$
בארץ

דיור: איך בולמים את עליית המחירים?

לחשוב על שוק הדיור כעל שוק במצב חירום

שאול אמסטרדמסקי 06:5118.03.15
נושא הדיור צפוי להיות אחד המרכזיים והראשונים להתייחסות לאחר הרכבת הממשלה. השאלה היחידה היא האם למרות כל ההבטחות היפות של הפוליטיקאים והתוכניות החדשות של פקידי האוצר, הממשלה תצליח לבלום את עליית מחירי הדיור, או, רחמנא ליצלן, אפילו להוריד אותם קצת.

כשהממשלה הקודמת קמה, שר האוצר יאיר לפיד מונה מיד לעמוד בראש גוף חדש - קבינט הדיור - שהיה אמור לתזמר את הגורמים הממשלתיים השונים שמשפיעים על שוק הדיור. הקבינט מינה לעצמו צוות מקצועי של פקידים שהיה אמור להגיש לו המלצות בתוך 90 יום כיצד לחולל מהפכה בתחום הדיור. בפועל, זה לקח לצוות יותר מ־150 יום להציג המלצות, וגם אז, המהפכה לא הגיעה.

 

בנימין נתניהו. יש עוד נושאים חוץ מהאיום האיראני בנימין נתניהו. יש עוד נושאים חוץ מהאיום האיראני צילום: איי אף פי

 

בסופו של דבר, הפוליטיקאים מחפשים ניצחונות מהירים - סוכריות לבוחרים, מגדירים אותם פקידי האוצר - ואילו הפקידים מחפשים לבצע שינוים תשתיתיים, כאלה שאמורים להניב פירות בטווח הארוך. כשהפקידים רצו לקדם את הקמת הותמ"ל (ועדה תכנון שאמורה לפעול במהירות וביעילות), שר האוצר קידם את 0% מע"מ. יד אחת מושכת לכיוון אחד, יד שנייה מושכת לכיוון שני, או בקיצור - מתכון לחידלון. התוצאה - מחירי הדיור עלו ביותר מ־9% (לפי הלמ"ס) בזמן כהונת הממשלה הקודמת.

 

 

אז מה יכולה הממשלה החדשה לעשות? היא יכולה להתחיל להתייחס לבעיית הדיור כמצב חירום שמחייב תשומת לב ניהולית עד רמת ראש הממשלה. ישיבות עדכון דו־שבועיות אפשר לעשות לא רק לגבי האיום האיראני, אלא גם לגבי נושאים כמו בעיית הדיור. אחרי הכל, החיים עצמם וכל זה.

 

הבעיה הראשונה במעלה לפתור היא בעיית הסמכויות - כיום יותר מדי גורמים מושכים ליותר מדי כיוונים. כמה וכמה ומועמדים, ובראשם משה כחלון, הכריזו כי בכוונתם לאחד את רשות מקרקעי ישראל עם מינהל התכנון במשרד הפנים. כחלון אף הצהיר כי לא ייכנס לממשלה ולא יקבל על עצמו את תיק האוצר אם לא יקבל גם את רשות מקרקעי ישראל. צעד כזה יפתור בעיה נוספת: בשתי הממשלות האחרונות שרי הבינוי היו ממפלגות סקטוריאליות. ככאלה, כך מעידים פקידי משרד הבינוי עצמו, השרים האלה דאגו קודם כל לאינטרסים של המגזר שלהם. העברת האחריות על רשות מקרקעי ישראל לידי שר האוצר (כחלון או מישהו אחר) אמורה לפתור גם את הבעיה הזו.

 

אם הממשלה תצליח לעשות צעד מבני כזה ב־100 הימים הראשונים לכהונתה (אם כי הדבר נראה דמיוני, בגלל ששינוי כזה כרוך ככל הנראה בשינוי החוק הקיים), תהיה לה נקודת פתיחה משמעותית לטיפול בשוק הדיור בהמשך הקדנציה. וגם אז, לא כדאי לעצור את הנשימה - המחירים לא צפויים לרדת ב־2015. אולי גם לא בשנה שלאחר מכן. אלא אם המשק ייקלע למיתון והאבטלה תעלה, ואנשים פשוט יפסיקו לקנות דירות.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x