$
בארץ

הריבית לחודש פברואר תישאר ללא שינוי, ברמה של 0.25%

זה החודש החמישי ברציפות שהוועדה המוניטרית של בנק ישראל משאירה את הריבית ללא שינוי. הסיבה העיקרית: סימני התאושוות בפעילות במשק ואפשרות לקצב צמיחה גבוה יחסית ברבעונים הקרובים

אמנון אטד 16:0126.01.15
הוועדה המוניטרית של בנק ישראל החליטה היום (ב') כצפוי להשאיר את הריבית במשק חודש חמישי ברציפות ללא שינוי, ברמה של 0.25%. הסיבה העיקרית להשארת הריבית לחודש פברואר ללא שינוי היא העובדה שאינדיקטורים כלכליים שונים שהתפרסמו אחרי מבצע צוק איתן מצביעים על התאוששות בפעילות המשק, ועל אפשרות לקצב צמיחה גבוה יחסית ברבעונים הקרובים.

המדד המשולב למצב המשק שמחשבת חטיבת המחקר של בנק ישראל עלה בדצמבר ב-0.3%, ובמקביל עדכן בנק ישראל כלפי מעלה את מדדי כל שלושת החודשים הקודמים. בעקבות העליות החדות יחסית שנרשמו בחודשים האחרונים בשער הדולר מול השקל, זינק יצוא הסחורות ברבעון השלישי של השנה בהשוואה לרבעון הקודם בשיעור שנתי גדול של 16.5%. שיעור האבטלה ירד בנובמבר ב-0.1% בהמשך לירידה חדה-יחסית של 0.6% שנרשמה באוקטובר.

 

 

ריבית נמוכה יותר מקטינה את עלויות המימון של היצרנים וגורמת להגדלת הביקושים, ובכך היא מסייעת להגברת הפעילות במשק. אולם הנתונים האחרונים על מצב המשק מאפשרים כאמור לבנק ישראל לדחות את הפחתת הריבית האחרונה שעדיין נותרה ברשותו למועד מאוחר יותר.

 

גורם נוסף שתמך בהחלטה להשאיר את הריבית ללא שינוי הוא המשך העלייה הזוחלת במחירי הדירות. בחודשים אוקטובר- נובמבר עלו מחירי הדירות לעומת החודשים ספטמבר-אוקטובר ב- 0.2% והשלימו עלייה שנתית של 5.8%. הפחתת הריבית מקטינה את תשלומי הריבית על המשכנתאות במסלול הצמוד לריבית ה"פריים", מגדילה לכן את הביקושים למשכנתאות ותורמת בכך להמשך העלייה במחירי הדירות.

 

קרנית פלוג, נגידת בנק ישראל קרנית פלוג, נגידת בנק ישראל צילום: יהודה עשור

  

גם העלייה שנרשמת בחודשים האחרונים בשער הדולר מול השקל מאפשרת לבנק ישראל להימנע כעת מהפחתת ריבית נוספת. ריבית נמוכה יותר תומכת בהחלשת השקל, אולם בחצי השנה האחרונה השקל נחלש כאמור במידה רבה מול הדולר גם ללא התערבות בנק ישראל.

 

"בהתאם לציפיות, אך הבעיות יצופו במהירה בחודשים הקרובים"

 

בעקבות פרסום הריבית אמר אילן ארצי, מנהל השקעות ראשי בבית ההשקעות הלמן-אלדובי: "ההודעה הנה בהתאם לצפיות, אך הבעיות עימם מתמודד בנק ישראל יצופו במהרה שוב בחודשים הקרובים. האינדיקאטורים הכלכליים שפורסמו לאחרונה הפתיעו לטובה, בעיקר נתוני התוצר שממשיכים להצביע על גידול בצריכה הפרטית והציבורית ועל התאוששות קלה בייצוא. לאור זאת, הנתונים האחרונים לא מחייבים את בנק ישראל לנקוט בפעולה מסוימת היום והוא יכול להמשיך ולבחון את השפעתן של הורדות הריבית הקודמות שביצע ואת השפעת התחזקות הדולר על המשק.

 

מנגד, האינפלציה שנה אחורה שלילית ורחוקה מיעד האינפלציה של בנק ישראל. אנו מניחים כי בחודשים הקרובים נחזור לראות מדדים שליליים בעיקר עקב מגמה מתמשכת של הוזלה במחירי הסחורות ועקב שינויי מחירים מבניים שיובילו להורדת מחירים נוספת, במידה ותרחיש זה יתממש, בנק ישראל יצטרך לחשוב שוב על סוגיית הריבית וכיוונה".

 

"ההערכה שלנו הינה ששיעור הצמיחה בשנת 2015 צפוי להישאר ברמה נמוכה של כ-2.6%, כפי שהיה בשנת 2014.

עם זאת, בראיה לשנת 2016 אנו מעריכים כי ניתן יהיה לחזור לתוואי של צמיחה מואצת, אם הממשלה החדשה תשכיל לגבש מדיניות כלכלית שתעודד את הגדלת ההשקעות במשק. השילוב של סביבת ריבית נמוכה, פיחות בשער השקל, ומחירי אנרגיה נמוכים, יוצרים סביבה כלכלית היוצרת רוח גבית ומאפשרים אימוץ מדיניות ממשלתית מרחיבה ומעודדת צמיחה, ללא חשש מהיווצרות לחצים אינפלציוניים", כתב חן הרצוג, הכלכלן הראשי, BDO Consulting Group.

 

 עידן אזולאי, מנהל השקעות ראשי באפסילון מסר בעקבות פרסום הריבית כי "בהודעת הריבית, בנק ישראל קושר בין הריבית במשק שלנו לריבית בעולם, כך שיתכן ותהליך הפחתות הריבית ימשך בעולם, בנק ישראל יפעל גם הוא. לצד זאת, הבנק מעודד מההאצה בפעילות במשק ברבעון הרביעי. אלא שנתוני החודשיים האחרונים הם פחות חיוביים ובמידה והמגמה הזו תימשך, בנק ישראל יצטרך לפעול".

 

לדברי יניב פגוט אסטרטג ראשי של קבוצת איילון, "המבחן המרכזי של בנק ישראל יגיע בהמשך שנת 2015 ככל שיתקרב מועד העלאת הריבית בארה"ב. הבנק המקומי ידרש להחליט האם ניתן להחיל פער ריביות שלילי בן הריבית המקומית לריבית ארה"ב או שיש לפעול בזירה המוניטרית במקביל".

 

"אין ספק כי נגידת בנק ישראל, קרנית פלוג, פעלה בשלוש פעימות של הורדת ריבית במהלך שנת 2014, אך פעולות אלו היו איטיות מדי ומאוחרות מדי. נראה שבנק ישראל נוקט גישה פאסיבית בהשוואה לאמירות חזקות של נגידים כגון "הליקופטר בן" (ארה"ב) ו"סופר מריו" (גוש האירו), נגידי הבנקים המרכזיים בעבר ובהווה. אמירות אלו מדגישות את הדימוי האקטיבי אשר לקחו נגידים אלו בהתנהלותם", כתב עוזי לוי, אנליסט ראשי, במחלקת המחקר של אינפיניטי. לדבריו, "הכלכלה המקומית ושוק ההון המקומי מצפים בהתאם לאקטיביות ואפקטיביות במדיניות בנק ישראל וזאת בדומה לכלכלות הגדולות בעולם. המדדים השליליים הצפויים בחודשים הקרובים, האג'נדה של הבחירות הקרבות וההאטה העולמית יתכן ויאלצו את בנק ישראל למצוא פתרונות יצירתיים מלבד נשק הריבית. לנוכח הנתונים האחרונים במשק הישראלי אנו סבורים כי ריבית בנק ישראל תיוותר אפסית לזמן ממושך".

 

רו"ח אהוד רצאבי-נשיא לה"ב, לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל, מסר כי "המדיניות המוניטרית בלבד לא יכולה ליצור כלים נוספים לעידוד המשק. אל אף הבחירות הקרובות על הממשלה ליצור מהלכים להגברת הפעילות העסקית במיוחד בשוק המקומי".

 

לדברי אורי גרינפלד, הכלכלן והאסטרטג הראשי של פסגות, "על אף שההחלטה להותיר את הריבית על כנה היתה צפויה יש לשים לב לכך שהודעת בנק ישראל שמה דגש על ההתפתחויות האחרונות בעולם. בין התפתחויות אלו בולטים העידכון כלפי מטה של תחזיות הצמיחה העולמיות, הפחתות הריבית במספר משקים, תוכנית ההרחבה הכמותית בגוש האירו והיחלשות האירו כתוצאה מכך. כל הגורמים האלו ובעיקר היחלשות האירו אשר הביאה לתיסוף של 4.4% בשקל מול הסל עלולים ליצור לחץ על בנק ישראל לפעול שוב במהלך החודשים הקרובים. עם זאת, אנו מעריכים כי במידה והוועדה המוניטארית תחליט לפעול יהיה זה דרך שוק המט"ח ולא דרך כלי הריבית וזאת גם על מנת שלא להוסיף דלק למדורת שוק הדיור".

 

עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים מעריך כי "רוב הסיכויים הם שבנק ישראל יבחר להשאיר את הריבית ללא שינוי גם בחודשים הבאים זאת על רקע דו"ח היציבות הפיננסית שפרסם הבנק לאחרונה המצביע על כך שהסיכון המרכזי ליציבותה של המערכת הפיננסית המקומית טמון בחשיפתה הגבוהה למשקי הבית ולשוק הדיור במיוחד".

 

יחד עם זאת, הוא מציין כי, "היות ועדיין השקל חזק במונחים ריאליים היסטוריים מול סל המטבעות, בנק ישראל ימשיך ויפעל בחודשים הקרובים בשוק המט"ח, על מנת לשמר ואף להעצים את הפיחות, שבתורו יתרום לעלייה בציפיות לאינפלציה (כמו גם באינפלציה בפועל) ויביא לשיפור היצוא ב-2015, במיוחד לאור העדכון כלפי מטה בסחר העולמי".

 

"לא הייתה כל הפתעה בהחלטת הריבית, גם לא בנוסח ההחלטה", אומר יונתן כץ מלידר שוקי הון. "בנק ישראל ממשיך לאזן את מגמת הירידה באינפלציה (או דפלציה) עם שיפור בנתונים הכלכליים בישראל והאצה בפעילות לאחר צוק איתן. השאלה הגדולה תהיה: אם איזון זה לא יהפוך להיות בעייתי בעוד כחודשיים כאשר קצב האינפלציה השנתית ירד באופן משמעותית מ- 0.2%- ב- 12 החודשים האחרונים כעת ל- 0.9%-, זאת לאחר פרסום מדד מרץ. דפלציה כה חדה, גם אם היא נובעת מגורמים חד פעמיים בחלקם, צפויה ללחוץ על האגף "היוני" בוועדה המוניטארית לפעול להורדת ריבית נוספת", הוא אומר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x