הפלסטינים: ממחר נאסור כניסת מוצרי מזון מישראל
ועדה ברשות הפלסטינית החליטה על הצעד בתגובה להקפאת כספי המסים מצד ישראל. אם האיום יתממש, תנובה ויפאורה יהיו הנפגעות העיקריות
להערכת גורם בענף המזון, היקף המכירות הכולל של חמש חברות המזון הגדולות לרשות הפלסטינית עומד על כמיליארד שקל בשנה. אחת החברות המוכרת לרשות הפלסטינית בהיקפים גדולים יחסית, המוערכים בענף במאות מליוני שקלים בשנה, היא תנובה. זאת על רקע היותה ספקית מוצרי חלב טריים בסיסיים. מדובר בנתון מעניין על רקע עסקת המכירה של תנובה לברייט פוד הסינית. לטענת בכיר בענף המזון, "לא מן הנמנע כי הרוכשת תבקש מתנובה הבהרות במידה שהאיום בחרם ימומש ולאור העובדה שתנובה מספקת חלב, גבינה צהובה ומוצרי יסוד טריים אחרים בהיקפים גדולים לרשות".
לפי ההערכות, גם יפאורה מוכרת לרשות הפלסטינית מוצרים בהיקף רחב יותר משאר החברות, מכיוון שלחברה מותגי מיצים זולים דוגמת קריסטל, פז ו־rc קולה הנותנים מענה לצורך, בהיעדר מפעל מיצים באזור. זאת בשונה מקוקה קולה המייצרת ברמאללה על ידי זכיין מקומי. למוצרי אסם ושטראוס ישנם תחליפים רבים ברשות, בדמות מוצרים מיובאים והערכות שעבור חברות אלו, מדובר בשיעור הנמוך מ־5% מכלל מכירותיהן השנתיות.
ברשות הפלסטינית פועלים שורה של גופים שעוסקים בקשר הכלכלי עם ישראל בראשם הוועדה של משרד הכלכלה להחרמת מוצרים מההתנחלויות. הוועדה הזאת והחרם כמעט ואינם אפקטיביים מכיוון שקשה מאוד לזהות את הייצור מההתנחלויות. הוועדה שקיבלה את ההחלטה אינה בעלת תוקף סטטוטורי והחלטותיה אינן בגדר חוק מחייב.