פרסום ראשון
עובדי מפעלי ים המלח הצטרפו הלילה לשביתת עובדי תרכובות ברום
המגעים עם ההנהלה נכשלו וההנהלה טוענת ל"סכנה אקולוגית ובטיחותית" ותפנה לביה"ד לעבודה; בינתיים, צצים על פני השטח חילוקי דעות בין הוועדים לבין עצמם ובין ועד מפעל המגנזיום להסתדרות; כיל פרסמה הצעה לפרישה מוקדמת לעובדי מפעלי ים המלח
עובדי מפעלי ים המלח מקבוצת כיל החלו להשבית מהלילה את העבודה במתקן הברום בסדום וברגעים אלו מכינים את שאר פסי הייצור במפעל להשבתה שתחל בשעות הקרובות ללא הגבלת זמן. אתמול עוד נמשכו השיחות בין אנשי הוועדים וההסתדרות מול הנהלת כיל בניסיון למצוא פתרון למחלוקות, והשביתה שתוכננה נדחתה, אולם כשהמגעים נקלעו למבוי סתום והוחלט בוועד על ההשבתה.
- ניסנקורן: נסגור ערים בדרום אם כיל לא תבטל את פיטורי העובדים
- בכיל לא קראו נכון את המפה
- הפוליטיקאים תופסים טרמפ על המשבר בכיל
בינתיים, צצים על פני השטח מה שעשויים להיראות כמו חילוקי דעות בין הוועדים לבין עצמם ובין ועד מפעל המגנזיום להסתדרות.
אבי בן שושן, יו"ר ועד המגנזיום, אמר ל"כלכליסט" כי "אם המתקן בסדום של מפעלי ים המלח סגור אנחנו יכולים להחזיק מעמד עוד 72 שעות בלבד עד שסוגרים אותנו. אנחנו מייצרים ביום 104 טונות כלור ויש לנו אישור ממועצה אזורית תמר להחזיק במלאי של 300 טונות כלור, כאשר כרגע אנחנו כבר עם מלאי של 100 טונות כלור, כלומר תוך 48 שעות הגענו לגבול. אולי המועצה תאפשר הגדלה של עוד 100 טונות נוספים, ואז זה יוצא 3 ימים".
סגירת המפעל בסדום היא צעד בלתי נתפס, שכן מדובר במפעל שפס הייצור שלו עובד ללא הפסקה שכן אם עוצרים אותו הרי שכדי להפעילו מחדש צריך להקים מפעל חדש. לדברי בן שושן, הוא לא היה שותף להחלטה של ועד מפעלי ים המלח ויו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן לסגור את המתקן בסדום ו"אנחנו כרגע בשיחות והתייעצויות עם ההסתדרות מה עושים. אולי אבי ניסנקורן לא ידע את כל הפרטים האלה ועכשיו העברתי לו אותם".
תוכנית לפרישה מוקדמת
במקביל, כיל פרסמה את ההצעה שלה לפרישה לפנסיה מוקדמת של עובדי מפעלי ים המלח. על פי ההצעה, כל עובד מעל גיל 55 ועם 20 שנות ותק שיפרוש יקבל מענק חודשי, מענק חד פעמי והמשך הפרשות לקרן הפנסיה כך שזכויותויו לקצבת הפנסיה לא ייפגעו אם הוא שייך למעמד דור א' של העובדים או שזכויותיו ייפגעו חלקית אם הוא שייך לדור ב'.
בדוגמה שפרסמה כיל יוצא כי עובד בן 57 עם 27 שנות ותק עם שכר פנסיוני של כ-27 אלף שקל בחודש יקבל תשלום חודשי של כ-19 אלף שקל בחודש ומענקי פרישה של 500 אלף שקל. הדוגמה הזו מתייחסת לשיא המענק החד פעמי שניתן לקבל. עובד בגיל 60, לדוגמה, יקבל מענק של 260 אלף שקל ועובד בגיל 64 יקבל 50 אלף שקל.
עובדי תרכובות ברום שובתים כבר 18 יום
עובדי מפעלי ים המלח שהחלו כאמור הלילה בשביתה, מצטרפים לעובדי מפעל תרכובות ברום של הקבוצה ששובתים זה היום ה-18. שתי השביתות הן בשל מחלוקת עם ההנהלה על אופן הקיצוץ בכח אדם בקבוצה, כאשר הנהלת כיל דורשת פיטורים של מעל ל-700 עובדים משני המפעלים בשנתיים הקרובות, אם בכפייה של הוצאה לפנסיה מוקדמת ואם בפיטורים, כאשר הועדים מצידם מוכנים לפרישה מרצון בלבד.
במקביל, הנהלת כיל צפויה להגיש בשעות הקרובות לבית הדין האזורי לעבודה בבאר שבע בקשה להורות ליו"ר הועד בים המלח, ארמונד לנקרי, לפתוח את המתקן בסדום בשל "סכנה אקולוגית ובטיחותית", כפי שהגדיר זאת גורם בכיל, עד כדי כך שמנהלים הקראו באמצע הלילה להגיע למתקן בסדום להחליף את העובדים השובתים.
ההנהלה טוענת כי סגירה של המתקן בסדום, המייצר כלור וברום, עשויה לגרום לא רק לסכנה לסביבה אלא גם לסגירה של מפעל המגנזיום של הקבוצה, ששולח את התוצרת שלו למתקן בסדום של מפעלי ים המלח.
מנגד, בשיחה עם "כלכליסט" אמר לנקרי כי אין סכנה למפעל המגנזיום כי הוא יכול לקלוט את הכלור שהוא מייצר במתקנים שלו עצמם אך לא נקב במועד בו למפעל המגנזיום לא תהיה יותר יכולת קליטה. לדברי אנשי כיל, מצב כזה עלול להביא לסגירה של מפעל המגנזיום, עד כדי פירוקו, אם כי תסריט קיצון שכזה הוא מאוד לא סביר.
הנהלת כיל מתכוונת להוציא מכתבי הזמנה לשימוע לפני פיטורים ל-135 עובדים במפעלי ים המלח ול-140 עובדים בברום, מתוכם כבר נערכו שימועים במעמד צד אחד לכ-50 עובדים בברום, שכן הוועד הורה לעובדים שלא להגיע לשימוע. לעובדים אלו נשלחו גם מכתבי פיטורים, שהראשון שבהם ייכנס לתוקף ב-8 במרץ.
זו הפעימה הראשונה של העובדים שהנהלת כיל רוצה לקצץ בשני המפעלים ובסך הכל, לדברי גורם בכיל, מדובר במעל ל-700 עובדים בשניהם בשנתיים הקרובות.
אבנר מימון מנכ"ל כיל ישראל, אומר בתגובה: "ההחלטה המופקרת, חסרת האחריות והמסוכנת של וועד עובדי מפעלי ים המלח מאיימת על המשך קיומו של מפעל המגנזיום ועל פרנסת 400 עובדי המפעל".