בחירות 2015
הח"כים פורשים מהכנסת אבל ממשיכים ליהנות ממשכורת
לאחר פיזור הכנסת היקף עבודת הח"כים הצטמצם, ולמרות זאת, מי שהודיעו על עזיבתם עדיין מקבלים שכר מן הציבור. "כלכליסט" בדק מה עושים חברי הכנסת ששכרם עלה בינואר במאות שקלים לחודש
מבט אחד בלוח הישיבות של הכנסת לשבועות הקרובים מעלה חמישה דיונים שנקבעו בוועדות שלה. בכל המקרים מדובר למעשה בישיבות פרוצדורה שהתוכן שלהן וההחלטות שיתקבלו בהן סוכמו מבעוד מועד בין סיעות הבית. המליאה תתכנס כנראה עוד פעם אחת בלבד, והכנסת שוממת לחלוטין בימים אלה. מרבית חברי הכנסת עסוקים בלחימה בחזית הפריימריז ובכנסי הבחירות, וממילא מאז הוחלט על פיזורה, הפעילות של הבית כמעט אפסית בהיעדר עבודה פרלמנטרית. למרות זאת, הכנסת, באופן פורמלי לפחות, לא חדלה מלתפקד, ועד כינונן של ממשלה וכנסת חדשות היא אמורה להמשיך בפעילותה.
- מדד הח"כים החברתיים בליכוד: בראש - יריב לוין, במקומות האחרונים - אלקין ונתניהו
- חגיגת היועצים של תעש: החברה הוציאה 8.4 מיליון שקל ליועצים חיצוניים
- זכות הציבור לדעת? חכו שנתיים
זו גם הסיבה שכלל 120 חברי הכנסת ממשיכים לקבל את משכורותיהם המלאות חודש בחודשו. ואולם, לצד הח"כים הרבים שעובדים כדי לקבל מקום ריאלי בכנסת הבאה ישנם לא מעט שהודיעו בשבועות האחרונים על פרישה מהחיים הפוליטיים. חלקם התעייפו מהעבודה הפרלמנטרית, אחרים לא הזדהו יותר עם עקרונות מפלגותיהם, וישנם מי שהבינו שלא יצליחו להתברג במקום ריאלי ברשימה פוליטית והחליטו לפרוש.
אלא שהודעה על פרישה מהחיים הפוליטיים לא מפריעה למשכורת להמשיך לזרום לחשבון הבנק. כך קורה שחבר כנסת שהודיע לפני חודש ויותר שלא יתמודד על מקום בכנסת הבאה זוכה בפועל לכשלושה חודשים של משכורת לכל דבר אף שפעילותו בהם מועטה.
משכורתו של חבר כנסת כיום היא 39,561 שקל ברוטו. מדובר למעשה במשכורת שמנה מזו שקיבלו חברי הכנסת בשנה שעברה, שכן החודש התעדכן שכרם ועלה ב־1.9% בהתאם לעליית מדד המחירים לצרכן. המשמעות היא שבפועל בחודשים שלפני הבחירות הח"כים זכו לתוספת של 674 שקל ברוטו.
הח”כים יזכו למשכורת עד לסוף חודש מרץ לכל הפחות
גם שורת הפורשים תזכה לקבל בשלושת החודשים הקרובים, לפחות, את המשכורת המשודרגת. כל 120 חברי הכנסת יזכו לתשלום משכורות רצוף לפחות עד סוף חודש מרץ 2015.
אם לא תורכב עד אז הממשלה הבא, ימשיכו הח"כים כולם - הפורשים והנשארים - לקבל את משכורותיהם עד אשר תכונן הכנסת ה־20.
הם יזכו גם לחבילת פרישה נאה. על פי החלטת ועדת גרונאו לבחינת התשלומים לחברי הכנסת, כל אחד מהם מקבל מענק פרישה בהיקף של משכורת אחת על כל שנת כהונה, זאת מהשנה השנייה לכהונתו ועד שש שנים. לדוגמה, חבר שכיהן רק בכנסת הנוכחית ולא יכהן בכנסת הבאה, כלומר היה ח"כ במשך שנתיים, יקבל מענק פרישה של משכורת אחת, כלומר כ־39 אלף שקל. חברי הכנסת הפורשים זכאים גם למימון של תשלומי טלפון ומינוי לעיתון. בנובמבר שינתה ועדת הכנסת את התשלומים לחברי הכנסת הפורשים, וקבעה כי מי שהחל לכהן לפני הכנסת ה־17 (ממשלת אולמרט ב־2006) יקבל עם פרישתו את המכפלה של 750 שקל במספר השנים שבהן כיהן. מי שהחל לכהן בכנסת ה־17 יקבל מענק חד־פעמי של 750 שקל בלבד. המענק כרוך במס.
ח"כ עדי קול מיש עתיד הודיעה בסוף חודש דצמבר שמיצתה את הפוליטיקה והסבירה: "החיים הפרלמנטריים אינם מתאימים לי". קול היא מחברות הכנסת הפעילות ביותר בכל הנוגע לחקיקה בכנסת החולפת, אך היא גם הצליחה להסתכסך עם ראש מפלגתה יאיר לפיד.
כך או כך, החיים הפרלמנטריים אולי לא מתאימים לחברת הכנסת הפורשת, אבל המשכורת הכרוכה בהם כן. קול עדיין נהנית מכספי הציבור וכך גם בחודשים הקרובים, ואתמול אמרה בתקיפות בשיחה עם "כלכליסט": "אני לא חייבת לענות לך בשום צורה". קול אינה לוקחת חלק בקמפיין הבחירות של מפלגתה ואינה משתתפת בכנסים או באירועי בחירות מכל סוג שהוא.
גם חבר הכנסת ניצן הורוביץ נהנה אתמול מיום נינוח במיוחד, בזמן שחבריו למפלגה עד לא מזמן התרוצצו בפריימריז שקיימה מרצ. הורוביץ, כמו קול, ביקש לא להתראיין לכתבה וסירב לפרט על מעשיו בימים אלה. הוא אינו לוקח חלק בפעילות מרצ.
חבר הכנסת הפורש מאיר שטרית מצוי בתקופה זו בחופשה. "לראשונה זה 41 שנה אני לא לוקח חלק במערכת בחירות ונושם קצת אוויר", אמר אתמול שטרית, חבר הכנסת הוותיק ביותר שהודיע לאחרונה על פרישה. שטרית הקפיד לציין: "עבודת הכנסת נמשכת, ועדיין יש ועדות שאני צריך להגיע אליהן כמו חוץ וביטחון. הכנסת עובדת גם בזמן פגרה". אכן כאמור מתכנסת מעת לעת איזו ועדה לדיון, אך התדירות נמוכה במיוחד.
כך למשל, חבר הכנסת הפורש אבישי ברוורמן, שנמצא בימים אלה בחו"ל לשם ניחום אבלים, עדיין מנהל דיונים בוועדת הכלכלה, וכך גם יו"ר ועדת חוקה הפורש דוד רותם, שמכשיר הטלפון שלו היה כבוי אתמול במשך שעות ארוכות, וח"כ דוד צור, שנמצא בביקור פרטי בארה"ב.
מלשכת ברוורמן נמסר: "במהלך פגרת הבחירות ברוורמן השתתף בדיונים להצלת ערוץ 10, בדיון מליאה שעסק במונופול הגז הטבעי ובדיונים נוספים". בשיחה עם צור אתמול הוא הודה: "המשכורת שאנחנו מקבלים לא מצדיקה את העבודה שלנו. אני בהחלט מסכים, זו חופשה שנכפתה עלינו".
שעות העבודה מצומצמות, המשכורות דווקא לא
נשאלת השאלה אם בעבור שעות עבודה מעטות בחודש צריכים כל חברי הכנסת, גם אלה שאינם עושים דבר חוץ מלחפש את ייעודם הבא, להמשיך לקבל משכורות על חשבון הציבור.
בעבר הועלו הצעות שונות בעניין זה, בין היתר כדי לענות את השאלה מה קורה כאשר חבר כנסת בוחר להודיע על פרישה דווקא בזמן פגרה וכך נהנה גם מאי־עשייה וגם ממשכורת.
אחת האפשרויות המתקבלות על הדעת היא מתן תשלום לח"כים הפורשים בעבור הגעה לדיון ועדה או מליאה.
לצד קול, הורוביץ, רותם, שטרית, ברוורמן, עמרם מצנע ומוחמד ברכה - כולם חברי כנסת שהודיעו על עזיבה עד כה - פורשת שורה של שרים. ואולם, ללימור לבנת, יאיר שמיר, יצחק אהרונוביץ' ועוזי לנדאו עדיין יש לשכות שר פעילות. בתגובה לדברים מסר מצנע: "לו פרישתי היתה חוסכת את הכסף שמשולם לי, הייתי פורש, אבל אם אפרוש, על פי הנוהל ייכנס במקומי חבר כנסת אחר ולכן ממילא חיסכון לא יהיה כאן".
אף שחלק מהשרים כבר לא ממש מתעניינים בנעשה במשרדים שהם מופקדים עליהם, לפי הטענות, לפחות יש להם מקום עבודה להגיע אליו, רשמית, בכל בוקר.
מקרים אחרים לגמרי הם המקרים שבהם הודיעו חברי כנסת על פרישה מהפוליטיקה אבל גם על התפטרות מהכנסת: כך עשו בנימין בן אליעזר, אריה דרעי וישראל חסון. בעשותם כן הם הפסיקו לקבל את משכורותיהם.