החטיבה להתיישבות: שמים סוף למערב הפרוע
לעמוד בפרץ ולפרק את החטיבה להתיישבות
- החשבת הכללית נותנת רוח גבית לחטיבה להתיישבות
- ראשי מועצות נגד חוות הדעת לסגירת החטיבה להתיישבות
- משרד המשפטים: להפסיק לתקצב את החטיבה להתיישבות
זילבר מציעה בחוות הדעת לבטל את הסעיף התקציבי של החטיבה להתיישבות כבר בתקציב 2015 ולמצוא דרכים אחרות לפעילותה. חוות הדעת אף מציינת הוראות לפעילות לתקופת המעבר כבר בימים אלה. תקציב החטיבה הרשמי הוא כ־58 מיליון שקל, ואולם מדי שנה הוא תופח במאות אחוזים לכדי מאות מיליוני שקלים, בהתאם להחלטות הממשלה והמשרדים השונים להעביר כסף לחטיבה עבור ביצוע פרויקטים שונים.
זילבר משרטטת את הכשלים הנעוצים בכך שהחטיבה מתוקצבת מכיוונים רבים, בלי שקיימות שקיפות או כפיפות לנוהלי עבודה מסודרים: "העברת כספים במתכונת ישירה ובהיקפים משמעותיים לגוף שאינו ממשלתי מחדדת את הבעייתיות והקושי בסמכויות שיש בפועל לחטיבה". זילבר מדגישה כי אף שהחטיבה נועדה להיות זרוע ביצועית של החלטות ממשלה, הרי שבפועל יש לה עצמאות "מופלגת בקביעת מטרות ההקצאה" של התקציב שלה ללא מעורבות ממשלתית, ולכן קיימת שם "אנומליה ואזור דמדומים ממשלי".
חוות הדעת שוחררה בימים שבין ממשלות, ובכך נידונה להמתין עד לממשלה הבאה כדי שזו תוכל לדון בהמלצות. עם זאת, בכירי החטיבה כבר החלו לזעוק באוזני ראשי המועצות אזוריות, שנואשים לכסף של החטיבה, כי התקציבים הוקפאו בשל חוות הדעת של זילבר. אך במשרד האוצר פועלים לדאוג שהתקציבים שהובטחו ל־2015 יועברו, ואיש לא מעלה על דעתו שהממשלה הבאה תתכחש להחלטת הקודמת לסייע ליישובי עוטף עזה.
אבל השאלה הגדולה היא כמובן מה יהיה הרכב הממשלה הבאה. משרד ראש הממשלה של בנימין נתניהו בממשלה האחרונה נהג לדאוג לחטיבה להתיישבות, ותקציבים זרמו גם ממשרדיהם של שרי הבית היהודי וישראל ביתנו. מנגד, במחנה הציוני, יש עתיד ומרצ כבר הודיעו כי הם מקבלים את הרעיון הבסיסי שעומד בבסיס ההמלצה של היועץ המשפטי. "המאבק האמיתי שלנו נגד חוות הדעת יתחיל בממשלה הבאה", הבטיח ל"כלכליסט" בכיר בחטיבה להתיישבות.