עיכוב הליכים וביטול עיקולים תוך 24 שעות: על הליך פשיטת הרגל החדש
נפתחו נגדכם תיקי הוצאה לפועל ואתם לא מצליחים לכסות אפילו את הריביות? כל המשכורת החודשית הולכת לתשלום הלוואות בבנק? הליך פשיטת הרגל עבר רפורמה, ומאפשר למחוק את החובות בפרק זמן של שבוע עד 18 חודשים
רבים אינם יודעים אבל ניתן לעכב הליכי הוצאה לפועל תוך 24 שעות ולפנות למסלול מתאים לקבלת "חנינה" ומחיקת החובות בפרק זמן של בין שבוע עד 18 חודשים. מסלול זה, המוכר לנו בשם "פשיטת רגל", עבר באחרונה רפורמה משמעותית שמקצרת הליכים ומאפשרת לחייבים לנשום לרווחה.
רבים מאיתנו נקלעו לא אחת למצב כלכלי קשה אם בשל כשלון העסק ואם עקב התנהלות כלכלית לא נכונה, גירושין, עוקץ, הלוואה בנשך וכיו"ב. במצב שבו איננו מצליחים לכסות את החובות, ואלה הולכים ומצטברים, ייתכן שיפתחו נגדנו תיקי הוצאה לפועל.
מיתוס שיש להפריך בהקשר זה הוא שניתן להביא למחיקה או הסדר החוב בתיקים אלה במהירות ללא חשיבות לגובה החוב. בפועל, הסיכוי של אדם שהסתבך בחובות, גם אם בסכום של עשרות אלפי שקלים בלבד, להיחלץ ללא סיוע והדרכה נכונה – קלוש.
הריביות החריגות בתביעות הכספיות בבתי המשפט בכלל ובהוצאה לפועל בפרט עלולות לגרור את החייב לתהום עמוקה ממנה אין באפשרותו להיחלץ. אז מה ניתן לעשות כדי למנוע את צמיחת הריביות והטלת העיקולים בהמשך הדרך?
במקום לפעול בכל תיק הוצל"פ בנפרד, דבר שיגזול זמן וכסף רב, החייב יכול להגיש בקשה להכריז עליו כפושט רגל ולכנס את נכסיו. גובה החוב אינו משנה. כאמור, מדובר בהליך שמאפשר למחוק כמעט כל חוב קיים בפרק זמן קצוב של עד 18 חודשים.
עיכוב הליכים תוך 24 שעות
בשלב הראשון, מומלץ לחייב לבקש עיכוב הליכים (ניתן לבקשו גם לפני הפנייה להליכי פשיטת הרגל). סעיף מיוחד שהתווסף לאחרונה בתיקון לחוק ההוצאה לפועל מאפשר לחייב בהוצל"פ לקבל עיכוב הליכים תוך 24 שעות לתקופה של עד 90 יום ולחזור לשגרת חיים נורמטיבית עד לקבלת צו הכינוס המיוחל.
בינתיים ובמסגרת פרק הזמן שניתן לו עליו לפתוח בהליכי פשיטת רגל וכעת יש באפשרותו לעשות זאת בראש שקט.
בין היתר, ניתן לקבל עיכוב הליכי עיקול עו"ש, משכורת, מיטלטלין, צו הבאה ופקודת מאסר. זהו הליך שניתן להשתמש בו במיוחד במקרים שבהם הצו ישפיע משמעותית על חיי החייב, למשל, במקרה שפרנסתו תלויה ברישיון הנהיגה שלו (כמו נהג אוטובוס) והוא עוקל בשל מספר רב של תיקי הוצאה לפועל.
פשיטת רגל – הלכה למעשה
ההליך מיועד לאנשים פרטיים/יחידים, לבעלי עסקים (כולל עוסק מורשה וחברות בע"מ) שרוצים למחוק את כל חובותיהם ולזכות בהגנה מלאה מפני הנושים.
תחילתו בהגשת בקשה לצו כינוס והכרזת החייב כפושט רגל, המוגשת במשרדי הכונס הרשמי הקרוב למקום מגורי החייב. הבקשה נבדקת, מאושרת ועוברת לבית המשפט המחוזי באותו מחוז.
לאחר הגשת הבקשה ממתין החייב לצו הכינוס, שמשמעותו שביהמ"ש הורה על הגנה על נכסיו של החייב, עיכב את כל ההליכים נגדו וביטל את כל העיקולים וההגבלות שהוטלו עליו בשל חובותיו.
בנוסף הצו קובע כמה על החייב לשלם כל חודש בגין חובותיו וכן תאריך לדיון בבקשה להכריז על החייב כפושט רגל. במסגרת הדיון ולאור הוראות הרפורמה ניתן לקבל צו הפטר ("חנינה" מחובות) כבר במעמד הדיון.
מיום קבלת צו הכינוס מקבל החייב אפשרות לנהל חשבון בנק בכל תאגיד בנקאי שיבחר עם כרטיס אשראי והוראות קבע. העיקול על משכורתו מבוטל וכך גם ההגבלה על רישיון הנהיגה. לא יינקטו נגדו "הליכי הבאה" ועיקולי המיטלטלין ופקודות המאסר מבוטלים.
בנוסף, אם החייב צריך לשלם דמי מזונות הוא יפסיק לשלם אותם, ורק כאשר גרושתו תגיש בקשה לקצוב לה מזונות הוא יתחיל לשלם סכום שיקבע בית המשפט המחוזי, לרוב סכום נמוך בהרבה ממה שחייב אותו ביהמ"ש למשפחה.
חשוב לדעת: גובה התשלום החודשי שנקבע לחייב אינו תלוי בגובה החובות אלא במאזן של הכנסותיו מול הוצאותיו, ובגורמים שונים כמו מצבו הרפואי, המשפחתי, גילו, השכלתו וכיו"ב. כך לדוגמא, חייב שחובותיו עומדים על כמה עשרות מיליונים יכול לשלם 100 שקל לחודש ואילו חייב אחר שלו חוב של 100,000 שקל יכול לשלם 2,000 שקל לחודש.
הפטר: יום מחיקת החובות
הליך פשיטת הרגל הוגבל היום בזמן ואורך כ-18 חודשים (בעבר ההליך לא הוגבל בזמן). לאורך תקופה זו על החייב להגיש דוחות חודשיים מסודרים על אודות הכנסותיו והוצאותיו ולשלם את צו החיוב (התשלום החודשי) שנקבע לו.
במהלך התקופה יעבור החייב חקירה אצל עו"ד שימונה מטעם בית המשפט (מנהל מיוחד) ומטרתה לראות שיצר את חובותיו בתום לב. במידה שהחייב יתנהל בהתאם להוראות בית המשפט והמנהל המיוחד לאורך התקופה הקצובה, יהיה באפשרותו להיות מוכרז כפושט רגל ואף לקבל הפטר מחובותיו כעבור 18 חודשים מיום הדיון.
ואולם, גם חייב שיצר את חובותיו בחוסר תום לב יכול לקבל "חנינה" באמצעות התנהלות נכונה ובעזרת יעוץ והכוונה. העולם היום מונע ע"י כח אחד: כסף. גם אותו מנהל מיוחד אינו עובד חינם ושכר הטרחה שלו נגזר מהכספים שהוא גובה מהחייב. המשמעות היא כי לכולם אינטרס להביא לגבייה מיידית, גם אם ידובר בהסדר חוב נמוך מאד. זאת, ככל שהצעת הסדר החוב משרתת את האינטרס של המנהל המיוחד שנוכח להבין שלא ניתן לגבות כספים מהחייב. כמובן שהצעה זו תשרת גם את אינטרס הנושים שתקוותם לזכות בכספם ממילא כבר נגוזה.
* עו"ד לירום סנדה (L/S חברת עורכי דין) עוסק בהוצאה לפועל ובפשיטת רגל.
* המאמר באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
** המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים