איפה התוכנית הלאומית של לפיד להקטנת הצפיפות בכיתות?
יו"ר יש עתיד מתגאה בתוכנית לצמצום גודל הכיתות שהכניס לתקציב 2015. אך בחינת ספר התקציב ממחישה שאין תוכנית כזו
- איך הגיעה חיפה לתחתית הרשימה במחשוב בתי ספר
- ישראל מפגרת בהטמעת כיתות חכמות
- הסטארט-אפ החינוכי של מוריס קאהן עוד לא למד לייצר הכנסות
אם אכן כך היה המצב, ריקי כהן הייתה יכולה להיות מרוצה מאד מהתקציב שאושר בממשלה בספטמבר האחרון. אלא שלמרות הביטחון המוחלט של לפיד באותו ראיון, לא הייתה שום תוכנית לאומית כזאת בתקציב 2015.
הגידול בתקציב החינוך היה אמור להיות 3.5 מיליארד שקל. ספר התקציב מספיק מפורט בשביל להציג לאילו תחומים כל שקל הולך. אפשר לראות בטבלה המצורפת כאן בכתבה - שאף אחד מהם אינו כולל הקטנת כיתות.
עיקר הגידול בתקציב נובע מגידול טבעי (כמות הילדים שנוספו למערכת החינוך פחות כמות הילדים שעזבו - פער חיובי) שעמד על 590 מיליון שקל, ותקצוב תוכניות קיימות כמו הארכת שנת הלימודים לכיתות א'-ד' (קייטנות הקיץ) שעלותן 350 מיליון שקל, רפומת "עוז לתמורה" של מורי התיכון והסכם שכר עם הסתדרות המורים שמגיעים יחד ל475 מיליון שקל וכו'.
אף סעיף לא מדבר על הקטנת כיתות שאמור לפי הערכות גורמים בתחום החינוך לעלות כמיליארד שקל רק למערכת החינוך (על הוצאות כמו שעות לימוד למשל), וזה בלי לקחת בחשבון את משמעות הבינוי - שכן צמצום כיתות מחייב בניית כיתות חדשות, שעל פי הערכות אמור לעלות עוד מאות מיליוני שקלים. כך שתוכנית כזו, לא יכולה להתחבא בין סעיפים של מאות מיליוני השקלים.
במשרד החינוך אמנם דובר על תוכנית להקטנת יחס מורה-תלמיד שלפיה יתווספו מורים או סטודנטים בשנתם השלישית לכיתות הלימוד, לא מדובר כאן בהקטנת הצפיפות בכיתות, כי אם שיפור היחס בין המורים לתלמידים, אך כאמור, כל זה לא מתוקצב כלל ב-2015.
בכל מקרה ב"יש עתיד" טוענים כי מאות מיליוני שקלים הוקצו למהלך. אם הם מתכוונים ל-590 מיליון שקל שמוגדרים כ"גידול טבעי" (ראו בטבלה) לא "תוכנית" ולא "לאומית", לא מדובר בסכומים שנמצאים כבר בתוך תקציב משרד החינוך, שכן לכאורה לפיד מדבר על תוכנית חדשה וכולנו יודעים שלא הייתה תוכנית כזו בתקציב 2014.
מיש עתיד נמסר בתגובה: הצפיפות בכיתות אינה מאפשרת מתן יחס אישי לתלמיד ומקשה על קיום מהלך שיעור תקין. התוכנית להקטנת הצפיפות בכיתות יוצרת פתרון חדשני, שבמסגרתו ניתן לשנות את היחס המספרי בין מורה לתלמידים ללא הגדלת כמות הכיתות, מהלך שאינו מתאפשר פיזית ברשויות ובבתי ספר רבים ברחבי הארץ. בתקציב 2015 ישנם למעלה מ-600 מיליון שקלים שמיועדים להקטנת הצפיפות בכיתות בפריפריה. בנוסף משרד החינוך יחד עם משרד האוצר יוצאים בימים אלו לתוכנית פילוט להקטנת הצפיפות בכיתות על בסיס המודל שאותו פיתח שר החינוך לשעבר שי פירון, גם בישובים שאינם בפריפריה, מודל המתוקצב בעשרות מיליוני שקלים.
ממשרד האוצר נמסר בתגובה: דוח ועדת שמחון טרם הוגש למשרד האוצר. לכשיוגש הדוח לגורמים המקצועיים במשרד האוצר ייערכו דיונים בין המשרדים ליישומו ותיקצובו לפי סדרי העדיפויות של ממשלת ישראל לתקציב 2015.מעבר לכך, משרדי החינוך והאוצר יחלו להפעיל פיילוט בשנת הלימודים הבאה לבחינת מודל הכשרת מורים אשר יכלול הכנסת סטודנטים להוראה לכיתות כמורה שני בכיתה. ביו היתר, פיילוט זה ישפר את יחס אנשי ההוראה למספר התלמידים. יש להעריך פיילוט זה בתומו ולבחון את תרומתו לכלל ההיבטים שלשמם נועד".
במשרד החינוך גם כן נתלו בסיכום שבין שר החינוך לשעבר פירון, לשר האוצר לשעבר לפיד ולשאלה האם ההמלצות תוקצבו נתנו תשובה המתייחסת בעיקרה לתקצוב פיילוט של תוכנית אחרת שאמור לתת מענה חלקי לבעיית הצפיפות ואמרו: "בטרם התפרקה הממשלה, סיכמו שרי החינוך והאוצר לתקצב תכנית לצמצום יחס מורה-תלמיד בכיתה, במטרה להחל יישומה כבר בשנת הלימודים הקרובה - תשע"ו. במקביל וכהכנה לתכנית, המשרד החל בפיילוט כבר בשנת הלימודים הנוכחית, במסגרתו יחלו כ-1,000 מורים מתמחים, לשמש כמורים נוספים בכיתות החל מתשע"ו. זאת, בהיקף של כ-33 מליון שקל. מסקנות הוועדה שהוקמה לנושא, יוגשו על ידי מנכ"לית המשרד לשר החינוך הנכנס".