המשק התאושש מ"צוק איתן": צמח ב-7.2% ברבעון הרביעי
לפי הלמ"ס, במחצית הראשונה של 2014 עלה התוצר ב-2.6% בחישוב שנתי, לעומת גידול של 2.7% בינואר-יוני ושל 3.4% במחצית השנייה של 2013
עכשיו זה רשמי: המשק התאושש במהירות מההאטה שנרשמה ברבעון השלישי של 2014 כתוצאה ממבצע צוק איתן, וברבעון הרביעי הוא צמח בשיעור שנתי של חד של 7.2%. עובדה מעודדת זו מתבררת מהאומדן הראשון של החשבונות הלאומיים לרבעון האחרון של שנת 2014 שמפרסמת הבוקר (ב') הלמ"ס.
במקביל, עדכנה היום הלמ"ס פעם נוספת כלפי מעלה את אומדן הצמיחה שלה לרבעון השלישי של השנה, וכעת היא מעריכה שהמשק צמח בפרק זמן זה בשיעור שנתי של 0.6%. זאת לאחר שלפני חודש וחצי העריכה הלמ"ס כי צמיחת המשק ברבעון השלישי הסתכמה ב- 0.2%, וחודשיים קודם לכן היא העריכה כי הצמיחה בפרק זמן זה הייתה שלילית בשיעור שנתי של מינוס 0.4%.
בתוצר של הסקטור העסקי נרשמה ברבעון הרביעי אף צמיחה גדולה יותר, בשיעור שנתי של 8.8% ואילו התוצר ללא חברות סטארטאפ גדל ברבעון הרביעי בשיעור שנתי של 8.2%.
לדברי הלמ"ס, העלייה בתוצר בכל המחצית השנייה של שנת 2014 מבטאת עליות בהוצאה לצריכה ציבורית (7.9%), בהוצאה לצריכה פרטית (5.4%) וביצוא הסחורות והשירותים (0.6%). עליות אלה קוזזו בחלקן על ידי ירידה של 1.9% בהשקעה בנכסים קבועים.
ההוצאה לצריכה פרטית לנפש עלתה ברבעון הרביעי ב-4.5%
מפירוט אומדני החשבונות הלאומיים של הלמ"ס מתברר עוד, כי הצריכה הפרטית במשק ממשיכה לגדול בשיעורים גדולים. ברבעון הרביעי של 2014 היא גדלה בשיעור שנתי של 6.8%, בהמשך לעלייה של 4.5% שנרשמה ברבעון הקודם ולעלייה של 5.7% ברבעון השני.
ההוצאה לצריכה פרטית לנפש, הנחשבת מדד אמין למדידת השינויים ברמת החיים, עלתה ברבעון הרביעי בשיעור שנתי של 4.5%, ובצריכת מוצרים בני קיימה לנפש נרשם בפרק זמן זה זינוק של 38.2%.
כלל יצוא הסחורות והשירותים של המשק הישראלי עלה ברבעון הרביעי של השנה בשיעור שנתי של 7.3%, בהמשך לעלייה של 3.8% ברבעון הקודם. היצוא ללא יהלומים וללא חברות הסטארט-אפ עלה ברבעון הנסקר בשיעור שנתי של 9.9%, לעומת ירידה קלה של 0.2% ברבעון השלישי.
לעומת זאת ביבוא כלל הסחורות והשירותים נרשמה ברבעון הרביעי ירידה בשיעור שנתי של 1.5%, אולם היא באה לאחר שברבעון הקודם זינק היבוא ב- 12.7%. ההשקעה בנכסים קבועים גדלה ברבעון הרביעי בשיעור שנתי של 8.7%, לאחר שברבעון הקודם היא ירדה ב- 5.2%. ההשקעות בבניית בתי מגורים גדלה בפרק זמן זה בשיעור מתון של 0.4% בלבד.