בניגוד להבטחות: הנכים יממנו מכיסם את העלאת שכר המינימום לעובד הזר
הממשלה הבטיחה לנכים תוספת לקצבה של 100 מיליון שקל בשנה כדי שיוכלו לממן את העלאת שכר המינימום למטפל הסיעודי הזר הצמוד אליהם. הבוקר גילו הנכים כי בגלל שמשרדי האוצר והרווחה לא העבירו את החקיקה הנדרשת הם יצטרכו להוציא עוד 350 שקל בחודש מכיסם
עשרות אלפי נכים שקיוו לקבל תוספת לקצבאות הביטוח הלאומי כדי לממן את העלאת שכר המינימום למטפל הצמוד הופתעו לראות שהקצבה לא עלתה ולו בשקל אחד. הסיבה היא שמשרדי האוצר והרווחה לא הביאו לכנסת את התיקון לחוק שמאפשר לביטוח הלאומי לשלם את התוספת, וכך כל אותם נכים וקשישים סיעודיים יצטרכו למממן מכיסם את העלאת שכר המינימום ב-350 שקל לחודש החל מה-1 באפריל.
- המפלגות נכשלו בהנגשת האתרים שלהן לאנשים עם מוגבלויות
- העלאת שכר המינימום: עוד 100 מיליון שקל יועברו לטובת הנכים
- המדינה התעכבה והזכויות של מאות עובדים נכים נפגעו
קצבאות השירותים המיוחדים אמורות היו לעלות בסכום של 150-285 שקל בחודש – ובמקרים בודדים אף כ-2,000 שקל בחודש – ל-54 אלף איש שנמצאים במצב הבריאותי הגרוע ביותר ונעזרים במטפל זר צמוד. זאת, כחלק מדרישה של ארגוני הנכים לשפות את ציבור הנכים על העלאת שכר המינימום. בלחץ של חברי ועדת העבודה והרווחה של הכנסת משרד האוצר הסכים לבסוף להעביר סכום של כ-100 מיליון שקל בשנה לביטוח הלאומי על מנת שזה יעביר אותו לנכים, אך בשביל שהביטוח הלאומי יבצע מהלך כזה הוא נדרש לבסיס משפטי, כלומר הכנסת צריכה לשנות את החוק שקובע את גובה הקצבאות.
מכיוון ועד כה לא משרד האוצר שאמור ליזום את תיקון החקיקה ולא משרד הרווחה שאחראי על מערכת הרווחה בישראל לא העבירו לכנסת הצעת חוק מתאימה אז לא הכנסת הקודמת וגם לא הכנסת הנוכחית לא אישרו את התיקון ההכרחי. זאת למרות שניתן היה לעשות זאת גם כאשר הכנסת התפזרה באמצעות ועדת ההסכמות הבין-מפלגתית, בדיוק באותו אופן שאושר התיקון לחוק שכר מינימום שהעלה את שכר המינימום. גורמים בביטוח הלאומי מעריכים כי אם וכאשר יהיה שינוי בחוק אז התוספת תינתן רטרואקטיבית.
ממשרד האוצר נמסר כי "בהתאם להחלטת ועדת העבודה והרווחה של הכנסת הוגשו המלצות על הגדלת הקצבאות. נקבע כי יישום החלטת הועדה יידון עם גיבוש הממשלה, זאת בשל הצורך בתיקוני חקיקה שלא ניתן היה לקדם בשל הבחירות".
ממשרד הרווחה נמסר כי המנכ"ל יוסי סילמן, שעמד בראש צוות מיוחד שהוקם לנושא, זה הגיש המלצות בעניין זה. ההמלצות אושרו בועדת העבודה והרווחה.