העברת כספי המסים מכעיסה את הרשות
הפלסטינים טוענים שהחזרת 1.5 מיליארד שקל השייכים להם בזכות איננה "מעשה הומניטרי"
חסימת הכספים היתה חלק מתעמולת בחירות
נציגי ארה"ב והאיחוד האירופי, מזכ"ל האו"ם ויו"ר הקוורטט בירכו על הצעד הישראלי, אך ברשות הפלסטינית התרעמו מהטיעון הרשמי להחזרת הכספים - "שיקולים הומניטריים" ו"הצורך באחריות ובשיקול דעת".
בכירי האוצר הפלסטיני טענו שלא מדובר במעשה נדיבות וצדקה של ממשלת ישראל ושלפלסטינים זכות מלאה על הכספים הללו. בתקשורת הפלסטינית הגדירו את הקפאת כספי המסים כמעשה שוד, והיו"ר אבו מאזן אף אמר שהרשות לא עומדת מול ממשלה אלא מול "חבורה של בריונים". דוברים פלסטינים טוענים שמההודעה עולה כי השיקול העיקרי של ראש הממשלה בנימין נתניהו בהקפאת הכספים היה הפגנת מדיניות קשוחה של ענישת פלסטינים כדי למשוך קולות ממפלגות ימין אל הליכוד לקראת מערכת הבחירות בישראל.
החוב לחברת החשמל יקוזז מכספי המסים
על רקע חסימת הכספים מישראל, הממשלה הפלסטינית צמצמה ב־60% את שכר 150 אלף עובדי המדינה, רובם במערכות החינוך והבריאות, למינימום של 2,000 שקל לחודש. האוצר הפלסטיני לא התכונן לשחרור הכספים, ובשבוע שעבר אף פרסם הודעה על הכנת תקציב חירום החל מחודש הבא שבמסגרתו תימשך המתכונת המקוצצת של תשלום המשכורות, וכמו כן יקוצצו הוצאות המשרדים השונים ב־50%.
המסים שמועברים על ידי ישראל משמשים לתשלום של יותר ממחצית ההוצאות החודשיות הפלסטיניות ובראשן תשלום המשכורות לעובדי המדינה. את הוצאותיה בחודשים האחרונים מימנה הממשלה הפלסטינית מתרומות ממדינות העולם, בראשן סעודיה ונסיכות קטאר. ראש רשות המטבע הפלסטינית ג'יהאד אל־ווזיר אמר לאחרונה שלמרות התרומות, הפלסטינים יוכלו לעמוד בתשלומי המשכורות רק בעוד חודש משום שהחובות לבנקים בגדה ובעזה עומדים על 25 מיליארד דולר, כרבע מכל ההלוואות שנותנים הבנקים.
לא ברור מהו סכום הכסף הסופי שיועבר משום שישראל דורשת לקזז חובות של הרשות הפלסטינית לישראל, ובראשם חוב גדול לחברת החשמל. הנושא יתברר בפגישה בין נציגי האוצר הישראלי והפלסטיני.