הממשלה תעניק "רשת ביטחון" למפעילי הנמלים החדשים
מפעילי הנמלים יוכלו לבטל את ההסכם עם המדינה - אם יירשם עיכוב של שנתיים בבניית הכבישים שיחברו אותם לרשת התחבורה הארצית
החשש מעיכוב בבניית הנמלים החדשים גרר את משרדי האוצר והתחבורה ישראל להציע למפעילים רשת ביטחון ממשלתית: בהצעת מחליטים שעלתה בתחילת השבוע נקבע שהממשלה תאפשר למפעילי הנמלים החדשים לבטל את ההסכם - אם יירשם עיכוב של שנתיים בבניית הכבישים שיחברו אותם לרשת התחבורה הארצית.
המועד שנקבע להעברת הנמלים למפעילים הוא אוקטובר 2021, כאשר במידה שהזכיין יחליט שלא לבטל את ההסכם הוא יהיה זכאי לפיצוי כספי בשיעור של כ-40 מיליון שקל לכל שנת עיכוב בתשתיות התחבורה. מי שישלם את הסכומים היא חברת נמל ישראל, שאחראית לרכז את מכרזי הפעלת שני הנמלים החדשים שנבנים היום באשדוד ("נמל הדרום") ובחיפה ("נמל המפרץ").
עיון בהצעת המחליטים מלמד שחברות ההפעלה של הנמלים החדשים אמורים לקבל לידם את הנכס כשהוא בנוי ומוכן להפעלה כבר בתחילת העשור הבא. ההפעלה של הנמלים דורשת הזמנת ציוד (עגורנים, מנופים, כלי רכב כבדים) מראש ובשווי שעלול להגיע לכמה עשרות מיליוני שקלים. לפיכך, המתמודדים על מכרזי ההפעלה דרשו - וקיבלו - התחייבות מצד משרדי האוצר והתחבורה לשפות אותם בכל מקרה בו המדינה לא מצליחה להעמיד לטובתם תשתיות שיאפשרו את הפעלת הנמלים. בין התשתיות נכללים כבישי גישה או מסילות רכבת שאמורים לחבר את הנמלים לחוף.
לפיכך, בעבור עיכוב בבניית כבישי גישה המדינה מתחייבת לפצות את המפעיל בשווי של 110 אלף שקל ליום או עד 40 מיליון שקל לשנה וזאת לתקופה שלא תעלה על 3 שנים, כלומר פיצוי כולל של לא יותר מ-120 מיליון שקל.
מחר יוגשו הצעות להפעלת הנמלים
ההחלטה שהתקבלה בממשלה בעניין הפיצוי נולדה 48 שעות בלבד לפני הגשת ההצעות הכספיות הרשמיות להפעלת הנמלים החדשים.
כזכור, כבר ביוני 2013 אישרה הממשלה בניית שני נמלים חדשים, כאשר המדינה פיצלה את המכרזים לשני תתי-מכרזים שונים: הראשון לבניית הנמלים והשני להפעלה שלהם לאורך 25 שנה (כמכרז BOT - בנה, הפעל, העבר חזרה למדינה).
בספטמבר האחרון נחתם חוזה הבנייה הראשון עם חברת צ'יינה הארבור הסינית, בעלות של כ-3.3 מיליארד שקל כאשר העבודות לבניית הנמל כבר מתקיימות בשטח מזה כמה חודשים. בתחילת ינואר נחתם חוזה הבנייה השני עבור נמל חיפה, שאותו תבנה קבוצת שפיר-אשטרום ובהיקף של כ-4 מיליארד שקל.
למכרזי הפעלת הנמלים ניגשו ארבע קבוצות, ומחר בבוקר יתקיים שלב ההצעה הכספית. הקבוצות שניגשו הן חברת TIL מהולנד (שבבעלות MSC, אחת מחברות הספנות הגדולות בעולם); ICTSI הפיליפינית, שמפעילה מסופי מכולות ברחבי העולם; קבוצת SIPG הסינית (Shanghai International Port Group), אחת החברות המובילות התחום במזרח הרחוק; וקבוצת יורוגייט ((EUROGATE) שמפעילה על פי הדיווחים כ-13 מסופי מכולות באירופה, אפריקה ורוסיה והיא מעסיקה כ-8,000 עובדים. אל יורוגייט הצטרפה חברת גולדבונד, שבשליטת שלומי פוגל ומשפחת שמלצר. גולדבונד מחזיקה בכ-20% במספנות ישראל, כאשר פוגל עצמו שותף גם בחברת ההפעלה של נמל אילת.