החשמל לא נותק, החוב לא יכוסה
במצב הנוכחי לא ידוע כיצד יוכלו הפלסטינים להחזיר את חוב העתק לחברת החשמל הישראלית
חברת החשמל הישראלית מספקת את רוב החשמל לגדה המערבית ולרצועת עזה, אולם הפלסטינים לא עומדים בתשלומים ונוצר חוב של קרוב ל־2 מיליארד שקל, רובו ככולו של העיריות בגדה ושל חברת החשמל המזרח ירושלמית. בעזה לא קיים חוב כיוון שכבר זמן רב מקזזת ממשלת ישראל את החובות של עזה מכספי המסים הפלסטינים.
הזרם לא נותק בשל חשש ממחאה בינלאומית
ממשלת ישראל אסרה על חברת החשמל לנתק את הזרם לפלסטינים בשל החוב, בגלל שהניתוק עלול לגרום למחאה בינלאומית נרחבת. מקורו של החוב מצוי בשרשרת אירועים שהחלה לפני יותר מחמש שנים, כאשר הרשות הפלסטינית נקלעה למשבר כספי ולא שילמה את מלא המשכורות ל־150 אלף עובדי הממשלה. באותה תקופה הפסיקו רבים מתושבי הגדה לשלם את חשבונות החשמל שלהם. כאשר החוב הפלסטיני עמד על למעלה ממיליארד שקל החליט ראש הממשלה הקודם סלאם פיאד לארגן הסדרי תשלום מיוחדים לצרכנים שחובם גדול במיוחד – תושבי מחנות הפליטים הגדולים בגדה ושכונות העוני במרכזי הערים הפלסטיניות, בראש ובראשונה. הסדרי התשלומים לא סייעו לכולם לכסות את חובם. נותרו צרכנים רבים שלא שילמו את החוב ואספקת החשמל לבתיהם נותקה.
לא ברור איך ומתי יכוסה החוב
התוצאה של הסדרי פריסת החובות לחייבים היתה הרסנית: פלסטינים רבים ששילמו את חשבונות החשמל בצורה מסודרת התלוננו שמי שלא משלם זוכה להנחות ולדחיות, ואילו הם נמצאים מקופחים בגלל שנהגו ביושר. הדברים הגיעו לידי כך שרבים מהמשלמים בזמן הפסיקו לשלם בכלל. כך קרה שהעניים שלא יכולים לשלם המשיכו לא לשלם, אבל גם מעמדות הביניים ששילמו כשורה הפסיקו גם הם, והחוב לחברת החשמל הישראלית תפח במהירות.
הבעיה החריפה שנוצרה בגדה היא שלא ברור איך ומתי יוכלו הפלסטינים לכסות את חובות הענק לחברת החשמל. החובות הללו גדלים עכשיו עוד יותר, משום שבחודשים האחרונים הממשלה הפלסטינית משלמת לעובדים רק כ־%60 משכרם, ורבים לא יכולים לעמוד בתשלומי החשמל גם אם היו רוצים בכך.