חשבון בבקשה
ויש גם עמלות: כמה מרוויח בעל מכונת שתייה אוטומטית?
הן נמצאות בבתי חולים, בבתי ספר ובמוסדות שונים ודורשות תחזוקה מועטה יחסית. אך האם זה כדאי? מפעיל ותיק: "בתחום הזה כולם עשירים במחשבות"
- הרבה גבינה ובצק: כמה מרוויחה פיצריה שכונתית?
- כמה מרוויחים מועדוני הכדורגל על כרטיס למשחק?
- כמה מרוויחה חומוסייה על מנת חומוס?
בדרך זו מפעילי המכונות נהנים מרווחיות נמוכה יחסית על המוצר ובונים על מחזור גבוה. כך למשל (כפי שמוצג בטבלה), מפעיל עם 30 מכונות שבהן יש יותר מ-600 פחיות, אשר ממלא אותן שלוש פעמים בחודש, מגיע למחזור נאה על קרוב ל-60 אלף פחיות שהוא מוכר. הבעיה היא במחזורים נמוכים יותר. למען הנוחות, חושבו מכונות של פחיות בלבד. החזר על מע"מ, שאותו מקבל בעל העסק על חלק מהוצאותיו, גם כן לא חושב.
מחיר מכונה שכזאת נע בין אלפי שקלים בודדים למכונה משומשת או פשוטה במיוחד, ויכול להגיע עד לכ-20 אלף שקל לחדשה. אך ההוצאה לא חד-פעמית וישנן גם הוצאות נוספות: הזמן הדרוש למילוי המכונות, דלק, הנהלת חשבונות ועוד, וזאת לצד מחסן שהמפעיל מחזיק. פקיד בחצי משרה עולה כ-3000 שקל בחודש, הוצאות על רכב ותחזוקה במפעיל קטן מגיעות לכ-7,000 שקל ושכירות על מחסן בגודל של 90 מ"ר יכולה להגיע לכ-2,000 עד 3,000 שקל, תלוי במיקום. "זה עסק טוב בגלל המחזורים הגבוהים", אומר מפעיל ותיק. "אבל בתחום הזה כולם עשירים במחשבות. מספיק שהיה חודש אחד חלש, או מישהו ששבר לך את המכונה והתיקון עלה 2,000 שקל, כדי שתפסיד".
הצעת חוק לשינוי שיטת המכרזים וההתקשרויות עם ספקים ונותני שירותים, שהיתה אמורה להסדיר את גובה העמלה שנגבית במוסדות ציבוריים (ובהם בתי חולים), הוקפאה בגלל התפזרות הכנסת, ואפשר אולי לקוות שבכנסת הבאה העניין יוסדר.