עצמאות כלכלית, האמנם?
בשבוע שעבר חגגנו את יום העצמאות ה-67. אחר שהתאוששנו מהחגיגות, כדאי לנצל את ההזדמנות ולברר האם מדינת ישראל מאפשרת לתושבי להגיע לעצמאות כלכלית או שמדובר בחלום שהולך ומתרחק מהם?
ברמת המאקרו כמדינה אין ספק שהשגנו הישגים רבים מאז קום המדינה. הכלכלה הישראלית התפתחה כפלא בסביבה של מדינות נכשלות. כמעט ללא משאבי טבע והרבה בעזרת המשאב האנושי הצליחה מדינת ישראל להביא לעצמה עצמאות כלכלית כמעט מוחלטת, אבל עדיין לא מושלמת. אנו עדיין תלויים בכספי הסיוע האמריקאים, בעזרתם של יהודי העולם ובסיוע נוסף אותו אנו מקבלים ממדינות כאלו ואחרות. אבל אין ספק שגם בתחום זה התקדמנו מאד. בנוסף, גילוי הגז של השנים האחרונות קידם אותנו עוד כמה שלבים לקראת עצמאות מוחלטת כמדינה. אבל בחשבון הנפש ביום העצמאות, צריכים אנו לשאול את עצמנו האם גם האזרחים הישראלים הגיעו לעצמאות כלכלית במקביל להתקדמותה של מדינת ישראל. התשובה היא שכאן הדרך עוד ארוכה מאד ונראה שאנו הולכים דווקא בכיוון ההפוך.
- איך לדבר עם הבוס כדי להתרחק מקו העוני
- פסימיים וחסרי ציפיות
- משקי הבית חייבים 107 מיליארד שקל לבנקים, לא כולל משכנתאות
צעירי ישראל מתקשים יותר ויותר להגיע לעצמאות כלכלית שהוריהם כן הצליחו להשיג. יוקר המחיה ומחירי הדירות הגבוהים מקשים על כל זוג צעיר להגיע לדירה שהיא אחד הסמלים לעצמאות כלכלית. שוק העבודה לא נותן יותר את הביטחון הכלכלי שהיה בעבר ולמרות הנגישות הרבה יותר להשכלה גבוהה, העצמאות הכלכלית מתרחקת יותר ויותר מצעירי ישראל. הצעירים תלויים יותר ויותר בהוריהם שהם בעצמם צריכים לדאוג לעצמם יותר ויותר בפנסיה בשל העלייה בתוחלת החיים. אלו שבכל זאת מחליטים לרכוש דירה, משעבדים את חייהם למשכנתאות שלא תמיד ברור כיצד ואם יוחזרו. נראה שיותר מבעבר העצמאות הכלכלית היא חלום שהולך ומתרחק מצעירי ישראל.
לא רק צעירי ישראל מתרחקים מחלום העצמאות הכלכלית. גם אלו שמתקרבים לגיל הפנסיה ולא דאגו בעצמם או שלא דאגו עבורם לפנסיה, עלולים לאבד את העצמאות הכלכלית. החובה להפריש לפנסיה היא תקנה יחסית חדשה ורבים שייצאו בשנים הקרובות לפנסיה יצאו כמעט בלי כלום. הם ימצאו עצמם תלויים בחסדי אחרים ויאבדו לגמרי את עצמאותם הכלכלית. ויש עדיין אוכלוסייה גדולה בישראל שגם היום לא מפרישה דבר לפנסיה ועלולה למצוא עצמה בעתיד מאבדת את עצמאותה הכלכלית.
באוכלוסיות אחרות שבהן הייתה ציפייה שעם השנים תפחת התלות הכלכלית ויצליחו להגיע לעצמאות כלכלית לא חלה התקדמות של ממש. עדיין קיימת תלות בקצבאות ואפילו בתרומות ובמקרים מסוימים יש אפילו עלייה במספר האנשים התלויים בחסדי אחרים.
מדינת ישראל אשר שואפת כל הזמן כחברה לעצמאות כלכלית שכחה בדרך חלק מאזרחיה. לאחרונה היא הפסיקה לדאוג לצעירי ישראל ולהביאם לעצמאות כלכלית. המדינה לא הצליחה להוציא קבוצות שלמות ממעגל עוני ותלות בקצבאות ולעיתים בגלל שיקולים פוליטיים, תהליכים שאמורים כן להגביר את העצמאות הכלכלית קורים לאט מדי (ראו למשל מה שקורה עם החרדים).
עצמאות כלכלית היא לא סתם סיסמה, היא צורך אנושי, פסיכולוגי וחברתי שמשפיע גם על הדורות הבאים. אדם שמצליח להגיע לעצמאות כלכלית מעריך את עצמו יותר, עובד טוב יותר ותורם יותר למדינה.
מדינת ישראל צריכה להציב את העצמאות הכלכלית של אזרחיה כיעד אסטרטגי למען הדורות הבאים.
פרופ' טל שביט, מומחה למימון ופסיכולוגיה של משקיעים, סגן הדיקאן, בית הספר למנהל עסקים, המסלול האקדמי המכללה למנהל.