ממס ירושה ועד מס קניות באינטרנט: 7 דברים ששר האוצר הבא צריך לאמץ
משה כחלון, מי שמיועד להפוך לשר האוצר הבא, הכריז כי מטרתו להקל על הכיס של כולנו. כך ניתן לעשות זאת בשבעה צעדים
כפי שדווח בפרסומים האחרונים באמצעי התקשורת, שר האוצר הבא של מדינת ישראל יהיה משה כחלון. כחלון, שנתפס על ידי הציבור כמי שבאמת רוצה להקל על הכיס של כולנו, כדי לעשות זאת יצטרך להתמודד עם מערכת מיסוי מורכבת שעל מנת לשנותה מהיסוד, יידרשו מאמצים נכבדים.
להלן הדברים החשובים ביותר שעל כחלון לעשות בהיכנסו לתפקידו המיועד.
- מע"מ דיפרנציאלי הוא לא הפתרון האידיאלי לאי־השוויון
- המחנה הציוני מציג: עוד מיליארדים על תוכנית טרכטנברג
- "מע"מ דיפרנציאלי אינו מתכונת נכונה כשיטה - למעט בתחום הדיור"
1. החלת מע"מ דיפרנציאלי
במערכת הבחירות האחרונה, נושא המע"מ הדיפרנציאלי הפך למאוד פופולארי בקרב הצהרות הפוליטיקאים, אך בפועל, הדבר עוד לא נעשה. כפי שנהוג במדינות רבות בעולם, גם בארץ ראוי וכדאי להחיל מע"מ דיפרנציאלי. המהלך הראשון כחלק ממדיניות זו תהיה לפטור ממע"מ תרופות ומוצרי יסוד ומנגד,להעלות את המע"מ על מוצרי יוקרה. לדוגמא, מכוניות עד שווי של 2 מיליון שקל ימוסו בשיעור של 15% מע"מ ומכוניות מעל לרף זה ימוסו ב-25% מע"מ.
2. החלת חובת דיווח כללי במשק על כלל האוכלוסייה העובדת
החלת חובת הדיווח הכללי תתרום לשקיפות מצד כלל אזרחי המדינה ולהגדלת גביית המס. חובת דיווח כללית הנהוגה בארה"ב ידועה גם כפיתרון יעיל למלחמה בהון השחור.
3. רתימת אזרחי המדינה למאבק בהון השחור
בכדי לרתום את כלל האזרחים למאבק בהון השחור, רשות המיסים יכולה להיעזר בהם כמעין "שומרי סף". אם אזרח ידע שניתן להזין חשבוניות שהתקבלו מרכישת מוצרי צריכה פרטיים כמו מצרכים במכולת או שיעור נהיגה של הילד באתר רשות המיסים ובתמורה לכך הוא יקבל תגמול בסוף שנה, כמו זיכוי ממס, הוא יעשה זאת. כך, תגדיל רשות המסים את המידע ויכולות האכיפה שלה על העסקים בעזרת כוח אדם קיים. בדרך הזו גם תהיה בידי רשות המיסים את היכולת להצליב מידע על עסק קטן. לדוגמא, אזרח שיזמין אינסטלטור לביתו ידווח על החשבונית מכיוון שיהיה לו תמריץ בדמוי זיכוי ממס, בעוד שהאינסטלטור יימנע מאי-דיווח על העסקה.
4. מיסוי רכישות בחו"ל הנעשות דרך האינטרנט
בדומה למהלך שהוחל במדינות האיחוד האירופי, יש לקבוע חובת תשלום מס עקיף על בסיס מקום הצריכה של המוצר ולא מיקומו הפיזי של המחסן. כך, ייווצר שוויון ברכישת חולצה ברשת בגדים מקומית עם רכישת בגד מאתר בינלאומי. אבל לא רק טקסטיל, יש להטיל מע"מ מקומי על כל הרכישות שנעשות באמצעות האינטרנט, בין אם זו חופשה ובין אם זה מכשיר אלקטרוני או בגד.
5. הטלת מס ירושה
נושא שעולה בכל מערכת בחירות. זהו מס צודק שנהוג במספר מדינות נאורות ויש לו בהחלט מקום בישראל. אולם, יש להציב קריטריונים מאוד ברורים להחלתו. ראשית, יש לקבוע מדרגה למס זה, למשל, למסות ירושה מעל 4 מיליון שקל ב-10%, ירושה מעל 5 מיליון שקל ב-12%, וכן הלאה. מס זה מעלה בעייתיות מסוימת במקרים בהם אזרחים מקבלים בירושה נכס נדלני ששוויו גבוה, כאשר ליורשים אין את היכולת לשלם את המס עליו באותו הרגע. אפשר לפתור בעיה זו על ידי דחיית תשלום המס רק במועד המימוש של הנכס, כאשר יתקבל כסף תמורת הנכס.
6. רפורמה בתחום הפטורים ממס לנכים
כיום התחום פרוץ ומאפשר קבלת פטור לאוכלוסייה שאינה זכאית לו. לכן, צריכה המדינה ליצור פיקוח בתחום זה או להחיל רפורמה שתביא לכך שנכים בלבד הם אלה שיזכו מהפטור המגיע להם.
7. הפחתת מס החברות
מס החברות בישראל עומד כיום על 26%. אומנם ביחס למדינות אירופה, הוא לא הכי גבוה - גרמניה 30-33%, צרפת 33.33% ואיטליה 27.5% - אבל עדיין, ישראל נמצאת במקום בו היא עדיין צריכה להפחית את מס החברות כדי למשוך משקיעים לישראל וליצור תמריץ לדיווח על ההכנסות.
רו״ח גיא רשטיק, ראש תחום מיסים בבייקר טילי.