$
בארץ

בנק ישראל: סימנים ראשונים שהפיחות בשקל מול הדולר משפיע לטובה על היצוא

כך עולה מפרוטוקול דיון הריבית האחרון שפורסם היום. חברי הוועדה הביעו בדיון את חששם מעליית מחירי הדירות, אך ציינו כי מלאי הדירות הלא מכורות עשוי לבלום מגמה זו

אמנון אטד 11:4612.01.15

מגמת הפיחות בשער השקל מול הדולר אומנם נחלשה בחודש האחרון, אך כבר ניכרים סימנים ראשונים לכך שהפיחות משפיע לטובה על היצוא. כך ציינו חברי הוועדה המוניטרית של בנק ישראל על הפיחות שנרשם בחודשים האחרונים, בדיון הריבית האחרון שנערך בבנק ישראל בסוף החודש שעבר, שאת הפרוטוקול שלו מפרסם הבנק היום (ב').  

 

מאז דיון הריבית הקודם נחלש השקל מול הדולר בכ-2%. מול היורו התחזק השקל בתקופה זו ב- 0.7%, ומול שער החליפין האפקטיבי ("סל המטבעות") התחזק השקל ב-0.2%. מתחילת השנה נחלש השקל מול סל המטבעות בשיעור מצטבר של 3.7%.

 

בנושא האינפלציה השלילית ששוררת כעת במשק, הסכימו חברי הוועדה המוניטרית כי ירידות המחירים נובעות בחלקן מהתפתחויות שהתרחשו מחוץ למשק, כמו הירידה במחירי הנפט הגולמי וירידת המחירים באירופה. חלק מחברי הוועדה העריך כי ירידת המחירים אינה מעידה על ירידה בביקושים המקומיים. חברי הוועדה התלבטו בשאלה אם הנתונים האחרונים מצביעים על בלימת הירידה בסביבת האינפלציה במשק. זאת לאחר שקצב העלייה השנתי של המדד עלה במקצת, אף כי הוא עדיין שלילי, ונבלמה הירידה שנצפתה בחודשים האחרונים בציפיות לאינפלציה לטווחים השונים.

 

חברי הוועדה הסכימו כי ההפחתות היזומות של הממשלה בתעריפי המים והחשמל צפויות להפחית באופן חד-פעמי את רמת המחירים, והן צפויות להוריד את מדד ינואר ב-0.4%. להערכתם, בניכוי השפעה חד-פעמית זו, הציפיות לאינפלציה לשנה הקרובה נמצאות סמוך לגבול התחתון של יעד האינפלציה השנתי שקבעה הממשלה (3%-1%). על פי התחזית של חטיבת המחקר בבנק ישראל, השנה צפויה האינפלציה להסתכם ב- 1.1%, ובניכוי ההשפעה של הוזלת מחירי החשמל והמים ב-1.5%.

 

יצוא יצוא צילום|: SHUTEERSTOCK

 

חברי הוועדה הביעו בדיון את חששם מהתחדשות המגמה של עליית מחירי הדירות, אך ציינו יחד עם זאת כי הרמה הגבוהה של מלאי הדירות הלא מכורות עשויה לבלום מגמה זו. מחירי הדירות, שאינם נכללים במדד המחירים לצרכן, עלו בחודש אוקטובר - עוד לפני ההודעה על ביטול תכנית מע"מ אפס - בשיעור חד של 1.4% לעומת החודש הקודם. בחודש אוקטובר נמשכה העלייה במכירת הדירות החדשות, לאחר עלייה חדה שנרשמה גם בחודש ספטמבר.  מכרזים ראשונים במסגרת תכנית "מחיר מטרה" הושקו בחודש החולף. סעיף הדיור במדד המחירים לצרכן (שמתבסס למעשה על מחירי שכר הדירה) עלה בחודש נובמבר ב- 0.2%, בהמשך לעלייה בשיעור דומה שנרשמה בחודש הקודם. ב- 12 החודשים שהסתיימו בנובמבר עלה סעיף זה בשיעור מצטבר של 2.7%.   

 

בתום הדיון הצביעו חמשת חברי הוועדה המוניטרית פה אחד בעד השארת הריבית לחודש ינואר ללא שינוי, ברמה של 0.25%.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x