיל נמסר בתגובה: "לאור גזירות הממשלה (החרגה מחוק עידוד השקעות הון, הסכם הקציר והצלת מלונות ים המלח ופסיקת בוררות התמלוגים) והמלצות ועדת ששינסקי ,2 כיל תיאלץ לשלם עוד מיליארד וחצי שקלים תקבולים למדינה, בנוסף למיליארד שקלים בשנה שהיא משלמת כבר היום. מציאות קשה זו מחריפה נוכח המשבר הקשה העובר על שוק הדשנים וירידת המחירים החדה בשוק זה. כתוצאה מכך כיל חייבת לנהוג באחריות ולהתאים את האסטרטגיה העסקית שלה בישראל למציאות הנכפית עליה.

 

"במסגרת שינוי האסטרטגיה של כיל גובשה תוכנית התייעלות מקיפה, שהוצגה לוועד בהר - חבה לפני כמה חודשים, מתוך כוונה לקיים מו"מ רציני וענייני לקראת הסכמה על מימוש תוכנית ההתייעלות. לצערנו הרב, במשך חודשים ארוכים ועד העובדים סירב לקיים מו"מ רציני, ואף נקט שורה של מהלכים חד-צדדיים שלוו בעיצומים ובפגיעה בחברה. לאור התנהגות הוועד לא נותרה בידי ההנהלה ברירה אלא לזמן באופן ישיר ואישי את העובדים לשימוע לפני הפסקת עבודה". 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x