פרשנות
לנקות את השחיתות
היחידה לחקירות הונאה עבדה קשה בחצי השנה האחרונה. ההתמקדות בחשיפת השחיתות היא דבר שיש לברך עליו ולעודד אותו, גם כשהעיתוי עלול לעורר תהיות. השאלה כעת היא מה יקרה עם אותן פרשיות בהמשך הדרך והאם יגיעו לפתחו של בית המשפט
- ראש רשות מקרקעי ישראל בנצי ליברמן חשוד בעבירות מירמה
- המשטרה ממליצה להעמיד לדין את בנימין בן אליעזר
- השחיתות בנמל אשדוד: יניב בלטר שוחרר לביתו בתנאים מגבילים
חצי שנה עמוסה במיוחד עברה על להב 433 ובפרט על היחידה לחקירות הונאה (יאח"ה). שרשת של פרשיות שחיתות העסיקו את החוקרים ואת התקשורת - החל מפרשת השחיתות בנמל אשדוד, דרך החשדות נגד בנימין (פואד) בן אליעזר, המשך בפרשת השחיתות המיוחסת ברובה לאנשי ישראל ביתנו וכלה, נכון לעכשיו, בפרשת רשות מקרקעי ישראל. במשטרה מרמזים בחודש האחרון על מספר פרשיות נוספות שנמצאות בקנה, העוסקות גם הן בשחיתות ציבורית והיד, נראה, עודנה נטויה.
אפשר להעלות ספוקלציות רבות על צירוף המקרים שהוביל לחשיפת כל כך הרבה פרשיות בתקופה כה קצרה. למשל, מינויו לפני כשנה וחצי של ניצב מני יצחקי לראש אגף החקירות והמודיעין, המפקח על החקירות או פרישתו המתקרבת של המפכ"ל יוחנן דנינו ורצונו להשאיר חותם בטרם ילך לדרכו. ומנגד, כמובן, רצונה של המשטרה לשקם את המוניטין שלה לאור אירועים שקרו בשנה האחרונה ופגעו בשמה הטוב. לחילופין, הרוח הגבית שקיבלה המשטרה בעקבות הכרעת הדין בפרשת הולילנד (העומדת בימים אלו תחת ערעור לביהמ"ש העליון).
דרוש אומץ
כך או כך, ההתמקדות בחשיפת השחיתות היא דבר שיש לברך עליו ולעודד אותו, גם כשהעיתוי שלהן עלול לעורר תהיות. השאלה כעת היא מה יקרה עם אותן פרשיות בהמשך הדרך? האם אלו יגיעו לפתחו של בית המשפט? בינתיים, מסתמן שזהו הכיוון - לאחרונה סיימה המשטרה את החקירות בעניין הנמל ובעניין בן אליעזר ובשתיהן המליצה על העמידה לדין. בעניינה של פרשת ישראל ביתנו הכיוון זהה. נכון שהחקירה עוד בעיצומה אבל גורמים המעורבים בחקירה מספרים כי הראיות שנאספו עד כה אכן יובילו לכתבי אישום נגד חלק מהמעורבים לפחות.
האם בית המשפט יהיה אמיץ מספיק להמשיך את הקו של השופט דוד רוזן שדן בפרשת הולילנד ויחמיר עם המורשעים כדי לייצר הרתעה? נוכל רק לקוות שכן. הרתעה, הן בדרך של מאסר והן דרך הכיס הפרטי של המורשעים היא הדרך היחידה לנקות את השחיתות.