רוצים להעלות מסים? "לא!"
לפני הבחירות מבטיחות כל המפלגות שלא יעלו מסים. המציאות שלאחריהן עלולה להיות אחרת
רק מרצ ויהדות התורה העזו לתמוך בהעלאת מסים
במחנה הציוני מדברים על הגדלת ההוצאות והקטנת הגירעון, וטוענים כי לא צריך להעלות מסים על פי ניתוח הנתונים היום. אם נשאל בבנק ישראל, הם יגידו כי על פי מתווה ההוצאות והגירעון היום, אין מנוס מלהעלות מסים בשנים הקרובות, כך שלא ברור אם העמדה של טרכטנברג תעמוד במבחן התוצאה אם הוא יהיה שר אוצר, ואם היא לא תגרור העלאות מסים עתידיות "שלא צפו מראש".
התנגדות יש עתיד להעלאת מסים אינה חדשה. לפיד הציג את התקציב של 2015 כ"תוכנית של שינוי סדרי עדיפויות". אמנם היו בה כמה צעדים משמעותיים כמו רפורמה בקק"ל שאמורה להכניס מיליארד שקל למדינה, אלא שכבר בתקציב עצמו מודים פקידי האוצר, בין העמודים, כי ה"התאמות" שיידרשו להיעשות בשנים הבאות יהיו נרחבות, ולא יהיה מנוס מלהעלות מסים.
כמו לפיד גם כחלון בונה על רפורמות. הוא בוחר להתעלם בינתיים מההבדל הגדול שבין רפורמה בסלולר לרפורמות במגזר הציבורי, שוכח שאלו כרוכות במאבקים רבים, ובונה על רפורמות שיהוו תחליף לצורך להעלות מסים כבר עכשיו. לא בטוח שהוא יצליח בכך.
גם בבית היהודי עוד עלולים למצוא את עצמה מתנצלים בעוד כמה שנים: יהיה קשה להפחית מסים כמו מע"מ, כפי שהבטיחו, וההון השחור שעליו הם מסתמכים לא מכניס בינתיים המון כסף לקופת המדינה.
שתי המפלגות היחידות שבעצם הציעו להעלות מסים בדרך כלשהי הן מרצ ויהדות התורה. בעוד מרצ מציעה לבטל פטורים נדיבים, יתר המפלגות חוששות להרגיז בוחרים פוטנציאליים, אף שהן יודעות כי מדובר בפטורים לא צודקים, לא שוויוניים ולא יעילים. כנראה שאחרי שנים רבות באופוזיציה, מרצ לא נותנת לכבלים קואליציוניים פוטנציאליים לכבול אותה. להצעה השנייה של מרצ, מס פרוגרסיבי על חברות, יש סיכוי נמוך גם כן: מדובר במס שמתערב בפונקציית הייצור של החברות והמדינה לא ששה לעשות זאת. גם יהדות התורה מנסה ללכת על הטיקט הקלאסי של "לקחת מהעשירים ולתת לעניים", אלא שבאקלים הבינלאומי הנוכחי, נראה שהסיכוי שהממשלה תצליח להעלות מס חברות הוא נמוך, כך שאין כרגע כל כיסוי להבטחת הורדת מס ההכנסה למעמד הביניים.
כמעט כולם תומכים ב־0% מע"מ על מזון מפוקח
אחד הדברים המטרידים שעולים מהתשובות של המפלגות הוא התמיכה הכמעט גורפת במע"מ דיפרנציאלי, כלומר 0% מע"מ על מזון מפוקח. הבית היהודי, הרשימה המאוחדת, כולנו, מרצ ויהדות התורה - כולן תומכות בצורה מוצהרת במהלך, אף שבשאר העולם כבר מכים על חטא ומודים כי הוא לא משיג את מטרתו. כל מחקר שנעשה בשנים האחרונות מראה שהסבסוד מגיע רק בחלקו למי שהוא מיועד לו, ושהוא מיטיב בעיקר עם השכבות החזקות שצורכות יותר. אף שמהלך של מתן קצבאות לזכאים יכול להיות הרבה יותר פשוט, יעיל וזול, המפלגות מנסות לעמוד ברף שהציב נתניהו כאשר הכריז על תוכנית 0% מע"מ על מזון מפוקח, גם על חשבון הציבור.
יש עתיד לא ענתה ישירות לשאלה, אך מאמירות עבר ידוע כי היא מתנגדת בצעד. גם במחנה הציוני התחמקו מתשובה מפורשת: טרכטנברג ידוע כמתנגד להצעה, אך הרצוג כבר הודיע מעל כמה במות כי הוא הציע, קידם ותמך במע"מ דיפרנציאלי, וכמוהו גם עמיר פרץ.