ההסתדרות לאוצר: עשו שימוש במניית הזהב למניעת הפיטורים בכיל
משפטני ההסתדרות טוענים כי מהלך הפיטורים בכיל הינו חלק מתכניות החברה להעביר את המרכז העסקי לחו"ל ללא אישור המדינה, בניגוד להוראות מניית הזהב
ההסתדרות פנתה היום (ב') אל משרד האוצר בבקשה שזה יעשה שימוש בזכות הוטו שיש לו בחברת כיל על מנת לעצור את הליך הפיטורים וכפיית הפרישה לפנסיה בחברה.
- עובדי כיל מול ביתו של המנכ"ל בת"א: "תם עידן עופר מתחיל עידן הדרום"
- יו"ר ועד כיל: כל עובד שיפוטר, נדרוש את חזרתו לעבודה
- מאות מעובדי כיל מפגינים מול בית רה"מ בירושלים
במכתב ששלחו היועץ המשפטי של ההסתדרות, עו"ד יחיאל שמיר, ועו"ד איריס ורדי, ראש הלשכה המשפטית של האגף לאיגוד מקצועי, הם טוענים כי יש לראות במהלך הקיצוצים בכיל חלק מהמעבר של הקבוצה לחו"ל, מהלך שיוציא מישראל את מרכז הכובד העסקי והניהולי של כיל. על פי מניית הזהב שמחזיקה המדינה בקבוצה, כל שינוי ארגוני מהותי שכזה צריך לקבל את אישור הממשלה.
כך לדוגמה רובם של עובדי כיל, כ-7,000 מתוך 12,000, מועסקים בחו"ל, ולאחרונה איחדה החברה את המטות שלה באירופה למטה רכש חדש באמסטרדם. לכאורה לפעילות זו באירופה אין השלכה על ישראל, אך בחברה מודים כי טענה זו נכונה רק בטווח הקצר. האסטרטגיה הארגונית של כיל כוללת גם צמצום פעילות הרכש בישראל, כך שחלק מהרכש שייעשה בהולנד ייעשה גם למפעלים בישראל, כחלק מהרכש לכלל המפעלים בעולם. לטענת ההסתדרות, בהולנד הוקמה גם יחידת דיווח כספי שתדווח גם לבורסה בתל אביב וגם לבורסה בניו יורק. בנוסף, טוענים הכותבים כי כיל העבירה ידע שנוצר בארץ למפעליה בחו"ל. לכן, כותבים השניים, "מתעורר חשש ממשי שהחברה פועלת באופן שיטתי להעברת מרז עסקיה לחו"ל, מפתחת ומנצלת את שלחיטתה במחצבים ובאוצרות טבע תוך יישום תוצאות ההשקעות, המחקר והפיתוח נמחוץ לישראל ועולה חשש ממשי כי החברה פוגעת באינטרסים החיוניים שלשם שמירה עליהם שמרה לעצמה המדינה את הזכות להפעיל את מניית הזהב".
כבר בשבוע שעבר הוציא היועץ המשפטי של משרד האוצר, עו"ד יואל בריס, הוראה לכיל לפרט לו על תכניות החברה, תוך רמיזה לאפשרות של שימוש במניית הזהב לעצירת תכנית ההתייעלות אם יתברר כי זו פוגעת באינטרסים החיוניים של המדינה. פנייתו של בריס נעשתה בהוראתו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שכמה מראשי ועדי כיל הם חברי מפלגתו, הליכוד. ראשי הועדים גם תקפו בעבר ותוקפים גם היום את נתניהו על כך שאינו מתערב בצורה ברורה ובוטה יותר במשבר בקבוצה.
בתגובה למכתב של האוצר השיבו אתמול בכיל כי אין בכוונת הקבוצה לסגור את מפעל תרכובות ברום וכי יש להגן על זכותה של חברה פרטית לפטר עובדים לפי צרכיה העסקיים ושיקולי ההנהלה.
הבוקר המשיכו מאות מעובדי כיל בהפגנות, הפעם מול ביתו של מנכ"ל הקבוצה, סטפן בורגס
, בשדרות רוטשילד בתל אביב, במקביל להמשך השביתה בתרכובות ברום הנמשכת מזה יותר מחודש והשביתה במפעלי ים המלח שביום חמישי ימנו לה שבועיים.עיקר המחלוקת בין הועדים וההסתדרות לבין הנהלת כיל היא על תקדים הפיטורים, בין אם אלו נעשים ככפייה של פרישה לפנסיה מוקדמת ובין אם פיטורים של ממש. מדובר על כ-60 עובדים במפעלי ים המלח שאמורים להיות מפוטרים וכ-80 עובדים בים המלח ועוד 140 עובדים בתרכובות ברום שאמורים לפרוש לפנסיה מוקדמת בכפייה.
המחלוקת השנייה היא על גובה הפיצויים שיקבלו העובדים שיפרשו לפנסיה מוקדמת. בהנהלה מציעים לעובדים מענק חודשי של 15-19 אלף שקל בחודש, יחד עם המשך ההפרשות לחסכון הפנסיוני ומענק חד פעמי של כמה מאות אלפי שקלים. העובדים לעומת זאת דורשים מענקים גדולים יותר, ואומרים כי בחברה שבה רק בנובמבר האחרון חילקו לבעלי המניות דיבידנד של 125 מיליון דולר אין מקום לפיטורים או כפיית פנסיה מוקדמת.
מכיל נמסר: "זהו עוד ספין מבית היוצר של ההסתדרות המוכתב מהאינטרס הפוליטי אותו משרתת ההסתדרות, שיודעת היטב שאין בתוכנית ההתייעלות במפעלי כיל בנגב משום פגיעה, ולו הקלה ביותר, במניית הזהב".