האיש שילחש באוזנו של שר האוצר הבא
כשמשה כחלון החליט לרוץ לבחירות האחרונות, אחיו הגדול קובי לקח חופשה מהעבודה בעיריית ירושלים והתגייס לקמפיין של מפלגת כולנו. כעת הוא שב לעבודתו, אך ממשיך להיות מעורב במו"מ הקואליציוני שבינתיים מתקשה להתרומם
בזמן שמשה כחלון מפלס את דרכו למשרד האוצר במו"מ קואליציוני שמתגלה כמסובך יותר מכפי שנראה תחילה, הוא מקרב למרכז הזירה הלאומית גם את האיש הקרוב אליו ביותר - קובי כחלון. אחיו הגדול של יו"ר כולנו הוא אמנם איש ציבור בכיר המכהן כסגן וממלא מקום ראש העיר ירושלים ניר ברקת, אך הוא כמעט אינו מוכר לציבור הרחב. עם זאת, עבור שר האוצר המיועד, קובי הוא האיש להתייעץ עמו בכל פרט ולשלוח לבצע את המשימות החשובות.
- מסע הדילוגים של שי באב"ד עד ללשכה הכי בכירה באוצר
- פרשת רונאל פישר: קובי כחלון, ראש מטה "כולנו", מסר עדות במח"ש
- באוצר דוחפים לביטול פטור ממס שבח ולמיסוי דירות להשכרה
ההכרזה על הקדמת הבחירות תפסה את משה כחלון לא מוכן. "מפלגה שהוקמה תחת אש", כינה זאת אחד המעורבים בקמפיין. שר התקשורת לשעבר שקד על תוכניותיו בתחומי הדיור והבנקאות במרכז לרפורמות ומנהיגות שהוקם עבורו במכללה האקדמית נתניה כאשר ראש הממשלה בנימין נתניהו שינה את לוח הזמנים - אולי גם במטרה להכשיל את כחלון - וחייב אותו לעבור במהירות לנושא הפוליטי. בתוך זמן קצר נדרש כחלון לרשום תאגיד ולהקים מפלגה, להמתין לאישור המהלך הבירוקרטי מבלי יכולת לקבל הלוואות, לגייס מועמדים וליצור תשתית שטח.
האיש הראשון שהתגייס למטרה היה קובי כחלון, שכבר ב־2013 סבר שאחיו צריך להתמודד באופן עצמאי. מיד אחרי ההכרזה על הבחירות הוא לקח חופשה ללא תשלום ממשרתו בעירייה, והתפנה לקמפיין של כולנו שבו היה מעורב בכל פרט - "המוציא והמביא המרכזי" של כחלון ואיש סודו של היו"ר לצד שי באב"ד.
תפקיד רגיש במיוחד
קובי כחלון נכנס לפוליטיקה דרך סניף הליכוד בירושלים. לאחר שבבחירות 2003 הוא שובץ במקום הרביעי ברשימת המפלגה לבחירות המקומיות בעיר, הבולטות הציבורית שלו הביאה אותו ב־2008 למקום השני ברשימתו של ניר ברקת, שבאותה שנה ניצח לראשונה בבחירות לראשות העירייה. ברשימה היו חברים גם איש העסקים ובעל רשת השיווק רמי לוי וחיליק בר, שבהמשך הפך לחבר כנסת ולמזכ"ל מפלגת העבודה. הליכוד אפשר לכחלון להישאר חבר במפלגה אף שרץ עם ברקת. "פניתי לנתניהו שהיה באותו זמן עם 12 מנדטים באופוזיציה, והוא אמר לי שזה חשוב לירושלים שאהיה שם. יש לי קשרים טובים עם כולם", מסביר קובי.
בעירייה קיבל לידיו כחלון את אחד התפקידים החשובים והרגישים ביותר בעיר, מחזיק תיק התכנון והבנייה ויו"ר ועדת התכנון המקומית. כקבלן רשום, אסור היה לכחלון להיות חבר בוועדה. הוא נאלץ להפסיק את פעילות החברה שלו, והתמקד כל כולו בסוגיות של תכנון ובנייה.
"הוא אדם לומד ומעמיק שדואג להתמקצע בסוגיות של תכנון, בנייה ויצירת מרקמים עירוניים שעובדים", מעיד עליו חבר מועצת העיר ירושלים מטעם תנועת התעוררות, חנן רובין. "אף שלא בא מרקע תיאורטי, הוא מתבסס על תפיסות אדריכליות ויודע לנתח סוגיות תכנוניות מנקודת מבט מקצועית". בראיון בעבר סיפר כחלון כי יזם קורס באתיקה ובתכנון לחברי הוועדה.
עוד מספר רובין שכחלון יודע למצוא את הגשרים והפשרות בין הצדדים השונים, למשל בין יזמים לקהילה, ושהוא מחויב לציבור ולא מהסס לאכזב קבלנים גם מקרב חבריו. גם מי שהיה מנכ"ל עיריית ירושלים עד לפני שנה, יוסי היימן, מספר כי "כחלון הוא אדם מאוד יצירתי עם חשיבה שונה, שיודע למצוא פתרונות לקשיים הטופוגרפיים והדמוגרפיים שהעיר מציבה, והלב שלו במקום הנכון. אדם צנוע שלא שוכח מהיכן הגיע".
אך כמי שמנהל כבר יותר משש שנים את אחד המשאבים הרגישים באחת הערים הרגישות, תפקודו של כחלון גם סופג ביקורת. "הוא היה צריך לקבל קצת מהענווה של אחיו", אומר ראש סיעת יהדות התורה במועצת העיר ירושלים וחברו לקואליציה יצחק פינדרוס, שהיה בעבר ראש עיריית ביתר עילית. "הוא דווקא לא צנוע, אינו קשוב, לא מקל את הבירוקרטיה, לא טיפל בהקלת היטל ההשבחה, והמערכת שבראשותו עדיין לא יצאה מהקיפאון".
לדעה זו שותף ראש סיעת מרצ שבאופוזיציה של עיריית ירושלים, פפה אללו. "כחלון לא דואג לאזרח הקטן. הוא מקדם יותר מדי תוכניות של משרדים ומגדלים, אך לא דואג לבנייה לזוגות צעירים בעיר. לפניו היה בתפקיד איש יהדות התורה יהושע פולק, שאותו אני מעריך יותר — הוא קידם בנייה של 10,000 יחידות דיור לציבור שלו". שותפתו של אללו לרשימה לורה ורטון מגדירה את כחלון כ"פוליטיקאי צייתן" שמבצע את רצונו של ברקת. עם זאת, היא ואחרים הדגישו שעמדותיו המדיניות וביחסי יהודים־ערבים וחילונים־חרדים מתונות יותר מאלו של ברקת.
היצירתיות של כחלון מתבטאת גם בכישרון פוליטי פרגמטי, שממנו נהנה לא מעט ראש העיר ברקת. כך למשל, לפני הבחירות האחרונות יזם כחלון את הצטרפותו לרשימת ברקת של מאיר תורג'מן, מי שהיה איש האופוזיציה היחיד לברקת ושיחסיו עם ראש העיר היו קשים ביותר. כחלון אף ויתר על המקום השני לטובת תורג'מן. הצעד סייע מאוד לברקת בהתמודדותו נגד משה ליאון על ראשות העיר. בהמשך ניסה כחלון לצרף גם את מרצ לקואליציה, כשהוא מאמין שאפשר לגשר מעל כל הפערים דרך גישה פרגמטית ולא אידיאולוגית.
מתח מול ברקת
השפעה פוליטית חשובה של כחלון היתה בחימום הקשרים בין ברקת לראש הממשלה נתניהו. במהלך כהונתו הראשונה של ברקת, ידעו יחסים אלה עליות אך בעיקר מורדות. כחלון סייע להפשרת היחסים בין ראש העיר לראש הממשלה כשיזם מפגש חברתי במסעדה בעיר בהשתתפות נתניהו, ברקת וכחלון ובנות זוגם.
"פתחנו שולחן וביבי אמר שזאת 'הפעם הראשונה שאני יוצא ממעצר האבטחה'", מספר כחלון. "באותו מקום סיפרתי לו על התוכניות בעיר. לנתניהו יש אהבה לאדריכלות (נתניהו למד אדריכלות - א"ת) ויש לו קשר חם לירושלים, והתייעצתי איתו לגבי שמו של מחלף חדש בעיר". המחלף חיבר בין כביש 443, דרך מנחם בגין, לשכונת פסגת זאב על שמו של זאב ז'בוטינסקי.
למחרת המפגש נודע כי אביו של ראש הממשלה בנציון נתניהו הלך לעולמו. לדברי כחלון, כעבור כמה ימים עלה בראשו הרעיון לקרוא לאותו מחלף על שם אביו של ראש הממשלה, שהיה מזכירו של זאב ז'בוטינסקי. ההצעה שהועלתה באופן רשמי על ידי ברקת קיבלה אישור מהיר בוועדת השמות העירונית, שבראשה עומד כחלון. בעוד לפי הנהלים ההנצחה מותרת רק שלוש שנים לאחר פטירת המונצח, טקס ההנצחה התקיים שנה בלבד לאחר פטירתו של נתניהו האב וחודשים ספורים לפני הבחירות המוניציפליות.
להערכת גורמים במערכת הפוליטית בירושלים, הצעד סייע מאוד לניר ברקת לקבל את תמיכתו של נתניהו בבחירות המקומיות, שכן בזמן שכל שרי הליכוד (מלבד לימור לבנת) התייצבו לצדו של משה ליאון, שמר נתניהו על שקט רועם שהתפרש כתמיכה בברקת.
לפני אותן בחירות התגייס גם משה כחלון לטובת ברקת, במודעה בכותרת "השר לשעבר ואיש הליכוד משה כחלון קורא לתמוך בניר ברקת", שבה הצטלם עם ראש העיר ועם אחיו. אולם לפני הבחירות האחרונות הצהיר ברקת כי הוא תומך בנתניהו, ובמשפחת כחלון לא אהבו את הצעד.
לא דומים רק פיזית
הקרבה בין משה וקובי כחלון נשענת על שני רבדים. הראשון הוא הקשר ההדוק בין כל בני המשפחה, שבעת האחים שנולדו בגבעת אולגה לזוג עולים מלוב שהתמודדו עם קשיי פרנסה. השני הוא הדמיון בתכונות שלהם. "בדומה למשה, גם אצל קובי המראה החיצוני מטעה. הוא נראה תמים, עם עיני עגל, מתנהל עם האנשים בחמימות 'שכונתית', אך בעצם מדובר בשועל יצירתי ומתוחכם", סיפר אחד המעורבים בקמפיין של כולנו - והמשפט הזה חזר בגרסאות שונות מצד גורמים שונים גם בזירה הפוליטית הירושלמית וגם במטה כולנו.
בדומה לאחיו הצעיר, שהתחיל את דרכו כבעליו של עסק לאביזרי רכב, גם אצל קובי כחלון התחכום התבטא ראשית בהצלחה עסקית. בגיל התיכון הוא נרשם לפנימיית הדסה נעורים ולמד מכונאות מטוסים. לאחר שחרורו מהצבא התקבל לעבודה בחברת החשמל, אך עזב כעבור כשלוש שנים ועבר לירושלים. בבירה למד הנדסאות חשמל ועבד כמה שנים בשלוחה של מכון התקנים, ולאחר מכן הקים חברה קבלנית לעבודות חשמל, אורות קובי כחלון.
החברה זכתה להצלחה גדולה כשביצעה פרויקטים גדולים בעיקר באזור ירושלים, כחלון הפך לאדם אמיד ומבוסס, ובהמשך למד גם מינהל עסקים לתואר שני. הוא מתגורר בשכונת בית הכרם בירושלים ברחוב המייסדים, שבו גר גם ראש העיר ברקת. בשל עברו העסקי, הוא מיודד ומכיר מקרוב את יזמי הנדל"ן והקבלנים של ירושלים.
במקביל להתפתחות העסקית, נכנס כחלון לפעילות פוליטית במסגרת סניף הליכוד בירושלים, לדבריו בשל רצונו לסייע לאחיו. במהרה הפך לאחד האנשים הבולטים בסניף לצד דודי אמסלם, האיש החזק של הליכוד בירושלים, שהושבע ביום שלישי לחבר כנסת. עם זאת, בניגוד לאחיו, הוא לא הפך את הפוליטיקה לייעוד עיקרי. "הפוליטיקות הקטנות של אירועים, התחנפויות לפעילים וקידום עצמי - זה לא מעניין אותו", ציין אדם שמכיר את פעילותו של כחלון בירושלים, "אבל הוא כן מתנהל בחמימות, מדבר בגובה העיניים, זוכר שמות של אנשים ומעורר הרבה אמפתיה".
כאיש ביצוע במפלגת כולנו היה קובי אחראי על יצירת תשתית השטח של המפלגה שבתחילה התבססה על פעילי ליכוד לשעבר ולקח חלק בהחלטות החשובות של ניהול הקמפיין כשהיה בין המעורבים בהבאתו של ליאור חורב כיועץ אסטרטגי כחודש לפני הבחירות. גורמים שונים במטה ציינו כי כחלון ידע לתת מקום לגורמים הפוליטיים והמקצועיים ונמנע מחיכוכים מיותרים.
"הדבר החשוב הוא שאני מכיר את אחי, יודע מה העקרונות והתפיסות שלו. במערכת כזאת אתה צריך מישהו קרוב שיכול לנבא מה אתה חושב, לעומת אחרים שצריך לבסס איתם קשר אסוציאטיבי באופן מפורש", מתאר קובי כחלון את יחסי האמון בינו לבין אחיו. "במטה הייתי מנהל של מוטיבציה ולא של עובדים. כשנמצאה חולשה, טיפלתי בה. אנשים לעתים עמדו בקו פרשת מים והיו צריכים הכוונה. היה לי חשוב לקדם עניינים מבלי לדרוס".
עם זאת הוא מספר שמשה ידע גם להפתיע אותו. כך היה כשקובי עמל במשך כמה ימים על הסכם לריצה משותפת עם קדימה, שהיה מזכה את כולנו ביחידות מימון נוספות, ב־900 משקיפים בבחירות ובכניסתו של אכרם חסון לרשימה. לדבריו, לאחר שהגיעו להסכם, משה החליט לעצור את המהלך בנימוק שאינו ערכי מבחינה ציבורית. לבסוף שובץ חסון במקום ה־12 ברשימת כולנו.
אחרי פתיחה לא קלה התאוששה המפלגה, ומסע הבחירות הוכתר בהצלחה - אף שגם כולנו שילמה מחיר בשל הקמפיין האגרסיבי של נתניהו בימים האחרונים לפני הבחירות, כשאיבדה כשני מנדטים לליכוד. אך גם עם עשרה מנדטים, כולנו היא המפלגה השנייה בגודלה בקואליציה המסתמנת של נתניהו, שמיהר להבטיח לכחלון את תפקיד שר האוצר. מיד לאחר הבחירות חזר קובי כחלון למשרדו בעירייה, כשהוא נקרא "לסייע כשצריך" למו"מ הקואליציוני.
לא חוסכים גם ביקורת
פרויקט הדגל שמקדמים ברקת וכחלון הוא פרויקט שער העיר, שאמור להפוך את אזור גשר המיתרים בכניסה לירושלים לרובע מודרני של מגדלי משרדים, מלונאות ותעסוקה, במקביל להפיכת האזור לצומת תחבורתי מרכזי שישלב בין רכבת מהירה בין־עירונית לבין רכבת קלה ואוטובוסים. ההסכם לפיתוח האזור, בעלות של 1.4 מיליארד שקל, נחתם לפני כחצי שנה בטקס חגיגי על ידי שר האוצר דאז יאיר לפיד, שר התחבורה ישראל כץ, שר הבינוי אורי אריאל וברקת.
הפרויקט, שלפי התכנון אמור להוסיף עשרות אלפי מקומות עבודה, גם מושך ביקורת — בין השאר על כך שבשל מיקומו ובשל תשתית התחבורה הוא יאפשר לרבים לעבוד בירושלים אך להמשיך להתגורר מחוצה לה. אחרים טוענים שבעוד העירייה משרכת רגליים בתכנון מגורים, היא מקדישה את רוב תשומת הלב לפרויקט המסחרי.
תשומת לב אחרת הופנתה לכך שחברת נצבא שבבעלות קובי מימון, מקורבו וחברו של משה כחלון, מחזיקה בסמוך לשטח הפרויקט בשני נכסים מרכזיים. הראשון הוא התחנה המרכזית של ירושלים, שממש עם חתימת ההסכם לפרויקט שער העיר הפקידה החברה תוכנית להרחבתה לצורך הקמת מלון. השני הוא מגרש בשטח 4.5 דונם בשטח משרד החוץ הישן, שבו זכתה נצבא במכרז בינואר 2013, וגם בו אמור לקום מלון. כמו כן, יש מחלוקת בין נצבא למדינה על פינוי חניון אגד שמצוי בשטח הפרויקט. על כך הגיב כחלון כי "אין שום קשר בין נצבא לפרויקט שהאחראית לו היא מדינת ישראל באמצעות מינהל מקרקעי ישראל, ואין קשר ביני לנצבא. אין להם זכויות או בעלות, ואני לא אתקע את ירושלים משום שמישהו חושב שיש קשר לנצבא".
בסוף ינואר, כחודש וחצי לפני הבחירות, פורסם כי לפני שלוש שנים נחשד כחלון שחתם על היתר בנייה לא חוקי בניסיון לסייע ליזמים של מסעדה. לפני כשנה וחצי המליץ ראש אגף חקירות ומודיעין דאז ניצב יואב סגלוביץ' לסגור את התיק נגד כחלון בשל היעדר תשתית ראייתית.
אלא שהסיפור השתלב בפרשת רונאל פישר. כחלון דיווח למח"ש שקיבל הדלפה על כך שמתנהלת נגדו חקירה, ובנוסף שאחד הקצינים המעורבים בפרשה דרש ממנו 35 אלף שקל כדי לסגור את התיק. לטענת כחלון, הוא הפך מעד לנחקר באזהרה רק כדי שאפשר יהיה לסחוט אותו. נגד כחלון אכן לא ננקטו כל צעדים, אולם התיק טרם נסגר. לטענת כחלון, זהו עיכוב טכני הנובע מהמתנה לשאר ההתפתחויות בפרשת פישר.
בין הגורמים השונים שאיתם שוחח "כלכליסט" עלתה האפשרות שקובי כחלון יהיה מועמד לראשות העיר ירושלים בעתיד, בעיקר אם ברקת יפנה לפוליטיקה הארצית. כחלון עצמו מבטל זאת, ומעדיף לציין שהמשפחה שלו היתה מעדיפה שיחזור הביתה מהפעילות הציבורית שבה הוא רואה שליחות. עם זאת, גורם מרכזי במערכת הירושלמית מציין כי "במובן מסוים, כחלון הוא מה שהעיר צריכה: מזרחי, חילוני, ימני, איש עסקים מצליח, יו"ר ועדת תכנון עם הישגים, מקושר לצמרת הפוליטית וגם לחרדים. אם יבחרו בו זה לא מפני שבנה לעצמו כוח פוליטי, אלא משום שהוא מוערך".