רשות ניירות ערך: "חשבון הנוסטרו בבית ההשקעות מאור-לוסקי היה חשבון קש"
כך טענה אתמול הרשות במהלך דיון בבית המשפט על כספים שהוקפאו בחשבונות בית ההשקעות. הרשות חוקרת מזה כשנה חשד שתרמית ניירות ערך שבוצעה בבית ההשקעות הניבה רווחים של כ-11 מיליון שקל
"חשבון הנוסטרו בבית ההשקעות של שאול מאור (מאור-לוסקי, ת"ג) היה חשבון קש", כך טען אתמול סגן היועצת המשפטית של מחלקת החקירות ברשות ני"ע, ערן שחם-שביט, במהלך דיון בבית משפט השלום בת"א. הדיון נערך במסגרת בקשה של מאור להפשיר 750 אלף שקלים שהוקפאו בחשבונות. זאת במסגרת חקירת תרמית מניות שלה היה שותף לכאורה מאור, שפגעה לטענת הרשות בין היתר בלקוחות בית ההשקעות פסגות. מאור מכחיש את החשדות נגדו.
- "אל תיתנו לאף אחד סחורה לשורט על סלקום, רק לי"
- אישום: מנהל ב"עמיתים" הרוויח 7.7 מיליון שקל על חשבון החוסכים
- קיימת תשתית ראייתית להעמיד לדין את אייל חדד בעבירות תרמית ודיווח
לצד מאור, חשודים בפרשה גם הדר אשרת (מי ששימש כמנהל חדר המסחר של דויטשה בנק ישראל), ומשה גולדמן (מנהל ההשקעות הראשי של קופת הגמל גדיש בפסגות עד 2010, ומי ששימש עד לפני כשנה סמנכ"ל במנורה מבטחים). השלושה חשודים שביצעו עסקאות בכספי לקוחות של פסגות והרוויחו על חשבונם. הם גרפו מהתרמית, על פי החשד, רווחים בהיקף של 11 מיליון שקל. החקירה הגלויה נגדם החלה בינואר 2014 וטרם הסתיימה.
"בגלל שהכסף נתפס בית ההשקעות הולך ומתדרדר, ומ-30 עובדים נותרו שלושה עובדים שחלק מהם הפכו להיות שותפים כי אין מה לתת להם משכורת", אמר אתמול במהלך הדיון סנגורו של מאור, עו"ד מוטי לזר. "אין לבית ההשקעות אשראי ובלעדיו החברה לא יכולה לשרוד. זה מקור הפרנסה היחיד של שאול מאור. יש מיליון וחצי שקל שתלויים בערבות בנקאות".
השופט ירון גת נעתר באופן מצומצם לבקשה, והסכים לשחרר למאור 100 אלף שקל מהכספים שנתפסו. בהחלטתו ציין גת כי על פי דו"ח סודי שהגישה הרשות לעיונו "ישנה התקדמות חקירתית ממשית בעניין בחודשים האחרונים".
החשד: ניצול מעמד ותפקיד בשוק ההון לביצוע תרמית
רשות ני"ע מייחסת למאור, אשרת וגולדמן עבירות של תרמית בניירות ערך, שוחד, קבלת דבר במרמה, מרמה והפרת אמונים בתאגיד והלבנת הון. על פי החשד, השלושה היו מעורבים בפעילות עבריינית, באמצעות עסקאות מתואמות שביצעו ופעולות מסחר מוכוונות שער בהיקפים משמעותיים בין השנים 2008-2013.
על פי החשד, הפעולות נעשו תוך ניצול מעמדם של השלושה ותפקידם בשוק ההון, וכן תוך טשטוש והסתרה של חלוקת הרווחים האסורים שכללה שימוש בחשבונות בני משפחה ומקורבים, הן בארץ והן בחו"ל.
עם פתיחת החקירה הגלויה, חקרה הרשות את נשותיהם של אשרת וגולדמן. האחרונות נשאלו, בין היתר, על השימוש לכאורה שעשו הבעלים בחשבונות בנק שהתנהלו בחו"ל, ואליהם על פי החשד הועברו חלק מהרווחים שגרפו הבעלים מפעולות התרמית.
החקירה כוללת שתי פרשות, הנוגעות לעסקאות מתואמות ולהפצת מניות. על פי החשד, בפרשה הראשונה תיאם מאור עם גולדמן רכישת ניירות ערך שונים, בזמן שידע שאותם ניירות ערך יירכשו בהמשך על ידי פסגות. בדרך זו ביצעו מאור וגולדמן מאות עסקאות מתואמות בדפוס פעולה קבוע, המתאפיין לרוב ברכישת ניירות ערך במהלך המסחר, ומכירתם תוך זמן קצר בשער גבוה יותר לחשבונות פסגות.
דרך פעולה זו הניבה רווח מובטח לחשבונות הפרטיים במאור-לוסקי. גולדמן הוא שביצע את הפעילות המתואמת מצידה של פסגות מול החשבונות הפרטיים שבשליטת מאור - פעילות שהביאה לרווח שהסתכם ביותר מ-2.5 מיליון שקל והוסווה בחשבונות בארץ ובחו"ל.
על פי החשד, בפרשת הפצת המניות, שהתרחשה ב-2008, פעלו גולדמן, מאור ואשרת למכור אחזקות של דסק"ש לדויטשה, מתוך כוונה שדויטשה תמכור לאחר מכן את ניירות הערך בשוק או לחשבונות פסגות.
לפני ביצוע פעולות ההפצה על ידי דויטשה, שעליהן הופקד אושרת, דאג האחרון לעדכן את מאור אודותיהן. בעקבות מידע זה, פעל מאור בשתי דרכים. מאירועים אלה, על פי החשד, גרפו שלושת החשודים רווח המתסכם ביותר מ-8.7 מיליון שקל. את רווח זה הם חלקו זה עם זה באופן מתוחכם ומוסווה, בין היתר באמצעות שימוש בחשבונות "קש" בחו"ל.