קטאר מוזילה את הדירות ברוואבי
מחיר ממוצע לדירה בעיר הפלסטינית הנו שליש מזה שבמודיעין, בזכות השקעה פוליטית
בגדה אין השקעות
במפגש שנערך לאחרונה בין ישראלים לאל־מסרי ברוואבי, תהה שר האוצר לשעבר אברהם (בייגה) שוחט לגבי אפשרות לעשות רווח מהפרויקט שבו השקיע אל־מסרי יותר ממיליארד דולר, יחד עם חברת הבנייה של נסיכות קטאר. המגבלה שמאלצת את אל־מסרי להוזיל את הדירות היא הצורך להתאים את המחירים לשוק הדיור הפלסטיני, שזול בהרבה מזה הישראלי.
כמחצית מהפער במחירי הדירות בין רוואבי למודיעין היא תוצאה של המימון הקטארי. ההשקעה הכספית של הנסיכות נובעת ממניעים פוליטיים. מאז התמוטטות תהליך השלום באינתיפאדה השנייה לפני 15 שנה, אין השקעות כלכליות של ממש בגדה ובעזה.
המחצית השנייה נובעת ממדיניות ממשלת ישראל עצמה שקובעת את מחירי הקרקע והמיסוי. ראשית, מחיר הקרקע בגדה ובעזה נמוך יותר. בנוסף, אין ברוואבי כמעט מסים והיטלים ממשלתיים, והמע"מ משולם רק על מה שמגיע מישראל. משום שאת אבני הבנייה חוצבים ומעבדים במקום, עלויות הבנייה ברוואבי נמוכות ומה שנותר להעביר מישראל הם מוצרי טכנולוגיה שונים. גם ההוצאות על שכר העובדים הפלסטינים המקומיים נמוך, בעיקר בכל הקשור לתשלומי מס הכנסה, מס מעסיקים, בריאות וביטוח לאומי.
לא להפוך את רוואבי ל"עיר שינה"
את הכסף הפוליטי שמפחית את מחירי הדירות ברוואבי אפשר להעמיד מול הסכומים שממשלת ישראל משקיעה בהתנחלויות בהיקף גדול פי כמה. כך, אם משווים את רוואבי לא רק למודיעין, אלא למחירי הדירות בהתנחלויות ובמאחזים הסמוכים לה, מתברר שהפער כלל לא גדול.
אל־מסרי מסרב למכור דירות להשקעה, כדי למנוע מרוואבי להפוך ל"עיר שינה" שתושביה נוסעים לעבוד בערים סמוכות. הוא גם מסרב למכור דירות ליהודים אזרחי ישראל. אל־מסרי מסכים לאפשר לערבים ישראלים לרכוש דירות אך מגביל את חלקם לעד 10% מבעלי הדירות שבעיר.