$
בחירות 2015

הפרטה ועובדי קבלן? למה להתעסק בנושאים כל כך לא פופולריים

עיון במצעי המפלגות נותן רושם שהבעלות הפרטית והעסקת עובדי הקבלן לא מטרידה אותן מדי ורוב האמירות מסויגות וזהירות. רק מרצ לא מותירה ספקות

אורי תובל 06:5203.03.15

לפי פעילותן של כל הממשלות ב־20 השנים האחרונות, ההפרטה זוכה לתמיכה שחוצה מפלגות, שרי אוצר וראשי ממשלות. כל הממשלות האחרונות העבירו חברות ממשלתיות לבעלות פרטית באופן מלא או חלקי, הוציאו עוד ועוד פעולות שאמורות להיות בסמכות משרדי הממשלה לגורמים חיצוניים והעדיפו לשכור עובדי קבלן במקום להעסיק עובדים באופן ישיר.

 אולם עיון במצעי המפלגות מגלה שאלו שהובילו תהליכי הפרטה והעבירו פעולות לידי עובדי קבלן וגופים חיצוניים מעדיפות שלא להתייחס לנושא, אולי בשל חוסר הפופולריות ואולי בשל חוסר עניין ציבורי, מה שמשרת את המשך התהליך. כשמפלגה מתייחסת להפרטה – מתנגדת לה או מבקשת לצמצם את התהליכים – זה נאמר בהתייחסות זהירה בדרך כלל.

 

אם יש תחום שבו יש קונצנזוס שההפרטה הזיקה אלה הם שירותי הרווחה. כיום, השירות היחיד שמשרד הרווחה מספק בעצמו הוא כ־20 הוסטלים ומרכזי סיוע. כל שאר השירותים מסופקים באמצעות עמותות או חברות פרטיות, ומוסכם שהשיטה פגעה באיכות השירות לזכאים, בשכר ובתנאים של עובדי הרווחה ובמומחיות של משרד הרווחה.

 

לכן כאן יותר מפלגות מביעות עמדה ברורה. מפלגת יש עתיד מצהירה באופן מפורש על "ביטול מדיניות ההפרטה" בתחום הרווחה: "המדינה היא האחראית לספק שירותי רווחה... והבאנו להפסקת מדיניות ההפרטה בתחומי הרווחה והשבת שירותים שהופרטו למשרד".

 

יו"ר המחנה הציוני, ח"כ יצחק הרצוג, נחשב למי שקידם מאוד את מדיניות ההפרטה בעת כהונתו במשרד הרווחה. כיום מצהיר מצע המחנה הציוני כי "יש להפסיק מיידית הפרטה של שירותים חברתיים". לגבי שירותים שכבר ניתנים במיקור חוץ, מציעה המפלגה כללים לחיזוק הפיקוח והאכיפה ובדיקת יעילות הטיפולים, אך אינה מציעה להחזירם לידי משרד הרווחה.

 

 

במצע של כולנו, שנושאת את הדגל החברתי, אין כל התייחסות לנושא.

 

ומה חושבים בליכוד? אין לדעת, משום ששבועיים לבחירות הליכוד עוד לא פירסם מצע. עם זאת, עמדת ראש הממשלה בנימין נתניהו ידועה: השירות הציבורי גדול מדי ויקר מדי, ויש להעביר חברות ושירותים לידיים פרטיות ולצמצם את הוצאות הממשלה.

 

הבית היהודי, שהחזיקה בתיק הכלכלה בכהונה האחרונה, גם אינה מביעה עמדה. בבחירות הקודמות החליפה המפלגה את המצע המפורט בעקרונות קצרים המצהירים על "כלכלה חופשית עם רגישות חברתית", ולקראת הבחירות הנוכחיות לא טרחה לעדכן אותם. השר נפתלי בנט הוא תומך נלהב בכלכלת שוק שבה מעורבות הממשלה הולכת ופוחתת, אך במפלגתו לא מעט חברי הכנסת המחזיקים בדעה הפוכה.

 

מרצ מציגה את המצע התקיף ביותר נגד הפרטה בכלל, וכמובן גם נגד שירותי הרווחה. היא קוראת להפסקת ההפרטה, ולהלאמה – מילה שכל שאר המפלגות לא חושבות להשתמש בה – של הליכים שכבר הופרטו במטרה שבתוך חמש שנים כל נותני שירותי הרווחה יועסקו באופן ישיר על ידי משרד הרווחה.

 

אולם התפיסה של מרצ בנוגע להפרטה רחבה יותר מאשר תחום הרווחה. “תהליכי ההפרטה הגורפים שעברו על המשק הישראלי בעשורים האחרונים לא הביאו לשיפור התחרות או ליעילות כלכלית, אלא לריכוז ההון בידיים בודדות ולמערכת קשרי הון־שלטון המאיימת על הדמוקרטיה הישראלית", קובעת מרצ, שקוראת למעשה גם להלאמה של הגז ואוצרות הטבע: “ביטול ועצירת הפרטת משאבי הטבע ועצירת הפרטת מונופולים, כולל בחינה של הפרטת מפעלי ים המלח ומצבורי הגז".

 

בתחום ההעסקה הישירה, מצע המחנה הציוני מצהיר על הפסקת ההעסקה של מורים כעובדי קבלן, אך לגבי שאר המגזר הציבורי אומרת המפלגה כי תפעל ל"מזעור התופעה", הצהרה שאינה מספקת חברי כנסת רבים במפלגה. בכך, המצע של המחנה הציוני זהה לעמדות שמציגה מפלגת יש עתיד.

 

בכולנו שוב לא מתייחסים להעסקה הקבלנית וכך גם ישראל ביתנו למרות ששיעור עובדי הקבלן בקרב הישראלים דוברי הרוסית גבוה מבציבור הכללי. גם הבית היהודי לא עוסק בכך.

 

ושוב, המפלגה שהכי מעמיקה בדיון בהפרטה ובהעסקה קבלנית היא מרצ – שמתנגדת לכך, ומצהירה שלא תחדש התקשרויות להעסקה קבלנית ולא תוציא מכרזים חדשים, כך שבתוך 3 שנים כל עובדי שירות המדינה יהיו בהעסקה ישירה.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x