$
קיימות בעולם

מרחב ציבורי: הקנסות לא מזיזים להם

הבנקים ימשיכו לסייע בהעלמת מס כל עוד הקנסות נמוכים מהרווחים שפעילות זו מצמיחה להם ולא מוטלת אחריות אישית

איתי להט 09:2725.02.15

השבוע פרסם HSBC את הדו"ח השנתי שלו, שחשף את מה שהיה ממילא ידוע לכול: ענק הבנקאות הבריטי עסק בהעלמות מס, בשחיתות ובהטיית שוק ‑ כל הדברים שהבנקאים הגדולים נוטים לעשות, להיתפס ולשלם עליהם הוצאות משפטיות של מיליארדי דולרים שהולכות ומכרסמות בשולי הרווח שלהם. תופעה זו היא תוצר של התרבות העסקית השוררת בבנקים: הבנקאים אינם בוחלים בעבירה על החוק, כל עוד אין הם מסתכנים באחריות פלילית אישית, כלומר בעונש מאסר, וכל עוד ההוצאות המשפטיות והקנסות נמוכים מהרווחים שהבנק מפיק מפעילות פלילית. זו דרך העבודה של ענקי הבנקאות כיום. במקרה של HSBC הרווח הנקי שרשם הבנק לשנה החולפת צנח ב־17%, בעיקר בשל קנסות של 3.7 מיליארד דולר, הסדרים והוצאות משפט. אבל אולי כדאי ששווייץ תקבל השראה מאיסלנד ‑ מדינה אחת שהעזה להעניש בחומרה בנקאים ששררו, ושלחה כמה מהם לכלא.

 

בנק HSBC בנק HSBC צילום: בלומברג

 

1. מאסר ממושך: ארבעה בנקאים נשלחו לכלא

 

בחמישי האחרון שלח בית המשפט העליון של איסלנד את ארבעת הבנקאים הבכירים של בנק קאופטינג (Kaupthing), מגדולי הבנקים במדינה, לתקופות מאסר ממושכות על הונאה פיננסית ועל תפקידם בהתמוטטות הכלכלית של המדינה ב־2008. הם הורשעו במניפולציית שוק שהתרחשה ממש בסמוך להתמוטטות הבנק ב־2008, ששיחקה תפקיד מרכזי בצניחת ערך המטבע האיסלנדי, בזינוק באבטלה ובאינפלציה ובעצם בחדלות פירעון של המדינה. משבר כלכלי שעם תוצאותיו איסלנד עדיין מתמודדת.

 

2. עסקה מפוקפקת: הלוואה לא חוקית לשייח’ קטארי

השחקנים הראשיים והנאשמים הם מנכ"ל הבנק, נשיא הבנק, מנכ"ל הסניף הלוקסמבורגי ואחד מבעלי מניות הרוב בבנק. שבועות לפני התמוטטות הבנק, על רקע שמועות על מצבו הרעוע, רקחו הארבעה עסקה מפוקפקת, במסגרתה רכש אחד מבניו של שליט קטר, השייח’ אל־ת'אני Al Thani) 5.1% מהבנק בכסף שהולווה לו באופן בלתי חוקי מהבנק עצמו כמהלך של בניית אמינות. אבל המציאות טפחה על פני תוכנית ההונאה הזו, וכעת הארבעה נמצאים בדרכם למאסר של 5.5־3.5 שנים.

 

3. סיוע לקרטלי סמים: הבנק השוויצרי סייע להלבנת כספים

זה הזמן אולי לחזור לרגע ל־HSBC ולציין שזה אותו הבנק שבינואר 2013 הודה בהלבנת כספים עבור קרטלי סמים ממקסיקו וקולומביה בסכום של 881 מיליון דולר. זה גם אותו הבנק שהודה באותה הזדמנות כי נקט מהלכים כדי להזיז מאות מיליוני דולרים לאומות שעליהם על פי החוק האמריקאי והאירופאי חלות סנקציות בשל קשרים ותמיכה בארגוני טרור. הבנק שילם על זה בזמנו קנס של 1.9 מיליארד דולר, או רווח של 5 שבועות. אבל בלי אחריות פלילת אישית, מחלת ההונאה הבנקאית היא לא יותר מאסטרטגיה עסקית של רווח והפסד.

 

4. יחס מועדף: לורטה לינץ’ שמרה על הבנקאים

האישה שתפרה בזמנו את ההסכם על הקנס היתה לורטה לינץ', מי שבימים אלה עוברת חקירה צולבת בסנאט האמריקאי בדרך להפוך לתובעת הכללית של ארצות הברית.

 

בשימוע הראשון שלה בסוף ינואר היא אמרה: "אף אינדבידואל הוא לא גדול מדי מכדי להיכלא, אף אחד הוא לא מעל החוק".

היא גם הבטיחה למחוקקים את אותו היחס לבנקים. אבל הבטחות ומציאות לחוד ‑ על העסקה ההיא שבמסגרתה אף בנקאי לא נשלח לכלא חתומה לורטה לינץ'.

 

סטיוארט גוליבר, מנכ"ל HSBC סטיוארט גוליבר, מנכ"ל HSBC צילום: איי אף פי

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x