$
בארץ

"יש לנו בעיות קשות עם מגה. אני מקווה שנצליח למנוע את קריסתה"

מנכ"ל קבוצת אלון אביגדור קפלן התבטא לראשונה על המשבר שאליו נקלעה רשת הקמעונאות שבבעלותה. קפלן התייחס גם לארגון נשות הדסה שמחזיק בביה"ח שאותו ניהל ולנסיבות שהובילו להחלטתו לעזוב את התפקיד

ענת רואה 07:0629.04.15

"המשבר בקבוצת אלון זה משבר מסוג אחר, יש לו הרבה גורמים והוא מתחיל מחטא היוהרה", כך אמר אתמול מנכ"ל הקבוצה אביגדור קפלן שמונה לתפקידו בתחילת השנה במקומו של דודי ויסמן. קפלן אמר את הדברים בכנס בנושא ניהול משברים בארגונים שנערך באוניברסיטת חיפה, והתייחס גם למשבר בו נמצאת קבוצת הקמעונאות מגה אשר מוחזקת ע"י קבוצת אלון: "מגה מתנדנדת, יש לנו בעיות קשות מאוד עם מגה. נראה אם נצליח למנוע את קריסתה. אני מקווה שכן, שנצליח".

 

 


 
מגה מתמודדת עם הרעה מתמשכת בתוצאותיה בשנים האחרונות. את השנה האחרונה חתמה הרשת עם ירידה של 9% במכירות ושל 11.25% ברווח הגולמי בהשוואה לשנה שקדמה לה.

 

"חוק ענק בשביל בית חולים"

 

נושא הרצאתו של קפלן היה "חילוצים של ארגונים ממשברים המאיימים על יציבותם - דוגמאות מחיי המעשה", והוא סקר בה את המשברים העיקריים שבהם טיפל במהלך הקריירה שלו, בהם המשבר של המרכז הרפואי הדסה שנקלע להקפאת הליכים. קפלן כיהן כמנכ"ל הדסה בשנים 2013–2014, עד שהתפטר מתפקידו.

 

סניף של מגה (ארכיון) סניף של מגה (ארכיון) צילום: אוראל כהן

 

בדבריו הבהיר קפלן מה דעתו על ארגון נשות הדסה, המחזיקות בבעלות על בית החולים: "נשים צדקניות שאוספות כסף אבל לא יודעות את הגבול איפה הפילנתרופיה נגמרת ואיפה הניהול מתחיל. כל המנכ"לים לדורותיהם, תשאלו את אלה שבחיים, יגידו לכם שכל אחד מהם סבל סבל רב מהמעורבות שלהן בתהליכי הניהול השוטפים".

 

קפלן הוסיף ותיאר: הייתי צריך להיות איזה 10 שנים בפנסיה, ואז ב־2013 הגיעה אליי הצעה לנהל את בית החולים הדסה. היה לי סנטימנט מאוד גדול לבית החולים הזה כי הוא הציל את כלתי ממחלה חשוכת מרפא ומעבר לעולם הבא. אני באתי עם לב חם לעזור, ופתאום מתגלה שכתוצאה מהיעדר דו"חות כספיים ובקרה החוב המצטבר לרופאים ולעובדים ולכל האחרים הגיע ל־ 1.3מיליארד שקל. זה חוב ענק לבית חולים".

 

"משבר של תרבות ארגונית"

 

"הדסה הוא בית חולים שהוא חברה לתועלת הציבור, אבל אין בעלים שיעמוד מאחורי הצרכים ללא גבול", המשיך קפלן. "זה כמו תורם שרוצה להנציח את עצמו אז הוא נותן לך סוס ואומר 'אתה תדאג לו לאוכל'. אז בנו בהדסה מגדל אשפוז ב־360 מיליון דולר, מגדל יפהפה לתפארת מדינת ישראל, אבל לא היה כסף לא לאכלס אותו, לא לסיים אותו ולא לתחזק אותו. מישהו שם כולל המנכ"ל שכיהן במשך הרבה שנים (שלמה מור יוסף - ע"ר) תכנן את מגדל האשפוז לא ברמה הכלכלית המתאימה למדינת ישראל אלא למדינה מאוד עשירה. גם בארה"ב ביקרתי בהרבה מאוד בתי חולים ולא תמצאו אחד כמו הדסה ומגדל האשפוז החדש. זה היה משבר של תרבות ארגונית קלוקלת".

 

על נסיבות התפטרותו מהדסה אמר קפלן כי "בשלב מסוים החליטו שיהיה חשב מלווה. אפילו לא ידעתי לתרגם לאנגלית את המונח הזה כי הוא לא קיים, זה מונח של עיריות - כשפוליטיקאים היו גונבים את הקופה היו ממנים חשב מלווה. אמרתי 'אני לא מכיר סמכות ניהול כזו, זה לא מתאים לי' והלכתי לדרכי".

 

מארגון הדסה נמסר בתגובה לדבריו של קפלן: "קראנו באכזבה ותמיהה רבה את דבריו של מר קפלן שעזב את בית החולים בתקופתו הקשה ביותר, והתפלאנו כי מצא לנכון להתבטא באופן קלוקל על פיו תפקידו של ארגון נשות הדסה שהינו הבעלים של בתי החולים, הינו כביכול - תתנו את הכסף ואל תשאלו וזה כמובן אינו המצב. במהלך יותר מ-100 שנות קיומו, ארגון נשות הדסה, הקים את תשתית מערכת הבריאות במדינת ישראל, כמו גם את בתי החולים של הדסה והשקיע מליארדי דולרים ואף ממשיך להשקיע בבתי החולים של הדסה, למען מדינת ישראל ותושביה. בתי החולים של הדסה, בבעלות ארגון נשות הדסה, כולל מגדל האשפוז עמדו תמיד בחזית הרפואה ומי שהרוויח ומרוויח מכך זה כל תחום הרפואה בישראל והציבור כולו". 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x